sportski sportski sportski sportski

KOD

Novosti iz HKS-a

Hrvatski košarkaški savez  je na svojoj 26. sjednici uveo nekoliko izmjena u propozicije natjecanja, a to se odnosi prije svega na Prvu ligu.

Nekih velikih i šokantnih promjena nema. Ono što već i vrapci znaju je da je nova službena lopta Wilson, a Spalding odlazi u povijest. Premijer liga i Prva liga ove godine broje po 12 klubova, dok će se Druge lige igrati kao i prošle godine u 5 regija (Centar, Sjever, Istok, Zapad i Jug). U daljnjem tekstu donosimo nekoliko bitnih i zanimljivih promjena po ligama.

PREMIJER LIGA

12 klubova igrat će ligu po dvostrukom bod sustavu i to 22 kola na osnovu čega se dobije poredak klubova od 1. do 12. mjesta u prvom dijelu Državnog prvenstva – Ligi.

posljednje plasirani klub iz HT Premijer lige ispast će iz Lige i u sezoni 2019/20 nastupiti u Prvoj muškoj ligi, a pretposljednji klub HT Premijer lige igrati će dvije izlučne utakmice sa poraženim klubom finala doigravanja Prve muške lige.

-u doigravanju sudjeluje osam (8) klubova i to klubovi koji su se u prvom dijelu prvenstva plasirali od 1. do 8. mjesta, a utakmice se igraju na dvije (2) pobjede. Utakmice će se igrati prema slijedećim pravilima:

A. Prvoplasirani klub iz Lige – osmoplasirani klub Lige (1-8),

B. Drugoplasirani klub iz Lige – sedmoplasirani klub iz Lige (2-7),

C. Trećeplasirani klub iz Lige – šestoplasirani klub iz Lige (3-6),

D. Četvrtoplasirani klub iz Lige – petoplasirani klub iz Lige (4-5).

-u slijedećoj fazi klubovi igraju prema sistemu pobjednik para A-pobjednik para D te pobjednik para B-pobjednik para C, a igra se na tri (3) pobjede.

-finale se igra na četiri (4) pobjede, a prvak stječe pravo nastupa u FIBA Champions League u sezoni 2019./2020.

PRVA LIGA

Ovdje su uvedene najveće promjene.

12 klubova iz prethodnog stavka igrati će Prvu ligu po dvostrukom bod sustavu i to (22) kola na osnovu čega se dobije poredak klubova od 1. do 12.mjesta

-iz Prve muške lige ispadaju dva posljednje plasirana kluba i u sezoni 2019./2020. će nastupiti u Drugoj muškoj ligi regije kojoj pripadaju.

-na osnovu rezultata i poretka klubova u prvom dijelu prvenstva, klubovi koji su ostvarili pravo igraju doigravanje za ulazak u HT Premijer ligu. U doigravanju sudjeluju četiri (4) kluba i to klubovi koji su se u prvom dijelu prvenstva plasirali od 1. do 4. mjesta.

Doigravanje:

Utakmice se igraju na dvije (2) pobjede, po načelu: domaćin–gost-domaćin (1-1-1), s tim da su domaćini prvih utakmica klubovi koji su se plasirali od 1.- 2. mjesta u prvom dijelu prvenstva. U slučaju da obje utakmice završe u dvije pobjede finale se pomiče u vrijeme termina trećih utakmica.

Utakmice doigravanja igraju se među sljedećim parovima:

A. Prvoplasirani klub iz Lige – Četvrtoplasirani klub Lige (1-4)

B. Drugoplasirani klub iz Lige – Trećeplasirani klub iz Lige (2-3)

-finale se igra na dvije (2) pobjede, a domaćin prve utakmice je ekipa koja je ostvarila bolji plasman u regularnom dijelu prvenstva.

pobjednik finala doigravanja Prve lige ostvariti će pravo igranja u Premijer ligi u sezoni 2019./2020., dok će poraženi klub finala doigravanja igrati dvije izlučne utakmice sa pretposljednjim klubom HT Premijer lige za ulazak u HT Premijer ligu u sezoni 2019./2020.

DRUGE LIGE

-druge lige igraju se kao i prošle sezone u 5 regija, a prvoplasirani klubovi iz svih pet regija igraju završni turnir za popunu Prve lige za sezonu 2019./2020.

-završni turnir igra se od srijede do nedjelje (svi igraju međusobno) u gradu koji ponudi najbolje uvjete za organizaciju.

prvoplasirani i drugoplasirani sa tog završnog turnira stječu pravo nastupa u Prvoj ligi u sezoni 2019./2020.

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype