KOD

Odlični Kloof i bivši igrač Zadra prijete Hrvatskoj, no odgovore za njih Mršić ima u svojim redovima

Malo smo analizirali igru slijedećeg protivnika Hrvatske u ovim kvalifikacijama, reprezentacije Nizozemske.

Iako jedna utakmica ne može biti temelj ključnih zaključaka same igre, dojam koji je ostavila Nizozemska protiv Turske se mora uzeti u obzir, bez obzira što je većina mišljenja i stava “što mi imamo analizirati jednu Nizozemsku”. No, to su većinom oni koji i ove kvalifikacije gledaju kroz neku drugu prizmu i nekim drugim očima, još uvijek ne shvaćajući da većina reprezentacija ne igra sa svojim najboljim igračima. I to treba biti početak i kraj svake rasprave.

U novijoj povijesti susreta ove dvije ekipe, Hrvatska i Nizozemska su se susrele u prošlim kvalifikacijama i svakoj je ekipi pripala domaća pobjeda. Naši su danas otputovali u Nizozemsku, u prilično dobroj atmosferi, nakon pobjede nad Švedskom.

Teško je uspoređivati ove dvije momčadi u odnosu na ta dva susreta. Igrački tu i nema puno previše promjena, no ona bitna je, bar kod Hrvatske, ona izbornička. Ivica Skelin je bio na izborničkom mjestu u te dvije utakmice i znamo svi skupa da to nije dobro izgledalo, bilo je tu puno lutanja, a i taj poraz na otvaranju kvalifikacija je došao u trenutku kada se naša reprezentacija prvi puta u povijesti skupila u jednom šarenom sastavu. Sastavu koji do tada nije odigrao niti jednu zajedničku utakmicu, sastavu za kojeg ni sam Skelin nije znao što očekivati. I onda su nas domaćini šokirali i pobjedili 68:61. Željko Šakić je tamo bio prvo naše ime sa 24 poena, dok je Filip Krušlin postigao 21. Nizozemce je u toj utakmici predvodio Yannick Franke, bivši igrač Zadra, koji nam je utrpao 24 poena.

U drugom susretu, na Višnjiku, Hrvatska je izgledala malo bolje nego u Nizozemskoj, no i dalje je to bilo mučenje, uostalom, kao i kroz te cijele kvalifikacije. Ipak, na kraju smo došli do pobjede 82:78, u kojoj su opet u glavnim ulogama bili Šakić sa 22 poena i Krušlin sa 17. Kod Nizozemske Van Der Mars je zabio 20, Kloof 14 te Franke 13.

Tko nam prijeti sutra? Nizozemci su protiv Turske u gostima odigrali jednu dobru utakmicu, u kojoj su od početka već imali vodstvo, jest da je ono bilo minimalno, ali iznenađujuće. S obzirom da se i Turska našla u istom problemu kao i mi, kada su u pitanju igrači koji igraju Euroligu, Nizozemska je tu vidjela svoju šansu, koju je na kraju i iskoristila. Neizvjesna utakmica prelomljena je tek u zadnjim minutama, gdje je domaćin čak i imao vodstvo, no agilni i energetski bolji nizozemski igrači preokrenuli su vodstvo, prije svega na krilima odličnog Charlona Kloofa i stigli do pobjede.

Upravo je Kloof, inače igrač Ormanspora u Turskoj, bio uvjerljivo najbolji igrač utakmice, sa 27 poena, uz št 8/16, od čega trice 5/9, a tome je dodao 6 skokova i 3 asistencije. Upravo će Kloof biti i Hrvatskoj najveća prijetnja. Igra na poziciji jedinice, visok je 190 cm, ima 30 godina i prilično je iskusan, reklo bi se u najboljim košarkaškim godinama. Prije Turske, igrao je u Grčkoj, zatim u MZT-u te Murcii, odakle je došao u Tursku. Očekuje se da bi Mršić na njega mogao postavili Drežnjaka, koji se protiv Švedske predstavio u vrlo dobrom izdanju, a svojom bi energijom mogao odgovoriti na igru Kloofa. Fizički je moćniji od Kloofa, no Kloof ima nevjerojatnu brzinu, koja bi nam mogla predstavljati problem, prije svega u obrambenim zadacima. Kloof je sa 28 indeksnih poena bio najbolji igrač ola.

Drugo ime kod Nizozemske protiv Turske je bio bivši igrač Zadra, Yannick Franke, kojeg su naši poznavatelji košarke upoznali u prvoj utakmici ove dvije reprezetnacije, kada nam je zabio 24 poena u Nizozemskoj. Franke nije dugo igrao u Zadru, tek tri mjeseca, a razlog odlaska iz Hrvatske su, prema informacijama, neisplaćene plaće. Franke igra na poziciji dvojke, a za vrijeme boravka u Zadru je izjavio da voli igrati protiv Krušlina. Nadamo se da Kruška ovo zna, a prema svemu sudeći, njihov dvoboj je prilično realan i u ovom susretu. Franke igra u Hamburt Towersima u Njemačkoj, 23 godine su mu i većinom se šulja na dvojci i trojci, po potrebi. Turskoj je zabio 16 poena, uz nešto lošiji šut 4/10, kojima je dodao 2 skoka. Krušlin, Mavra, Drežnjak pa čak i Marčinković bi mogli voditit bitku sa njime u sutrašnjem susretu. Odgovor na njega bi trebali imati…

Treće ime iz naše bilježnice koje smo podcrtali je Worthy De Jong, iskusni 31-godišnjak, koji igra u Nizozemskoj ligi, za Leiden. Igra na poziciji dvojke, a u svojoj povijesti bilježi dvije titule kao najbolji kradljivac lopti u Nizozemskoj ligi. Turskoj je zabio 12 poena, šut 5/9, uz 3 skoka i 2 asista.

Mohamed Kherrazi je jedan od visokih igrača iz Nizozemske, koji nam može biti prijetnja. Ovaj 30-godišnjak također igra u Nizozemskoj, u Landstedeu, a prošle je godine bio treći najbolji obrambeni igrač njihove lige. Turskoj je zabio 5 poena, imao 4 skoka i 2 asista.

Četvorka je to koja je i najviše igrala protiv Turske i od koje će Hrvatskoj prijetiti najviše opasnosti, no sigurno je da Mršić ima u svojim redovima igrače sposobne neutralizirati ove opasnosti. Ne nužno do kraja, no ukoliko Kloofa svedemo na manje trke i manje slobodnih šuteva te kreaciju igre, možemo puno toga dobiti. Kloof je igrač koji diktira tempo njihove igre i o njemu puno toga ovisi, a protiv Turske su i on i njegovi suigrači imali i 10 napadačkih skokova, što može sigurno biti upozorenje našem stožeru. Sa visokih pozicija najviše prijetnje ići će od 209 cm visokog Schaftenaara, koji je zabio 6 poena Turskoj i imao 4 skoka. Ispucali su čak 28 trica, od čega je njih 9 završilo u košu, dok su za dva poena bili na skoro 47%. Samo 11 izgubljenih lopti svjedoči da su prilično dobro i kontrolirano igrali u napadu, a ponovno za to najveće zasluge idu raspoloženom Kloofu.

Hrvatska sigurno ima odgovor za igru Nizozemske. Nije to bilo ništa spektakularno u Turskoj od čega bi naša vrsta trebala strahovati, jer i Turska se našla u istom problemu kao i mi, a njihov drugi ili treći razred igrača nije mogao odgovoriti adekvatno. Ukoliko budemo ponovili vrlo dobru obranu, pogotovo sa početka utakmice protiv Švedske, ne trebamo brinuti. Sa Ukićem smo dobili na iskustvu što se tiče organizacije igre, Drežnjak je podigao energetski dio naše igre, a jedino čemu se boljem možemo nadati je šut za tri poena, s obzirom da smo protiv Švedske šutirali trice tek 6/25. No, zato smo imali odličnih 66% za dvicu, a imali smo i odlične 23 asistencije te 11 ukradenih lopti.

Sretno Hrvatska!

Foto: FIBA

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype