sportski sportski sportski sportski

KOD

Nove mjere HZJZ su diskriminirajuće i katastrofalne, naravno, opet po djecu!

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Nove odluke HZJZ i dva ministarstva opet bacaju u očaj sportske klubove.

U petak, 18.9. HZJZ te dva ministarstva, znanosti i obrazovanja te ono turizma i sporta su donijeli su nove odluke vezano za provođenje treninga u školskim dvoranama. Ovo više nije za sjesti i plakati, ovo je za smijeh. Pomislio bi čovjek da se stvarno netko zeza sa nama preko neke skrivene kamere. Dvije su mjere, ona druga posebno bode u oči.

Pregledali smo ih ponovno i bit ćemo slobodni napisati svoje mišljenje. Idemo redom, prvu…

Korištenje školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika može se organizirati samo tijekom vremena kad učenici nisu u školi (vikend i večernji termina nakon završetka nastave radnim danom) s vremenskim odmakom koji će omogućiti da ne dolazi do susretanja vanjskih korisnika s učenicima i djelatnicima škole (primjerice 1 sat pauze između nastave i treninga).

Ovo bi značilo na primjer ako u vašoj školi nastava traje do 19 sati, da vi prije 20 ne smijete u dvoranu. Samo u HZJZ i našim ministarstvima znaju što će i tko će u tih sat vremena raditi nešto u dvorani. Navodno bi netko u tom vremenu trebao dezinficirati dvoranu. Ok.

Vraćamo se na termin. Ukoliko vam trening počinje u 20 sati i traje do 21:30, računamo da je to optimalno vrijeme od sat i pol za trening, vi nakon toga morate napraviti pauzu od minimalno 10 minuta, kako bi napustili dvoranu, s tim da ne koristite svlačionice i slijedeći trening kreće, prema toj satnici u 21:45. Ukoliko on traje sat i pol, vaša će aktivnost završiti u 23:15, 45 minuta prije ponoći i ukoliko ste zaposlena osoba, bit će vam veselo probuditi se u 6 ujutro i krenuti na posao. Ili ukoliko ste školarac, krenuti ujutro odmorni u školu.

Je li vam ovo dovoljno ili želite još? Idemo još, samo jako…

U školskim sportskim dvoranama ne može se organizirati trening na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razrednih odijela ili učenici zajedno s drugim osobama, dok su treninzi za seniore mogući. Kod treninga učenika, zajedno mogu trenirati učenici iz istog razrednog odjela.

To bi vam značilo slijedeće: ukoliko ste trener i u ekipi imate recimo 10 košarkaša, osnovnoškolaca, velika je vjerojatnost da imate učenike iz različitih razreda. Kako i po razredima, tako i po odjeljenjima tih razreda (po abecedi). Imate jednu nogometnu formaciju: 4 učenika iz 7a, 4 učenika iz 7b, 1 iz 7c i 1 iz 7d. Organizirajte treninge u ovim uvjetima?! U ponedjeljak četvorica, u utorak četvorica, u srijedu jedan i četvrtak jedan. U slučaju da imate učenike iz dvije škole, sve vam pada u vodu, jer ne smijete recimo miješati učenike iz dva mjesta.

I sad dolazimo do apsurda ovih odluka. Ukoliko imate prilagođen vanjski teren za odvijanje treninga, tamo ih možete miješati koliko vas je volja. I sve ovo vrijedi za mlađe kategorije, ne i za seniore. I tu onda dolazimo do još jednog apsurda. Vi u seniorima možete imati situaciju da u ekipi imate 10 igrača, od koji je njih na primjer 7 iz 7 različitih mjesta/sela/gradova. Vjerojatnost da se pojavi COVID je velika, s obzirom da su vam treninzi dozvoljeni i mogućnost da se svi zaraze je velika. Nakon treninga vaših 7 igrača se vraća u svoja mjesta i to 7 različitih i ostvaruju kontakt sa svojim ukućanima, poslovnim kolegama, ali i učenicima u razredu, ako ćemo uzeti u obzir da u seniorima sigurno trenira pokoji srednjoškolac. I što onda? Zamislite koliko ste zaraze prenijeli na svim mjestima?!

Želite još?

Ako ste polaznik mlađih kategorija, dozvoljene su vam utakmice vikendom, ali su vam preko tjedna treninzi onemogućeni zbog kontakta. Na utakmicu u goste idete sa dva kombija, dva vozača i po šest igrača u kombiju, sjede jedan pored drugog! Kolika je mogućnost prenošenja zaraze?!

Želite još?

Zabranjena je prisutnost gledatelja na tribinama. Igra je dozvoljena, samim tim i kontakt, znojenje, tuširanje poslije utakmice, bliski kontakt. Kolika je vjerojatnost prenošenja zaraze? A onda je u istim tim dvoranama zabranjen pristup gledateljima. Kome je lakše održati toliko sporan RAZMAK ili DISTANCU, igračima ili gledateljima? Osoba X sjedi na sjedalici br.1. Osoba Y sjedi na sjedalici br.5. Osoba W sjedi na sjedalici br.9. Osoba Z sjedi na sjedalici br.13. Svi sa maskama! Kolika je mogućnost prenošenja zaraze?! I to ste zabranili!

Želite još?

Ukoliko vi trenirate u gradskoj dvorani, sve ovo gore možete zaboraviti, jer tamo ova pravila ne vrijede. Niti za razrede, niti za treninge, niti za utakmice. Možete se grupirati bez obzira u kojem ste razredu. No, imate jedan drugi problem: termini. Načekat ćete se na povoljan tremin za trening…

Nama je ovo dovoljno da shvatimo da su sport i sportska natjecanja pokusni kunići za vaše odluke, koje više nemaju nikakvog smisla.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype