PH u 3X3 košarci: Old Cambio prvak Hrvatske!

Prvenstvo Hrvatske u 3X3 košarci je došlo do svog kraja, odigravanjem završnice u Gajnicama.

Kultni teren u Gajnicama, popularni “Hakl na Taksiju”, bio je domaćin završnog turnira PH u 3X3 košarci, koji je ove godine organizirao Hrvatski košarkaški savez. Prije ovog završnog turnira, u osam gradova održani su turniri čiji su pobjednici ostvarili pravo sudjelovanja na završnom turniru. Makarska, Zadar, Zagreb, Križevci, Zagreb, Sv. Nedelja, Bjelovar i Đakovo su bili domaćini ove godine.

Gajnice su tako ugostile 12 ekipa, od koji su neki zaslužili i pozivnice, bez obzira što neke turnire nisu osvojili i ostvarili direktan plasman, a turnir se igrao jučer.

Ekipe su bile podijeljene u četiri grupe po tri, a u četvrtfinale su se plasirali Old Cambio, Sportko, Intercity, Bijeli U23, Zagreb 3BL, Crveni U23, SOM Sport te 3X3 Radnik Križevci.

ČETVRTFINALE:

Old Cambio-Sportko 17:14

Intercity-Bijeli U23 15:21

Zagreb 3BL-Crveni U23 12:16

SOM Sport-3X3 Radnik Križevci 21:13

POLUFINALE:

Crveni U23-Old Cambio 16:19

Bijeli U23-SOM Sport 15:19

FINALE:

SOM Sport-Old Cambio 17:18

Nakon uzbudljivih basketa, pobjedu je odnijela ekipa Old Cambio, za koju su igrali Željko Jović, Ivan Rašetina, Jure Gunjina i Stipe Krstanović.

Pobjednici su ovim naslovom ostvarili pravo plasmana na Challenger u Splitu.

Oni koji su gledali ovu završnicu vidjeli su dosta uzbudljivih i neizvjesnih basketa, posebno u finalu gdje je bilo dosta odluka koje su rezultirale i dozom nervoze, što je i dijelom razumljivo s obzirom na ulog koji je bio. Posebno uzbudljivo bilo je u finalu i to u samoj završnici, gdje se diglo dosta prašine oko nekih odluka. Kontaktirali smo Željka Jovića iz pobjedničke ekipe da nam približi malo finalni dvoboj i da razriješimo neke dvojbe oko nekoliko spornih situacija.

“Hvala na čestitkama i što pratite 3×3 košarku u cijelosti.
U nikad kvalitetnijem, organiziranijem i uzbudljivijem finalu PH u 3×3 košarci na kultnom terenu na “Taksiju” u zagrebačkim Gajnicama, Old Cambio (pizzeria u Gajnicama) je zasluženo osvojio naslov državnog prvaka za ovu godinu. Hvala svima na porukama i pozivima podrške. Ovo je nagrada za sav trud i rad još od početka priprema kada smo kao reprezentacija Hrvatske se spremali za kvalifikacije za Euro i u konačnici izborili Euro.


Inače ne bi javno komentirao što se dogodilo u samoj završnici finalnog basketa, ali ponukan uvredama od nekih osoba koje se bave 3×3 košarkom pa čak i uvredama od nekih igrača iz drugih ekipa koje su slijedile, onda i navijača uz teren, dužan sam i u obavezi iznijeti što se točno dogodilo u finalnom susretu.


Naime, pred kraj basketa moj suigrač je položio za 18:17 uz istek vremena i za našu pobjedu. Međutim to se dogodilo nakon isteka vremena i koš nije trebao biti priznat. U toj situaciji suci su pustili igru jer nisu primijetili istek vremena, nakon čega je basket završio zbog isteka vremena i time smo mi postali prvaci.
Iz razloga što se cijeli turnir prenosio na youtubeu, protivnički igrači vršili su pritisak na suce i zapisnički stol da se snimka pogleda i da se poništi naš završni koš. Prema pravilima na ovoj razini natjecanja koja prema službenim Fibinim pravilima ima status satelite ili lite quest turnira, za Challenger nije dozvoljeno pregledavati snimke odnosno tražiti challenge (nešto slično kao tenisu). Samim time prema 3×3 pravilima sve je čisto i mi smo postali novi državni prvaci.
Nakon vijećanja od 20-tak minuta pred zapisničkim stolom ispred dva kapetana je izašao sudac i obznanio da smo prema pravilima mi novi prvaci, ali, pazi sada, da u duhu sporta mi možemo nastaviti igrati.


Naravno, naš kapetan nije htio na to pristati i time je okončan finalni susret. Smatram kako nije uopće fer i sportski dovoditi u takvu situaciju našeg kapetana i takvu odluku je trebao donijeti zapisnički stol. Ako nećemo poštivati pravila, suce i organizaciju dovodi se u pitanje uopće onda da se igra natjecanje. Po tome možemo sami se skupiti na igralištu i igrati. Nadalje, kad već pričamo o isteku vremena skrenuti ću pozornost na jednu situaciju u basketu kod rezultata 12:7 za nas, kada njihov kapetan šutira tricu, vrijeme je isteklo, a nakon toga njihov igrač skače i postiže koš. Tu smo direktno oštećeni za jedan poen, a cijela situacija se može provjeriti na snimci. Odmah na terenu smo sugerirali to sucu, ali se koš priznao i mi smo nastavili igrati dalje. Opet ponavljam, na ovo se ne bi osvrtao da nismo dobili uvrede od nekih igrača koji očito ne poznaju 3×3 pravila a bave se ovim sportom.


Bilo kako bilo, nadam se da je sada običnom gledatelju cjelokupna situacija malo jasnija oko završnice finalnog susreta i da je sve čisto i regularno.
Još jednom hvala svima na pozivima i porukama podrške, a mi se sada okrećemo prema novim sportskom izazovima, a to su Europsko prvenstvo u Izraelu, 3Bl liga i dva Challengera u Splitu i Samoboru
. Također, pripremamo se i za završnicu PRO Toura koja nas također čeka vrlo brzo. Završio bih ovu izjavu i priču sa tri riječi: MIRIŠE NA TITULU.”

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype