sportski sportski sportski sportski

KOD

Orlando nije napravio ponudu dovoljno brzo

Achraf Yacoubou, 26.-godišnji Amerikanac koji je ove sezone pojačao redove Škrljeva bio je osoba s kojom sam uživala u kavici. Ash je pristao popričati sa mnom, razgovor se naravno odvio na engleskom jeziku, a uz njegovo dopuštenje prenosim vam ga na hrvatskom. Kako je došlo do toga da je odbio Orlando Magic i došao u Hrvatsku, što misli o njoj i HT Premijer ligi donosim vam u nastavku.

Ash, kako je sve počelo? Kada si počeo trenirati košarku i tko te motivirao kroz cijelo tvoje košarkaško putovanje?

”Obitelj me najviše motivira. Uvijek si postavljam nove izazove i prepreke da vidim koliko daleko mogu dogurati u košarci. Košarku igram od svoje devete godine, ona je cijeli moj život i ne namjeravam prestati ni odustati.”

2011. Godine proglašen si najboljim mladim igračem države New York , dobio si stipendiju Villanova košarkaškog koledža. Taj dres nosio si dvije godine, kasnije si prešao u Saint Louis i bio prvi strijelac momčadi. Kako nađeš motivaciju? Što te motivira da nastaviš s košarkom?

” Kao što sam i rekao, najveća motivacija mi je moja obitelj. Uvijek su tu za mene i podržavaju me u svemu. I sam sebi postavljam izazove iz dana u dan. Naporno treniram i mislim da tim radom moji rezultati dolaze na vidjelo.”

Imao si priliku potpisati za Orlando Magic. Zašto Europa? Tko je zaslužan za tvoj dolazak?

”Orlando nikada nije napravio predanu ponudu dovoljno brzo i morao sam se natjecati tako da je Europa najbolja opcija. Moj agent Zvonimir Ridl bio je osoba odgovorna za dolazak u Europu i igranje u Hrvatskoj i on je najzaslužniji za potpis za Škrljevo. Zbilja mi je drago što mi pomaže, ima dosta veza i stvarno je izvrsna osoba.”

 

Ovo je tvoja prva sezona u Hrvatskoj. Kakvo ti je dosadašnje mišljenje? Što misliš o HT Premijer ligi?

” Moja prva godina u Hrvatskoj je za sada super. Jako je lijepa zemlja s predivnim ljudima koji su prijateljski nastrojeni. Dočekali su me otvorenih ruku što je jako lijepo od njih. Ova liga u kojoj igramo je vrlo dobra liga s jako dobrim igračima. Zapravo uživam u natjecanju protiv konkurencije jer donosi najbolje od mene i tako postajem sve bolji i bolji igrač.”

Kako ti je igrati dvije utakmice tjedno?

” Nije teško igrati dvije utakmice tjedno jer sam i kao mlad igrao više utakmica tjedno dok sam igrao AAU košarku. Također smo i na koledžu igrali dvije utakmice tjedno.”

Što misliš o Hrvatskoj? Znam da vi igrači puno putujete. Iako ne stignete vidjeti baš sva mjesta, s obzirom na to da se većinom putuje na dan utakmice, od svih mjesta koja si do sada vidio, ima li neko koje ti se posebno svidjelo? Vidiš li se živjeti u Hrvatskoj do kraja svog života?

” Mislim da je Hrvatska vrlo lijepa zemlja i krajolici su nevjerojatni. Moje omiljeno mjesto do sada je Zagreb, jer nalikuje velikom gradu, a ja sam iz glavnog grada koji je New York. Tako da me podsjetilo na svoju zemlju. Ne mogu se zamisliti živjeti u Hrvatskoj ostatak svog života jer sam navikao na Sjedinjene Države i imam toliko obitelji i prijatelja tamo. New York je moj dom.”

Koja su tvoja očekivanja ove sezone? Niste startali baš dobro, utakmice su bile poprilično teške. Možete li ti i tvoj tim bolje?

” Moja očekivanja su takva da pružim sve ono najbolje što mogu i tako pomognem momčadi da dođe do pobjede. Nadam se i o osvajanju prvenstva, sve je moguće. Imamo momčad s puno novih igrača i treba nam vremena da izgradimo i dobijemo tu kemiju,a sezona je tek na početku. U posljednje vrijeme naša je kemija postala bolja i nastavit će se poboljšavati, imamo dobre igrače i imamo izvrsnog trenera. Dakle, kao što sam rekao, sve je moguće.Nije važno kakav je početak, važno je kako završiš sezonu.”

Koje stvari su drugačije kada usporediš američku i europsku košarku?

” Ono po čemu je za mene razlika između američke i hrvatske košarke je tempo. Tempo je u europskoj puno sporiji. Navikao sam na brži tempo te brže pretrčavanje terena.”

Koja je tvoja najveća košarkaška ambicija?

” Moja košarkaška ambicija uvijek je bilo igranje u NBA. To je moj san otkada sam bio mali dječak. Vidjet ćemo što budućnost ima za mene u planu, sve je moguće.”

U šali kako će možda neki NBA agent pročitati ovaj intervju Ash i ja smo se pozdravili. Zahvaljujem mu u moje,ali i ime svih nas na Sportskom Kodu i nadam se kako će ostvariti svoje snove. Kako bi on rekao, sve je moguće.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype