sportski sportski sportski sportski

KOD

Možemo li odraditi sezonu bez stranaca?

Ovo pitanje ulazi u sferu nemogućeg, prema dosadašnjim iskustvima naših prvenstava. No, možda i dolazi vrijeme kada će ovo biti toliko realna činjenica da će postati presedan.

Prekidom sezone, početkom travnja, naši su klubovi na razno razne načine riješavali ugovore igrača pa su tako prvo “stradali” stranci, koji su hvatali sve moguće avionske letove, ne bi li se pridružili svojim obiteljima diljem svijeta. U kratkom roku gotovo svi su već bili bivši, iako su neki klubovi ostavili realne opcije da se neki od njih i vrate, kada se situacija normalizira.

Što imamo danas? Većina klubova je krenula sa trenažnim procesima, a iako nisu na razni normalnih, takvi su kakvi, ali očekuje se da će popuštanjem mjera i ti treninzi početi sličiti na prave. Bez razmaka i sa mogućim fizičkim kontaktom. Na tim treninzima su uglavnom domaći dečki, bez ijednog stranca. Postavlja se pitanje možemo li očekivati istu situaciju kada sezona krene?

Trener Cibone, Ivan Velić, je povratkom u Zagreb već najavio da će pokušati složiti roster za slijedeću sezonu BEZ STRANCA, što je već u javnosti izazvali niz reakcija i komentara. Oni najzagriženiji navijači su to dočekali sa odobravanjem, dok se neki još uvijek ne mogu oteti dojmu da su u Hrvatskoj te priče kao predizborna obećanja, koja se u jednom trenutku pretvore u laž i obmanu. No, može li ova godina biti nekakva prekretnica? Mogu li konačno našim parketima igrati domaći igrači? Samo domaći igrači…teško zamislivo, no možda je i realno.

Ono što će biti presudno su budžeti klubova, koji će, neminovno, biti puno, puno manji nego prošle sezone i uvelike će kreirati politiku dovođenja igrača. Upoznati smo svi sa činjenicom da strani igrač košta puno više nego domaći i da su oni, najčešće, prvi na platnom spisku. Kako i visinom ugovora, tako i dinamikom isplate, za naše ima vremena. Prema informacijama koje imam trenutno, bez obzira što je početak sezone daleko, daleko, scenarij bez stranaca je moguć. Pogotovo štu su svi u strahu od drugog vala ove pandemije i nitko neće previše srljati, dijeliti šakom i kapom ugovore, strancima pogotovo, a onda ih možda morati u jesen poništavati. Od toga nitko nema ništa i većina bi mogla razmišljati u tom smjeru…

Kad sam već spomenuo Cibonu, Velić je izjavio da su se na treninzima pojavili neki bivši igrači poput Markote i Marića, tako da je realno i njihov ostanak moguć, a uz možda još ponekog domaćeg povratnika, možda bi se i roster stvarno popunio da potrebe za strancem ne bi ni bilo. Zadar se također polako okuplja, isto tako sa domaćim snagama, a financijska situacija tamo sigurno nije puno bolja od Cibonine, tako da se i njegovi navijači mogu nadati domaćem Zadru. Split čeka odluku o nastupu u ABA ligi, koji će po tome vjerojatno i slagati ekipu, a biti će teško složiti konkurentnu ekipu bez stranca, ali isto kao i za njih, vrijedi i za Zadar i Cibonu. Budžet i ambicije će “šefovat” svima ovo ljeto. Jer opcija da nemamo klubove u ABA ligi nije realna, s obzirom koliko su naši klubovi zaljubljeni u tu regionalnu, “besplatnu” ligu…

Ostatak ekipe bit će sa domaćim štihom…

Gorica ove sezone nije imala stranca i za očekivati je da će Sesar, poznavajući ga, neke svoje eventualne rupe popuniti domaćim dečkima. Vrijednosnice u svom rosteru imaju jednog stranca (Darling), no i njihov je budući budžet pod znakom pitanja pa je sve moguće, no puno je realnije da će, kao i Gorica, roster popuniti našim igračima. Šibenka je također bila u domaćem štihu i tu teško da će se nešto promijeniti, njihov je bazen pun talenata i ako sam za nekog siguran da će u ovoj situaciji gurati svoje, onda su to oni. Kao i Alkar, koji će sigurno htjeti vratiti obojicu svojih stranaca, Neala i Wembija, no pitanje je hoće li biti novca za njih, pogotovo za Neala, koji je sigurno svojom odličnom sezonom skrenuo pažnju na sebe, a samim time i interes drugih klubova. Sinjani mogu mirno spavati, Milačić je sigurno pronaći nekog novog asa iz rukava. Zabočani su ionako orjentirani na domaći kadar, tako da kod njih neće biti velikih promjena, no sredina su koja je uvijek bila privlačna nekim našim igračima povratnicima pa su moguća i neka poznata nova lica. Škrljevo će se sigurno okrenuti domaćim, mladim snagama, iz svog, ali i bazena okolnih sredina, kao i Sonik Puntamika, tu nema uopće upitnika. U Zadru je uvijek bilo zanimljivih i kvalitetnih igrača, uostalom to je i njihova politika, a ista će situacija biti i u Dubravi te Hermesu.

Nadajmo se da ćemo se nagledati naših igrača u novoj sezoni na našim parketima. Kako je dosta klubova u Hrvatskoj ovisno o gradskim proračunima i njihovim gradonačelnicima, budite sigurni da niti jedan gradonačelnik, u ovo vrijeme krize, neće plaćati strance.

Ili eto ja i dalje spadam u naivce, koji gleda kroz ružičaste naočale pa se nadam boljem, bar u nečemu…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype