sportski sportski sportski sportski

KOD

NBA je moja nova stepenica

Jedan od pomoćnika izbornika košarkaške reprezentacije Dražena Anzulovića je i Dražen Orešković, mladi i talentirani trener. Nakon što je nekoliko sezona proveo kao pomoćni trener u Cedeviti, Dražen je okrenuo novu stranicu u životu i posvetio se individualnom radu, a suradnju je i na tom planu nastavio sa Jusufom Nurkićem, trenutnim igračem NBA ekipe Portlanda. Nurkić i Orešković zajedno su već surađivali u Cedeviti, a suradnju su ovog ljeta nastavili i u Portlandu. Dražen nam se javio iz Portlanda sa svojim dojmovima o Nurkiću, Portlandu, općenito NBA ligi i ekipama, saznali smo i kako izgleda jedan dan u NBA ligi, što misli o formi naših NBA igrača i kakva je budućnost reprezentacije.

 

Nakon što ste bili pomoćnik u Zagrebu, Cedeviti, Dušku Ivanoviću u Khimkiju te Aleksandru Petroviću u reprezentaciji BIH, trenutno ste u SAD, točnije u Portlandu sa Jusufom Nurkićem, kojeg ste svojedobno trenirali u Cedeviti. U kojoj ste sada funkciji tamo? Radite samo sa Jusufom ili ste se priključili stožeru Portlanda?

Trenutno sam samo sa Jusufom Nurkićem, imamo program individualnog rada na dnevnoj bazi.

Jeste li zadovoljni njegovim napretkom i u kojem smjeru ide njegova karijera?

Jako sam zadovoljan njegovim razvojem, Jusuf je All Star igrač i on će to dokazati u dogledno vrijeme, u to smo sigurni obojica.

Kako je uopće došlo to tog angažmana?

Jusuf i ja se znamo već nekoliko godina, naša suradnja je počela i nije se nikako ni prekinula još od zajedničkih dana iz KK Cedevite. Ove godine smo se odlučili na konkretniji potez i tako da je jedno vodilo drugome.

 

Sigurno jedan od najvećih trenerskih izazova, pošto ste u samoj NBA žiži.

Meni svakako, posebno jel radite sa ekstremno nadarenim igračem, koji je još tome jako motiviran da pomakne svoje granice. Drugi je dio je NBA koji je objektivno svijet za sebe i nivo koji oni imaju teško se može opisati riječima.

Kakav je NBA i sve oko njega do sada ostavio dojam na vas?

NBA je prvo ozbiljan posao, u kojem se okreću ogromni novci. Jednostavno nivo svega je nevjerovatan, od organizacije, uvijeta i svega drugoga što ga okružuje.

Mi ovdje koji smo prilično daleko pratimo samo rezultate, pogledamo pokoji highlights i to je to, ne vidimo ono iznutra što se događa. Kako izgleda jedan dan NBA igrača?

Onaj dio koji vam mogu približiti je naš dan. Ujutro već oko 9-9:15 ujutro se dolazi na trening koji počinje u 11 ako nije utakmica, prolazi se dio pripreme za svakog igrača posebno. Nakon pripreme radi se na kolektivnom dijelu treninga koji je više manje sličan europskom načinu treniranja. Nakon toga ponovno svatko ima svoj dio koji odrađuje (svoju rutinu), a sve završava oko 13:00 nakon čega su igrači slobodni. Popodnevni dio dana Jusuf i ja koristimo za individualni rad. Kada je utakmica raspored je drugačiji jer dosta vremena ode na pripremu za protivnika.

Sad ste već bili na nekoliko utakmica i upoznali se sa samim načinom igre. Gdje je najveća razlika u odnosu na Europu?

Nivo individualne kvalitete je osnovna razlika, s tim dolazi i razlika u brzini (u svemu, svim segmentima igre). Razlika u snazi je velika, ogromna. Jednostavno u svakoj ekipi postoje individualci koji mogu odnijeti prevagu na stranu svoje ekipe u bilo kojem trenutku utakmice.

Koje su vaš procjene što se tiče naših igrača ove sezone u NBA?

Naši igrači nisu u istim pozicijama u svojim klubovima, Bogdanović i Šarić trenutno su igrači s najviše minuta i najviše odgovornosti, imaju odličnih utakmica i ono što pratim je jako dobro,a to su i općenito komentari i sve što se vrti oko naših reprezentativaca. Hezonja ima par odličnih utakmica i minutaža od 19 min je odlična, iako se nadam da će igrati još više. Bender, Žižić i Zubac su trenutno u malo nezavidnoj situaciji i imaju malu minutažu te jako teško da mogu nešto pokazati, nadam se da dolazi bolje vrijeme za njih kakao sezona odmiče jer trebaju i nama u reprezentaciji.

Dražen Petrović je svojedobno svoju karijeru započeo upravo u Portlandu, gdje ste vi upravo. Iako ga za taj dio karijere ne vežu lijepe uspomene, osjeti li se njegov duh u Portlandu?

Prvo što vidite ovdje kada dođete u trenažni centar je izvješeno Draženovo ime na zastavi sa svim igračima koji su u kući slavnih. Danas je baš bila emisija o njemu i Sabonisu na jednom od programa, tako da za Dražena svi dobro znaju ovdje.

Moramo malo i o reprezentaciji. Ostajete li u stožeru? Poprilično smo zabrljali situaciju oko plasmana na SP i OI. Bili ste unutra, što se dogodilo u Osijeku i Gdansku?

Ostajem u stožeru i dalje, a sada baš i imam vremena za analizu i pregledavanje utakmica i treninga koje smo imali u tom periodu. Jednostavno su se izgubile utakmice i stvari su se zakomplicirale, svatko tko je bio u reprezentaciji je radio najbolje i davao sve od sebe da se utakmice dobiju, ali nažalost nismo uspjeli. Ukratko to je manje više tako.

Imamo li uopće šanse? S obzirom na dosta tešku situaciju oko raspoloživih igrača za slijedeće utakmice.

Da, situacija je teška, obzirom na raspored i igrače koji mogu sudjelovati u tim prozorima. Idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti kad se sve završi.

Što se tiče mladih reprezentacija, ovo smo ljeto imali svojevrsnu berbu medalja. Srebro u Njemačkoj i zlato u Novom Sadu, dva odlična rezultata.

Mladi su odradili odličan posao, čestitam i ovim putem trenerima i svim ljudima koji su bili uključeni u njihov rad, prije svega mladim reprezentativcima. Veliku ulogu u svemu ima HKS, jer sve to ne bi bilo moguće bez logistike koju savez pruža, od uvjeta i prisutnosti svih ljudi koji su u savezu. Mogu samo reći da je savez uvelike zaslužan za ove velike rezultate.

Poželjeli smo Draženu sve najbolje u nastavku trenerske karijere i zahvalio mu se na odvojenom vremenu za intervju, jer pored ovakvog NBA ritma naći vremena za naš portal je stvarno pohvalno.

 

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype