KOD

Niz promjena među prvoligašima…

Prva liga košarkaša počinje 5.10., a klubovi se trenutno pojačavaju i pripremaju za početak sezone.

Za podsjetnik, prošle sezone iz Prve lige su ispali Kvarner 2010 te Đakovo, kao posljednja dva kluba na tablici, Sonik Puntamika je osvajanjem prvog mjesta ostvarila direktan plasman u Premijer ligu, dok je Dubrava u istu ligu naknadno priključen, zbog odlaska Cedevite u Sloveniju.

Shodno tome, netko je i trebao popuniti Prvu ligu. Kroz kvalifikacije su to ostvarili KK Sesvete te KK Omiš-Čagalj tours, dok je posljednje upražnjeno mjesto popunila ekipa Samobora.

Svi su klubovi trenutno u trenažnim procesima, a većina je i počela sa odigravanjem pripremnih utakmica i turnira. Isto tako, među klubovima je i dosta igračkih promjena.

Po informacijama koje su nama dostupne, najaktivnija je po tom pitanju bila ekipa Jazina, koja je u svoje redove dovela nekoliko pojačanja. Stipe Krstanović, Arian Došen, Roko Erslan, Franko Šango i David Ušić su nova imena u žutoj podmornici, koja bi trebala jamčiti vrh tablice i prije svega bolju sezonu od prošlogodišnje. Na posljednjoj utakmici protiv Ribole, za Jazine su nastupila još dva nova igrača, Petar Madunić te Amerikanac Demetrius McReynolds, a nije još poznato hoće li postati i službeno novi igrači.  Novi/stari trener je Jakov Borčić, koji ima zadatak da sve ove vedete dovede u skladnu cjelinu, kako bi se izbjeglo nekoliko prošlogodišnjih rezultatskih blamaža, a sjetimo se i o kakvoj se ekipi radilo i prošle sezone, kada su prije početka bili jedni od glavnih favorita za prvo mjesto, no odlasci igrača i česte promjene u igračkom kadru su na kraju ostavili traga.

Ribola Kaštela je također bila aktivna te je u svoje redove vratila Dinu Šipića i Ivana Svalinu, koji su se već pokazali kao velika pojačanja. Pored starosjedioca od prošle sezone i spomenutog dvojca, trener Rančić bi mogao ove sezone imati kvalitetnu ekipu, svakako za gornji dom.

Što se tiče novog prvoligaša iz Samobora, kao bomba je odjeknula vijest da je za momčad, koju sa klupe vodi Zdravko Radulović, potpisao bivši igrač Cibone i Zadra, Luka Žorić. Ne treba spominjati koliko će Luka značiti ovoj ekipi u ovom rangu naše košarke.

Još jedan klub je bio prilično aktivan ovo ljeto, a to je Pula 1981, koja je za trenera postavila Sandra Nicevića. Puljani su u svoje redove doveli iz Kvarnera jednog od najboljih igrača iz prošle sezone, Matiju Bilalovića, tu je i Amerikanac Patric Wrencher, zatim od novih igrača tu su Lovro Bulešić, Jakša Šola, Marko Dojkić, Nikola Filić te Martin Klepo iz Šibenke, što bi trebalo garantirati vrlo dobru košarku u Puli.

Promjenu na trenerskom mjestu doživio je i Bosco, na čiju je klupu sjeo Andrej Tesla, bivša alfa i omega mlađih kategorija KK Zagreb. Bosco je uspostavio suradnju sa Cibonom pa je za očekivati pokojeg igrača na kojeg Velić ne računa, prije svega tu mislimo na juniore, u redovima Bosca. Osim njih, nova imena u momčadi su Marin Zrnić, Vito Porobić te Luka Katura.

Drugi klub iz Zagreba, Rudeš, je također doveo nekoliko novih igrača u svoje redove. Nakon što su se prošle sezone od ispadanja u drugu ligu spasili u posljednjem kolu pobjedom nad Agrodalmom, ove sezone žele izbjeći tu sudbinu. Hrvoje Grafolić, bivši igrač Hermesa, najiskusnije je pojačanje momčadi trenera Ličine. Osim njega novo/staro ime je i Filip Torić te Luka Šušak i Jure Rezo, posljednje pojačanje koje je došlo iz redova Dubrave.

Zapruđe je do sada odigralo jednu pripremnu utakmicu, a roster se očito još nije kompletirao, jer je na toj utakmici igralo svega devet igrača, jedino novo ime za sada je Fabio Gržinić koji je došao iz Agrodalma.

Kada su u pitanju novi prvoligaši, iz Sesveta stižu vijesti da su njihovi novi igrači Filip Tušek iz Bosca, Paško Filić iz Dubrave te Filip Vranješ iz Zrinjevca, a za očekivati je da će ih Dario Papak i dalje predvoditi na terenu.

Iz Omiša nema puno vijesti, osim da će njihovom igrom i ove sezone dirigirati iskusni Ivan Mimica. Isto tako, kompletan igrački kadar nije nam još uvijek poznat kada je u pitanju ekipa Dubrovnika, za koje znamo da ih je napustio Filip Vujičić, koji je prešao u premijerligaša Zadar.

Što se tiče posljednja dva kluba u prvoj ligi, Agrodalma je prema nekim najavama u procesu spajanja sa Cedevita junior klubom, dok će Universitas svoju ekipu slagati shodno stanju u starijem bratu, KK Splitu.

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype