sportski sportski sportski sportski

KOD

Pohlepa

Jesu li krenuli ozbiljni problemi sa klubovima?

Jučer se u medijima pojavila informacija da će prvoligaška momčad KK Jazine-Arbanasi, vrlo vjerojatno morati odustati od natjecanja u Prvoj ligi košarkaša, zbog znatnog smanjenja sredstava od Grada Zadra za 2021. godinu. Čak se i spominje iznos od 110 tisuća kuna ili nekih 30 posto.

Nekima je ova vijest došla kao grom iz vedra neba, šok, nevjerica i šamar. No, meni nije. Ovo nije nikakav šok, niti grom iz vedra neba, niti ima nevjerice, ali ono zadnje je. Šamar. Šamar jednoj pohlepi.

O čemu se radi?

Vratit ću se nekoliko mjeseci unazad. Oni koji prate ovu stranicu i moj rad na njemu posljednje dvije i pol godine znaju jako dobro koje sam stvari “gurao” i za što sam se zalagao. Između ostalog i za dvije Prve lige. Ne zbog mog nekakvog interesa, nego zbog boljitka košarke, zbog proširenja košarkaških aktivnosti, zbog priključivanja drugih košarkaških regija i zbog popularnosti košarke. No, kao najvažniji i presudan razlog, naveo sam upravo FINANCIJE. Svi, apsolutno svi, su već u ljeto znali da će biti pogođeni krizom koja nas je snašla. Sport je ionako na marginama ove države već godinama, tako da mu se bolja vremena nisu ni mogla dogoditi ovo ljeto. Sada u zimu, kada imamo lockdown, još je i gore. I to se sve znalo.

Pa sam tako još prije godinu i po dana predlagao direktno HKS-u prijedlog o tome, no nije naišao na plodno tlo. Onda se ovo ljeto zakotrljala priča o mogućem dijeljenju Prve lige na regiju Sjever i Jug, koja bi uz postojećih 12 klubova, dobila po još dva kluba u svaku regiju pa bi se u dvije lige natjecalo sve ukupno 8 klubova. Priča koju je sada pokrenuo HKS.

Na prvom sastanku klubova Prve lige, HKS je prvoligašima na stol stavio prijedlog o podjeli lige na dvije regije, ali većina ih je kategorički tu mogućnost ODBILA. Prvi puta. Između ostalog, Jazine su bile najglasnije i rekle NE, jer bi se to eto odrazilo na kvalitetu lige, na popularnost, liga bi se razvodnila, bla, bla, bla…apsolutne gluposti.

Za podsjetnik, bio sam glavni inicijator ideje da se obje lige prošire za još minimalno dva kluba pa da umjesto 8, lige imaju 10 ili čak 12 klubova. Potkrijepio sam tu činjenicu pozivima prema klubovima, dobio pozitivne odgovore, poslao dopis HKS-u, no prvoligaši su ODBILI, drugi puta, taj prijedlog i založili se da se i dalje igra Jedinstvena Prva liga. Pod onim izlikama koje sam gore već naveo.

Jesam li sretan? Nisam i jesam.

Nisam sretan kada bilo koji klub odustane od nekog natjecanja. Nisam sretan ni zbog Jazina, nisam sretan niti zbog Primorske.

No, sretan sam jer se ovim njihovim porazom, koji doduše još nije definitivan, pokazalo da sam bio u pravu kada sam govorio da će se klubovi naći u financijskim problemima i da će svima sredstva biti znatno umanjena. Što bi vam danas nedostajalo da putujete po Dalmaciji, umjesto što šest puta morate u Zagreb?

Sretan sam što ste me onako otpilili na prvu, bez sekunde razmišljanja, bez sekunde pogleda samo par koraka unaprijed, bez da ste uopće i pročitali što sam vam napisao, a realno, nije trebalo biti previše pametan da se zaključi da je ovakav scenarij realan i moguć.

Foto: Šime Zelić

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype