sportski sportski sportski sportski

KOD

Može li Cibona vratiti svoje prvake?

Koliko su udaljene Cibonine želje od realne stvarnosti? Budite uvjereni, kad je Cibona u pitanju, uvijek se izvuče neki as iz rukava.

Iako je generalno rano za neke procjene o izgledu momčadi, zavirili smo malo u Ciboninu svlačionicu, da se uvjerimo sa čime to raspolaže trener Ivan Velić u ovom trenutku i što donosi budućnost.

Sami Velić je već nekoliko puta rekao kako mu je želja ove sezone ponovno okupiti šampionsku momčad iz pretprošle sezone. Momčad koja je deklasirala Cedevitu i vratila pehar pod Toranj. Koliko je realno i kolike su šanse da se ta momčad ponovno nađe na okupu? Prvo i osnovno, budžet se apsolutno još niti ne nazire pa je teško davati neke prognoze, spominju se i dugovi igračima, što je pod Tornjem već standardna priča, a tu su uvijek i oni koji već godinama čekaju svoju isplatu, tako da Cibona sigurno nije u sjajnoj situaciji. No, ponukani iskustvom iz prijašnjih godina, uvijek se pojavila neka “vreća novaca” pred početak sezone i Cibona bi složila dobru ekipu…

Od te pobjedničke ekipe Velić danas na raspolaganju ima Ivana Novačića, Roka Prkačina i Filipa Bundovića. Što je sa ostalima?

Koliko god zvučalo čudno, ali samo je Dominic Gilbert opcija koja je nemoguća, s obzirom da ima ugovor u Zadru i na Višnjiku se itekako računa na njega. Svi ostali su mogući povratnici. Idemo redom.

Damir Markota je već ovo ljeto pohodio treninge Cibone i on je sigurno velika želja Velića, kao i Josip Bilinovac, koji je već nekoliko puta izjavio da će Cibona imati prednost ispred svih kada se odluči na pregovore oko nove sezone. Ne treba puno diskutirati koliko bi ovaj dvojac donio sigurnosti i iskustva Velićevoj momčadi.

Igor Marić je također ponovno na treninzima Cibone pa je i njegov povratak izgledan, no neki repovi koji se vuku iz prošlog ljeta bi mogli biti presudni u pregovorima oko novog ugovora. Onih famoznih 500 eura o kojima su svi brujili su čini se ostavili negdje trag i sigurno je da će Marić biti oprezan, dok sa druge strane Cibona mora biti svjesna njegovog iskustva i igračke kvalitete pa i tih 500 eura ne bi smjeli predstavljati problem. Pogotovo kada se zna da je Marić domaći dečko, kojem se ne bi trebali plaćati stan i hrana, s obzirom na put kojim će se ići, a to je ušteda gdje god se može.

Marko Ljubičić je možda jedan od rijetkih stranca, ako ga se tako može nazvati, koji je ostavio jako dobar dojamu toj sezoni. Cibona se na kraju te sezone nije uspjela dogovoriti niti sa njim pa je otišao u Mađarsku, gdje je imao odličnu sezonu, a prema nekim informacijama i o njemu se priča pod Tornjem. Njegovo iskustvo također bi jako dobro došlo Veliću, a vrlo bitna činjenica je da on točno zna što od Marka može očekivati, tu upitnika nema.

Roko Rogić je također napustio Cibonu pod nekim čudnim okolnostima, ako se uzme u obzir da je imao odličnu sezonu, postao je reprezentativac i sigurno je da spada među igrače za koje je pravo iznenađenje da nakon te odlične sezone nije ostao u Ciboni, a realno, morao je ostati. Trenutno je u Zagrebu, ugovor u Češkoj mu je istekao, no ima opciju za produženje na još jednu sezonu. Je li Cibona u njegovim planovima ili ne, nepoznato je trenutno, ali ne bi bilo iznenađenje da se i on odluči na povratak. Pretposljednji iz te momčadi je Fran Pilepić, koji se trenutno uopće ne spominje kao jedan od povratnika.

Posljednji iz te momčadi je kapetan Marin Rozić, koji je u trenutku otkazivanja sezone, početkom travnja, najavio da je njegova karijera gotova. Ipak, čini se da postoji opcija prema kojoj bi se Roza ipak vratio u Cibonu, možda u nešto drugačijoj igračkoj ulozi. Njegova fizička sprema nikada nije bila upitna, tako da će Velić, u slučaju povratka, sigurno Rozu koristiti u nekim utakmicama, možda prije svega u domaćim.

Pogledom na sve ove igrače, možemo zaključiti da su blizu povratka/ostanka Damir Markota, Igor Marić, Josip Bilinovac te Marin Rozić. Ukoliko bi se ova iskusna četvorka našla u Velićevoj ekipi, pridodana postojećim igračima, onda bi se moglo pričati ponovno o iskusnoj momčadi, koja će pretendirati sigurno na najviše domete u Premijer ligi. Uz eventualan dolazak Rogića i Marka Ljubičića, Cibona bi odmah bila prvi kandidat za naslov, no ostalo bi pitanje koliko ta momčad može u ABA ligi, no to je jedna druga priča…

Tko je trenutno u Ciboni? Gore navedenim Novačiću, Prkačinu, Bundoviću, treba pridodati Matu Vucića, Marka Ramljaka, pojačanje iz Šibenke Tonija Nakića te plejadu mladih igrača poput Sandra Rašića, Lovre Gnjidića, Filipa Paponje, Danka Brankovića, Hrvoja Majcunića, Lukše Buljevića, Vite Porobića te momka na probi Adnana Arslanagića, koji je stigao iz Kaknja. Također, na treninzima je i Sven Smajlagić, odlični šuter, zapravo dijete Cibone, koji je prošlu sezonu igrao za Zabok. Potonji dvojac čeka na odluku oko ostanka u Ciboni.

U kontekstu dolazaka u Cibonu, posljednjih dana spominju se braća Drežnjak, Mateo i Dario, koji bi svojim dolaskom pokrili pozicije 2 ili 3 (Mateo) te četvorke (Dario). Njihovim bi dolaskom Cibona doista dobila dimenziju više, a možda i slatke brige za Velića, jer bi u ruke dobio tri dragulja: Prkačin-Nakić-Drežnjak. Tri dragulja kojima bi trebao pronaći minutažu, jer sigurno je da Cibona neće i ne bi platila odštetu za nekog tko će sjediti na klupi. Nakić i braća Drežnjak bi koštali, trenutno, paprene novce. Priča se o 50 tisuća eura za Nakića, kolika je bila odšteta te oko 100 tisuća za Drežnjake. Ukoliko bi se ostvario ovaj drugi transfer, sigurno je da bi to povuklo mnoga druga pitanja, a to su dugovanja koja su ostala iz prošle sezone, čak i nekim aktualnim igračima i pitanje je kako bi na sve to oni reagirali. Zato su to trenutno papreni novci, s obzirom u kakvoj se situaciji nalazi Cibona. Da je jednog ozbiljnog i pravog sponzora, ovo bi bilo iz jednog džepa…

Što se tiče mladih igrača koji su trenutno u treninzima, treba biti realan i priznati da će teško netko od njih naći prostora među udarnih 12. Većina od njih će biti poslana na posudbe u nekog od prvoligaša, uz mogućnost priključivanja prvoj momčadi u slučaju ozljeda stožernih igrača ili slabijih utakmica, u kojima bi oni dobili neku minutažu.

Od igrača iz prošle sezone, pod Tornjem više nema Shanea Gibsona, Matica Rebeca, Tonija Katića i Roka Badžima, sve redom playmakeri i bekovi, a čini se da niti jedan od njih nije opcija za novu sezonu.

AKTUALNA CIBONA: Ivan Novačić, Roko Prkačin, Filip Bundović, Mate Vucić, Marko Ramljak, Danko Branković, Vito Porobić, Lovro Gnjidić, Sandro Rašić, Filip Paponja, Hrvoje Majcunić, Lukša Buljević, Toni Nakić.

MOGUĆA CIBONA: Marko Ljubičić, Roko Rogić, Adnan Arslanagić, Mateo Drežnjak, Igor Marić, Josip Bilinovac, Sven Smajlagić, Marin Rozić, Toni Nakić, Ivan Novačić, Damir Markota, Roko Prkačin, Dario Drežnjak, Filip Bundović, Mate Vucić.

Ovo je jedna sasvim druga priča…TOP priča!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype