sportski sportski sportski sportski

KOD

”Odustao je.” – PREPORUKE ZA RODITELJE U SPORTU –

U suradnji sa sportskom psihologinjom Katarinom Martinović razmotrit ćemo neke odgovore na to pitanje, a na kraju kolumne Katarina će dati preporuke roditeljima čija se djeca kreću baviti sportom.

Dragi moji, prošlo je poprilično vremena od mog zadnjeg objavljenog članka, ali s radom nisam stala! Za vas koji niste upoznati, pokrenula sam nešto novo na našem Instagram portalu. Jednom tjedno imam live intervju s osobama iz sportskih krugova. Ako ste propustili neku epizodu, možete ih pogledati na našem YouTube kanalu i Instagram profilu!

Jedan od gostiju u Instagram liveu bio je Marko Šapit. Kroz razgovor u trajanju od nekakvih 45 minuta dotakli smo se i problematike manjka djece u košarci. Marko je rekao da kroz par godina misli da nećemo imati djece u omladinskim pogonima i tu se slažem s njim. Gdje je nestala košarka? Mislim da nitko od nas ne može dati točan odgovor na to pitanje, ali problematika je zanimljiva u svakom slučaju. Ne moraš biti nikakav veliki košarkaški znalac, ali ovo su stvari koje može primijetiti svaka realna osoba.

U suradnji sa sportskom psihologinjom Katarinom Martinović razmotrit ćemo neke odgovore na to pitanje, a na kraju kolumne Katarina će dati preporuke roditeljima čija se djeca kreću baviti sportom.

MODERNA TEHNOLOGIJA ?

Budimo realni, uništila nas je. Moderna tehnologija, laptopi, tableti i pametni mobiteli uvelike nam pomažu psihički, to nije upitno. Uništila nas je fizički. Škole košarke se žale kako nema djece. Stručnjaci kažu kako fizički nazadujemo kao narod. Nedostaje nam tjelesne aktivnosti, djeca više nisu motorički sposobna kao nekad. Provode sate i sate za takvim uređajima, nemaju pretjerane volje za bavljenje sportom. Prije su se djeca veselila treninzima jer je cijela ”ekipa” tamo. Pa dajte, okupite opet tu djecu, zainteresirajte ih za sport, a ne da im je jedina fizička aktivnost “lupanje po tipkovnicama” ili touch-screenovima. Sigurna sam da će i vama kao roditeljima tih sat dva vremena dok je dijete na treningu dobro doći 😀

”ODUSTAO JE.”

Iskreno, možda i ne bi da ih se dovoljno motivira. Došli smo do toga da naši igrači idu vani, jer ih vani očito više cijene. A kako i neće ići vani kad u našim ligama njihovo mjesto zauzimaju stranci. Kada izađe vijest o prelasku stranog igrača u naš klub odmah je najbolji. Zašto? Zato što je stranac? Mislite da on ako je stranac odmah zna bolje igrati košarku? Oprostite, ali imamo i mi jako dobrih igrača, samo što se ne mogu pokazati od svih tih ”uvoznih”. Imamo momke koji su godinama i godinama trenirali, posvetili se košarci, odrekli se određenih stvari u svome životu. I što su dobili? Sjede na klupama dok se troše vrtoglave svote novaca na one ”uvozne”. Zato ne treba čuditi kada netko odustane od košarke, već se valja zapitati zašto je taj netko to napravio. Talente ćemo uvijek imati, ali što vrijedi kad smo u sistemu koji je u stanju sve upropastiti.

NEMA USPJEHA

Istina. Nema ih unatoč tome što se godinama trudimo sastaviti kvalitetnu momčad za reprezentaciju. Kvalitete imamo, ta je činjenica nepobitna. U čemu je problem? Ne znam. Za primjer ka kojem trebamo težiti uzela bi rukomet. Naši rukometaši su viceprvaci europe. Sjetite se samo te euforije po gradovima diljem Hrvatske, te fešte, navijanja i okupljanja ispred malih ekrana kako bi podržali rukometne reprezentativce. Nakon takvog događaja djeca se zainteresiraju. ”Želim biti rukometaš.”, ”Želim biti kao Duvnjak.” , ”Želim biti kao oni.” Tjeraju roditelje da ih se upiše na rukomet, žele biti kao oni. U košarci fali rezultata, fali taj ”branding” , fali zainteresiranosti i djece u školama košarke.

RODITELJI

Skulirajte se. Kad vam dijete počne trenirati košarku ne znači odmah da je Jordan, Le Bron ili novi Petrović. Pustite djecu da uživaju u onome što rade, da treniraju, da se druže i malo po malo sa radom i trudom dođu do onoga što žele. Pustite i trenerima da odrade svoj posao. To su stručnjaci koji će znati kako i što je najbolje za vaše dijete. A sada je red na Katarini da vam da još par preporuka!

PREPORUKE ZA RODITELJE U SPORTU

Poznato je da bavljenje sportom za djecu ima niz psiholoških dobrobiti – od podizanja samopoštovanja, jačanja socijalnih kompetencija i razvijanja komunikacije do veće sklonosti timskom radu. Zbog toga je uključivanje djece u sportske aktivnosti u interesu šire društvene zajednice. Isto tako, istraživanja su pokazala da roditelji imaju ključnu ulogu u poticanju svoje djece u uključivanje u sport, ali i za ostanak u sportu. Roditeljska podrška, pohvala i razumijevanje osobito su važni jer dokazano doprinose većoj unutarnjoj motivaciji i uživanju djece u sportu. Roditelji također pomažu djeci da razumiju i interpretiraju svoja sportska iskustva i djeluju kao uzori određenog ponašanja, stavova i vjerovanja u vezi sporta i natjecanja. Prema tome, roditelji imaju veliki utjecaj na pozitivno ili negativno iskustvo djece u sportu.


S obzirom na navedeno, evo nekoliko preporuka za roditelje u sportu:


– Dopustite djetetu da samo izabere sport koji mu se sviđa. Nemojte mu nametnuti
onaj koji se vama sviđa ili koji je trenutno popularan.
– Dopustite trenerima da treniraju i djeci da se igraju.
– Važno je da imate realna očekivanja. Prevelika očekivanja koja vaše dijete ne može ispuniti samo izazivaju stres i pritisak.
– Vodite brigu o tome da se vaše dijete bavi sportom zbog sebe, a ne zbog vas. Vaše dijete treba ispunjavati svoje snove, a ne biti zamjena za vaše životne neuspjehe.
– Potrebno je naglašavati djetetov trud, a ne rezultat. Naučite svoju djecu da je uspjeh učenje i napredak, a ne samo pobjeđivanje.
– Ne zaboravite razgovarati sa svojim djetetom i o drugim stvarima u njegovom životu osim sporta.
– Pomozite djetetu odvojiti sportski neuspjeh od osobnog neuspjeha.
– Pritisak zbog pogrešaka ili analiza onoga što je trebalo učiniti nakon igre ne pomaže vašem djetetu. Učite djecu da su pogreške sastavni dio učenja i napretka.
– Poštujte trenere i ne miješajte se u trenažni proces. Fokusirajući se na davanje savjeta o izvedbi, uskraćujete djetetu ulogu koja mu je najpotrebnija, a to je uloga roditelja.
– Budite pozitivan model svom djetetu. Poštujete suce, protivnike i navijajte za cijelu ekipu.
– Razvijajte optimizam, naglašavajte važnost zabave i uživanja u sportu jer je upravo igra glavni posao koji djeca imaju.

Zapamtite, uspjeh ili neuspjeh vašeg djeteta u sportu ne odražava kakav ste vi roditelj. Ali sportaš koji zna kako trenirati, poštivati igru, biti dobar suigrač, koji ima mentalnu snagu, otpornost i koji uvijek daje sve od sebe potpun je odraz vašeg roditeljstva!

Katarina Martinović,
sportska psihologinja

Veliko hvala Katarini na još jednoj suradnji, od iznimne je važnosti da nekad uzmete u obzir savjete stručnjaka!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype