KOD

Neuravnotežen sistem natjecanja

Još nas samo sati dijele od početka Svjetskog košarkaškog prvenstva u Kini. Prvenstvo je to oko kojega se podiglo daleko najviše prašine u posljednje vrijeme, počevši od dodjele domaćinstva, mijenjanja ciklusa održavanja i sustava kvalifikacija sve do nezapamćeno velikog broja otkaza najvećih zvijezda košarkaškog svijeta. Unatoč svemu tome, mislim da nas očekuje možda i najneizvjesnije natjecanje nakon dugo vremena, sa sedam-osam momčadi koje opravdano pucaju na sam vrh. Amerikanci više nisu nedodirljivi, a i sama FIBA je Srbiju svrstala kao prvog favorita prvenstva u svom power rankingu.

Velika je šteta što je ždrijeb ispao dosta neuravnotežen. Primjerice, u skupini A domaćin će imati povijesnu priliku za prolaz jer će igrati protiv slabašne Obale Bjelokosti i Venezuele, a tu je i naš krvnik Poljska. Ali, to nije sve. Naime, njihova se skupina križa sa skupinom B u kojoj se nalaze Argentina, Rusija, Nigerija i Južna Koreja. U prijevodu, dvije od tih osam reprezentacija naći će se u četvrtfinalu gdje će ih čekati prve dvije ekipe iz skupine J. To bi trebale biti Srbija i Španjolska kojima su tako već i prije samog dolaska u Kinu širom otvorena vrata polufinala. Zaprijetiti im u skupini možda mogu i Talijani koji igraju toplo-hladno, te uvijek neugodni Filipinci koji znaju itekako iznenaditi.

Tako smo već popunili četiri mjesta među najboljih osam. Kada pogledate drugu stranu ždrijeba naći ćete skoro pa deset reprezentacija koje bi se ugurale u četvrtfinale da su recimo bile smještene u skupinu A ili B. Prvi favorit su tu Amerikanci koji će se prošetati skupinom u kojoj će se za drugo mjesto boriti Češka i Turska, a iz prikrajka će vrebati Japan s novom zvijezdom Ruijem Hachimurom. Skupina F bit će jako zanimljiva: tu su Aco Petrović i Brazil, Giannis Antetokounmpo i Grčka, debitanti Crnogorci predvođeni sjajnim Nikolom Vučevićem te Novozelanđani od čijih će se isječaka vjerojatno više vrtjeti Hakka nego košarkaški potezi. Ipak, bilo bi veliko iznenađenje ako Amerikanci i Grci ne bi uzeli dva četvrtfinalna mjesta kada se nađu u grupi K.

Pravi pomor nastat će kada se skupine G i H spoje u grupu L. Iz prvonavedene očekujemo prolaz Njemačke i Francuske, iako treba paziti na neugodnu Dominikansku Republiku. Skupina H prije turnira je okarakterizirana kao skupina smrti te je taj naziv i zadržala unatoč tome što je u potpunosti poharana otkazima i ozljedama igrača. Tu su Australci koji su i bez Bena Simmonsa skinuli Amere, Kanađani kojima je otkazalo više od pola ekipe što ih izbacuje iz borbe za medalju, uvijek konkurentna Litva koja djeluje kao prava momčad i dosta dobri Senegal koji je iznenadio i Hrvatsku te slavio na prošlom Mundobasketu u Madridu.

Sve u svemu, očekuje nas sjajan turnir, a prava je šteta što nismo dobili balansiranije skupine te će neke momčadi možda i s pola gasa doći u polufinale. Sretno svima!

ždrijeb skupina

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype