sportski sportski sportski sportski

KOD

Mršić i Perinčić pokrenuli Zadar, čekaju se još dva igrača

Zadarski igrači jučer su se stavili na raspolaganje svojem treneru.

Veljko Mršić i njegov pomoćnik Ivan Perinčić, jučer su okupili košarkaše Zadra, kako bi započeli pripreme za novu sezonu. Prvi dio priprema će se odraditi u Zadru, a za dva tjedna bi Mršić trebao povesti svoju momčad na pripreme u Poreč, gdje su u planu i prve pripremne utakmice.

Zadar je ostao bez niza igrača iz prošle sezone, a to su Stefan Fundić, Ivan Siriščević, Ive Ivanov, Bryon Allen te Bashir Ahmed. Može se reći kompletna petorka, koju će trebati nadoknaditi. Da se u tom smjeru nešto radi, pokazala su za sada dva pojačanja koja su potpisala ugovor sa Zadrom, no nisu se još pojavili na Višnjiku.

To je Eyassu Worku, koji ima etiopsko i američko državljanstvo. Worku, inače 22-godišnjak, visok 188 cm, pokriva pozicije 1 i 2 pa će se tako naći u konkurenciji sa Martinom Junakovićem, Dominikom Mavrom te Karlom Uljarevićem, na bekovskim pozicijama. Zadar će mu biti prvi profesionalni klub u karijeri pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će teći prilagodba na novu sredinu i novi stil košarke. Protekle četiri sezone ovaj Amerikanac/Etiopljanin proveo je na sveučilištu UC Irvine. U posljednjoj sezoni prosječno je bilježio 12.3 poena, 4 asistencije uz 40% šuta za tri poena, dok je na parketu u prosjeku provodio 28.8 minuta po utakmici.

U svojoj posljednjoj sezoni na UC Irvine-u, Eyassu je bio izabran u drugu najbolju petorku Big West konferencije. Prije stanke uzrokovane COVID-19 njegova ekipa je bila prvoplasirana u svojoj konferenciji.

Drugo pojačanje je stiglo pod koševe, a dolazi iz susjedne Srbije. Njegovo ime je Aleksandar Bursać, 205 cm visoki 25 godišnjak, koji je u Zadar stigao iz FMP-a. Bursać je sa Zadrom potpisao ugovor na dvije godine i trenutno je uz Domagoja Vukovića i Juru Planinića, jedini igrač na visokim pozicijama, a prema sadašnjoj situaciji, mogao bi biti startna petica, ukoliko se u narednim danima ne pojavi neko novo ime. Prema zadnjim informacijama sa jučerašnjeg okupljanja, to bi se trebalo i dogoditi, s obzirom da je Mršić izjavio da je u potrazi za igračem na poziciji 3 te 5.

Treće pojačanje je mladi junior Filip Paponja, koji je stigao iz Cibone i odmah potpisao ugovor na četiri godine, a vrlo je realno da će proći pripreme sa prvom momčadi, no da će svoje minute ipak tražiti u juniorskoj momčadi Zadra. Prevelika je gužva na njegovim pozicijama u prvoj momčadi.

Od prošlogdišnje ekipe u Zadru su ostali Dominik Mavra, Martin Junaković, Domagoj Vuković, Karlo Uljarević, Jure Planinić, Jan Palokaj, Dominic Gilbert, Filip Vujičić i Duje Brala, a njima je dodana plejada mladih igrača Zadra. To su Edis Korman, Domagoj Horvat, Tomislav Buljan te Ante Beljan.

Više je nego očito da Mršić ima gužvu na poziciji playa, gdje trenutno ima Mavru, Junakovića i Workua, kada se pojavi, a po potrebi i Uljarević tu može uskočiti. Tu su još Paponja, koji će se teško izboriti za neku veću minutažu u prvoj sezoni i mladi Duje Brala, no za njega je realnije reći da neće biti u ozbiljijoj rotaciji, za njega ionako ima vremena. Zadru trenuto nedostaje klasična trojka ili šuter, s obzirom da više nema Allena i Siriščevića, koju su mogli pogađati izvana te Ahmeda, koji se također “muvao” oko pozicije šutera. Tako da, a i Mršić je to sam najavio, očekujemo jednu pravu trojku u Zadru vrlo brzo, iako ne smijemo zaboraviti niti Gilberta, koji se na toj poziciji ne snalazi loše, iako mu to nije prirodna pozicija, a tu je još i Palokaj, koji može pokriti obje vanjske pozicije.

Pozicija krilnog centra ili četvorke, je u ovom trenutku rezervirana za Domagoja Vukovića, a tu je i mladi Jure Planinić, koji se nije naigrao prošle sezone. S obzirom na visinu Bursaća (205 cm), realno je očekivati da će se za minute na četvorci boriti upravo ovaj dvojac. Vuković je trenutno debelo u prednosti.

Bursać je, kako smo već rekli, trenutno jedini centar u momčadi, no Mršić je najavio pojačanje koje će ojačati konkurenciju na petici i to bi onda trebalo biti to što se tiče Zadra za novu sezonu. Trebat će Zadru dva vrhunska pojačanja…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype