sportski sportski sportski sportski

KOD

OFENZIVA: HKS od Ministarstva turizma i sporta zatražio dozvolu za povratak djece u dvorane

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Krovna košarkaška organiziacija je poslala dopis kojim traže ublažavanje mjera.

Unatoč brojnim nedaćama koje su zadesile svijet pojavom pandemije koronavirusa, treba uočiti i naglasiti pozitivne trendove kada do njih dođe. Hrvatski je trend broja novozaraženih u značajnom smanjenju pa, iako se HKS i ranije na sve načine zalagao za jednak pristup svih dobnih kategorija trenažnom procesu, mišljenja smo kako izrečene mjere Stožera za civilnu zaštitu RH valja prilagoditi. Stoga je Ministarstvu turizma i sporta, odnosno Upravi za sport, upućen dopis kojim se predlažu promjene mjera, a koji niže prenosimo u cijelosti.


Poštovani,

Nastavno na prethodnu usmenu i pismenu komunikaciju, željeli bismo ponovno naglasiti važnost omogućavanja bavljenja sportom svim kategorijama, s naglaskom na one kojima je to najpotrebnije – djeci u razvoju.  

Hrvatski košarkaški savez poštuje sve mjere Stožera za civilnu zaštitu RH i stavlja sigurnost i zdravlje svih sudionika u sportu na prvo mjesto. No, svjedoci smo tome da su brojke dnevno novozaraženih u konstantnom padu te smo mišljenja kako, u cilju dugoročnog očuvanja zdravlja djece i mladih, treba pristupiti razumnim rješenjima, ponajprije ponovnom uključivanju svih dobnih kategorija u trenažni proces.  

Kratkoročni ciljevi se ostvaruju – broj novozaraženih je svakim danom sve niži, a radi smanjenja eventualnih negativnih učinaka dugotrajnijeg smanjenja fizičke aktivnosti na psihofizički razvoj najranjivije skupine – mladih, molimo Ministarstvo turizma i sporta da još jednom, u koordinaciji sa Stožerom za civilnu zaštitu RH razmotri mjere koje su trenutačno na snazi te predloži promjene.

Hrvatski košarkaški savez se zalaže da se omoguće treninzi svim dobnim skupinama, i to za početak bez natjecanja, odnosno bez međužupanijskih putovanja, kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze, a jedini cilj je dugoročna dobrobit sporta za sve, kao i jednaka mogućnost pristupa sportskim aktivnostima svima, bez dobnih ograničenja. Kako bi se to omogućilo, ujedno bi bilo potrebno i dopustiti sportskim klubovima i udrugama korištenje školskih sportskih dvorana uza sve mjere predostrožnosti i najviše higijenske standarde.

Unaprijed zahvaljujemo na razmatranju prijedloga te smo otvoreni za svaku vrstu suradnje po ovom pitanju.

Hrvatski košarkaški savez

Izvor: HKS

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype