sportski sportski sportski sportski

KOD

Osječki dvokorak kroz Dubravu za sigurnu zonu

Vrijednosnice su jučer kod Furnira ostvarile izuzetno važnu pobjedu.

Bila je to utakmica koja je u oba scenarija odlučivala o puno toga. Furniru je pobjeda bila prijeko potrebna, kako bi uhvatio korak sa Vrijednosnicama, bar bodovno, a u tom slučaju bi ih čak i preskočili na tablici jer bi im to bila treća pobjeda u međusobnim susretima ove sezone. No, to se nije dogodilo.

Furnir je jučer bio neprepoznatljiv. Gledajući prošlo kolo u Sinju, već se tamo dalo naslutiti da ih trenutno ne krasi neka bajna forma. Početak utakmice u Sinju je dao naslutiti da bi mogli pomrsiti račune Alkaru, no čim je domaći trener Damir Milačić naredio svojim momcima podizanje agresije, Furnir se izgubio. Alkar je već kroz par minuta druge četvrtine preuzeo inicijativu, okrenuo vodu na svoj mlin i momci Jeronima Šarina su počeli padati. U drugom poluvremenu gledali smo istu sliku kao iz druge četvrtine: dominaciju Alkara na svim poljima te potpuno izgubljene momke iz Furnira. U takvoj situaciji, ništa osim uvjerljivog poraza njih nije ni bila opcija.

U trenutku prije, točnije koji dan prije, Vrijednosnice su očekivano poražene na svom terenu od Zadra i već su tada znale da ih u srijedu u Zagrebu čeka možda i utakmica sezone. I već su tada krenule pripreme za srijedu. Usput, ostali su bez Šveđanina Clarencea (do kraja sezone?) i znali su da će na Furnir sa 6 sposobnih igrača te sa lošim međusobnim omjerom, bez obzira što se već i Šarlija, kao i većina njegovih prethodnika na klupi ovog premijerligaša sa Istoka, navikao na kratku rotaciju. Sad gledano, bit ću general poslije bitke, pripremio ih je odlično. Naravno, uz veliku pomoć svoje desne ruke, Marka Mandića.

Sa druge strane, Furnir je nakon Sinja u glavi imao jednu jedinu opciju: dobiti Vrijednosnice. Sasvim je sigurno da je u podsvjesti cijele momčadi bila činjenica da su u oba prijašnja susreta ove sezone slavili i da su blizu treće pobjede, takav je dojam i ostavljen nakon nekih izjava iz njihovog tabora. No, možda su i zaboravili da je ista ova momčad držala Split na Gripama u šaci gotovo 40 minuta, da je protiv Zadra bila konkurentna u prvom poluvremenu i da nije, unatoč uvjerljivom porazu na kraju, bila razbijena.

Očito je kod Šarlijinih momaka to sve bilo dovoljno motivirajuće da izvedu onakvu predstavu jučer, u kojoj su pokazali duplo više energije od domaćina te puno više borbenosti i htjenja za pobjedom. Iako, ne volim pričati u ovakvim okolnostima kada se netko spašava od ispadanja ili nekakvih dodatnih kvalifikacija, da je netko više htio pobjedu, jer to je glup alibi. Ne možeš ne htjet pobjedit, nema šanse, tako da mi je to isfucan alibi i nekakav kliše. No, ono što se vidjelo na terenu, od onog trenutka kada su gosti na 10:9 poveli, dalo je naznake da domaćin teško može do pobjede. Osječani su se jednostavno juče bacali na glavu, svi. Svjesni da ih samo pobjeda spašava, već su u uvodu utakmice pokazali zube, prije svega željni naplate svih onih prijašnjih utakmica gdje su gubili bodove u završnicama i gdje im je, može se slobodno reći, sreća malo i okrenula leđa.

Statistika će također puno toga reći, koliko je to momčadska pobjeda bila, bez obzira što ovdje pričamo o konkretnom i pravom učinku samo pet igrača. Imali su pet skokova više od domaćina (30 Furnir, 35 Vrijednosnice), no “ubili” su asistencijama pa će taj podatak dodatno oslikati ono o čemu pričam: Furnir 13 asistencija, Vrijednosnice 29. U rubrici izgubljene lopte su opet bili lošiji (13 Furnir, 17 Vrijednosnice), ali su imali tri ukradene lopte više od domaćina (7/10). No, to pokazuje zapravo i snagu onog što Šarlija ima: pet igrača je nadigralo osam. Uostalom, četiri igrača su u prvoj i drugoj petorci kola. Potpuno zasluženo!

Osijekovi junaci su jučer ovako igrali:

Šime Lisica-19 poena, 5 skokova, 5 asista, 2 ukradene

Robert Kujundžić-20 poena, 6 skokova, 4 asista, 2 ukradene

Vito Porobić-17 poena, 2 skoka, 5 asista, 1 ukradena

Arijan Lakić-9 poena, 5 skokova, 13 asista, 3 ukradene

Pavao Paić-24 poena, 7 skokova, 2 asista, 2 ukradene, 3 blokade

Đorđe Topolović-11 poena, 5 skokova, 1 blokada

Osječani su napravili mnogo ovom pobjedom. Pobjegli su Furniru sada na dva boda više, dvije pobjede više, a u slijedeća dva kola još će se neke stvari razjasniti, s obzirom da u subotu u Osijek dolazi Alkar, a nakon toga Šarlija momke vodi na gostovanje kod otpisanog Hermesa, koji ih je iznenadio u drugoj utakmici ove sezone. Sa druge strane, Furnir ima paklen raspored do kraja sezone jer ih čekaju susreti sa momčadima iz gornjeg doma pa se već sada nalaze u iznimno teškoj situaciji i realno, već mogu početi pripreme za dodatno doigravanje sa nekim od prvoligaša.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype