sportski sportski sportski sportski

KOD

PREMIJER ANALIZA: Gorica, Škrljevo i Sonik dosta mijenjali, ali svi žele gornji dom tablice

Danas su na redu ekipe koje bi se trebale smjestiti iza naša tri najbolja kluba.

GORICA OSTALA BEZ VAŽNOG TROJCA, ALI AMBICIJE OSTAJU ISTE

Josip Sesar je ovo ljeto ostao bez nekoliko važnih igrača. Prvi koji je napustio Goricu je Ivan Majcunić, koji je otišao u Cibonu. Nakon njega, klub su napustili Lovro Mazalin te Krešimir Ljubičić, a obojica su otišli u Francusku. Ozren Pavlović je također napustio Goricu ovo ljeto. Velik je to udarac Sesaru, koji je u jednom trenutku ostao bez tri igrača iz prve petorke. Trebalo je naći zamjene za ovaj trojac pa se prionulo poslu. Sportski direktor Ljubo Prgomet i trener Josip Sesar su krenuli u portagu za pojačanjima, a krenulo se iz domaćeg dvorišta. Jedna od boljih “četvorki” lige iz prošle sezone, Tomislav Cvitković iz Sonik Puntamike je popunio mjesto pod košem, a iz susjednog Furnira na vanjske pozicije je doveden Ivan Tvrtko Majić. Treće pojačanje stiglo je u liku Dine Cinca, koji se pridružio Ciletu pod koševima i na vanjskim pozicijama, a posljednje i najiskusnije pojačanje je Davor Konjević, koji je stigao iz Rumunjske.

Važne karike su ostale u ekipi, kao što su Karlo Uljarević, Ante Mašić, Marko Baković, Mate Kalajžić, Borna Kapusta te Emil Savić, a ekipi su pridruženi talentirani juniori Frano Mililoža, Stipe Sokol i Nikola Ivanetić.

Sesar će, s obzirom na ovaj kadar, sigurno biti primoran mijenjati koncept igre, no to neće biti ništa spektakularno, niti drastično, poznavajući njega i stil košarke koji njeguje. Deset je tu igrača, koje će Sesar rotirati i pokušati držati visok ritam, kao i do sada. Gorica je napravila zaokret kada su u pitanju natjecanja osim Premijer lige. Nakon što su u prošloj sezoni premijerno nastupili u ABA 2 ligi, od nje su ove sezone odustali i priključili se Alpe Adria Cupu, zajedno sa Škrljevom i Šibenkom. Imat će Sesar ovdje nešto manje utakmica nego u ABA 2 ligi, no već jučer na predstavljanju ekipe dao je do znanja da seniorska ekipa mora biti ogledalo kluba i ono u što će se mlađe generacije zaljubiti, a igranje na dva fronta bi trebalo povećati interes za košarkom, kako kod mladih, tako i kod navijača.

Ambicije će bez obzira na veći broj utakmica ostati iste, uvjeren sam. Pokušat će Sesar zagorčati život jačim ekipama, to je sigurno, kao i prošlih sezona i “ganjati” mjesto odmah iza njih, no ove bi sezone s obzirom na pojačanja koja su doveli ostali klubovi, mogao imati nešto jaču i širu konkurenciju za gornji dom tablice. Ne sumnjam da odgovora iz Gorice na taj izazov neće biti…

U pripremnim utakmicama Gorica je poražena prvo od Cibone, iako je dobar dio utakmice vodila i bila ravnopravan protivnik, a u drugom susretu slavili su “Bikovi” na gostovanju kod Rogaške. Treći protivnik bio je prvoligaš Dinamo, kojeg je Gorica pobjedila 82:77.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Gorica-Cibona 72:75

Gorica-Rogaška 79:73

Gorica-Dinamo Zagreb 82:77

DOLASCI: Tomislav Cvitković (Sonik), Ivan Tvrtko Majić (Furnir), Dino Cinac (Craiova), Davor Konjević (CSM Galata)

ODLASCI: Lovro Mazalin (Francuska), Krešimir Ljubičić (Francuska), Ozren Pavlović (Češka), Ivan Majcunić (Cibona), Ivan Batur

SASTAV: Karlo Uljarević, Ante Mašić, Marko Baković, Mate Kalajžić, Borna Kapusta, Emil Savić, Dino Cinac, Tomislav Cvitković, Davor Konjević, Ivan Tvrtko Majić, Frano Mililoža, Stipe Sokol, Nikola Ivanetić.

SONIK PROMJENIO TRENERA, KOJI ĆE POKUŠATI PONOVITI PROŠLU SEZONU

Stipe Kuliš je ovo ljeto preuzeo kormilo Sonika, nakon što je Hrvoje Vlašić napustio klupu Puntamičana. Kuliš je tako nakon niza godina pomaganja starijim kolegama, dočekao priliku biti prvi trener. Suočio se odmah sa nizom odlazaka najboljih igrača. Tomislav Cvitković je otišao u Goricu, Lovre Runjić se vratio u Split, Sandro Rašić je pojačao Cedevitu junior, dok se Jakov Vladović oprostio od aktivnog igranja košarke. Nema u sastavu više niti Ante Gospića, što čini gotovo petorku, koja više ne stanuje u Jazinama. Teo Petani te Daniel Zovko, također više nisu članovi Sonika, što je poseban hendikep u odnosu na prošlu sezonu.

No, zato je zanimljivo i uzbudljivo bilo u prijelaznom roku kada su u pitanju dolasci. Marko Jurič iz Dinamo Zagreba, je pojačao konkurenciju na bekovskim pozicijama, dok su iz Zaboka pridošla dvojica igrača: Gabriel Marić te Petar Marić, kojem je ovo treći dolazak u klub iz Zadra. Kuliš je u svoje redove doveo i jedno strano pojačanje, a to je Israel Kolomoisky, 22-godišnjak, koji je stigao iz Ukrajine. Sonik je ovo ljeto “opelješio” Zabok, kada su igrači u pitanju, s obzirom da je treći igrač Sonika postao Luka Tomas. Visoke pozicije popunio je 201 cm visoki Marko Prskalo, koji je stigao iz Gradine, a iz Sinja je stiglo pretposljednje pojačanje, Ivan Vučić. Šlag na tortu kada su pojačanja u pitanju bio je dolazak Pavla Marčinkovića, koji je pojačao “zelene”.

Pripremne utakmice Sonika su pokazale nekoliko različitih lica, ali to je bilo i za očekivati s obzirom na velike promjene u ekipi. Nakon uvodnog šoka koji im je priuštio Zadar (-46), Sonik se u ostale četiri utakmice pribrao i upisao četiri pobjede, doduše protiv nešto slabijih protivnika u odnosu na Zadar. Osim toga, ekipa još i treba pohvatati sve zamisli novog trenera i tu će sigurno biti prostora za napredak, jer kvalitete u ovoj ekipi ima. Prošle smo sezone upravo Sonik naveli kao moguću tempiranu bombu ili “dark horse” lige, što se na kraju i pokazalo kao točno. Može li Kuliš ponoviti prošlu sezonu, kada je Sonik uhvatio 5.mjesto na kraju regularnog dijela, ostaje za vidjeti. Ponovno će to biti jedan određeni spoj mladosti i iskustva, a ukoliko se ovaj roster, sa Marčinkovićem na čelu ekipe, zadrži, od Sonika možemo ponovno očekivati bobrbu za gornji dom ljesvice. Sonik u svojim redovima ima i mladog Davida Pavina, koji je ovo ljeto bio prvo ime kadetske reprezentacije, a Kuliš mu je dao već priliku u seniorskim utakmicama u pripremama.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Sonik Puntamika-Zadar 42:88

Sonik Puntamika-Šibenka 77:66

Sonik Puntamika-Samobor 109:88

Sonik Puntamika-Dubrovnik 81:70

Sonik Puntamika-Ribola Kaštela 49:46

DOLASCI: Marko Jurič (Dinamo), Gabriel Marić (Zabok), Petar Marić (Zabok), Luka Tomas (Zabok), Israel Kolomoisky (Ukrajina), Marko Prskalo (Gradine), Ivan Vučić (Alkar), Pavle Marčinković (Split)

ODLASCI: Tomislav Cvitković (Gorica), Sandro Rašić (Cedevita junior), Jakov Vladović (prestao igrati), Ante Gospić, Lovre Runjić (Split), Teo Petani, Daniel Zovko

SASTAV: Marko Jurič, Gabriel Marić, Petar Marić, Luka Tomas, Ivan Vučić, Pavle Marčinković, Marko Prskalo, Israel Kolomoisky, Marino Šarlija, Dino Palčić, David Pavin, Šime Keserović.

ŠKRLJEVO JE DOSTA MIJENJALO, NO RAJKOVIĆ ŽELI DODATAN ISKORAK I POZICIJU VIŠE

Košarkaši Adria Oil Škrljeva će i u ovoj sezoni tražiti put ka gornjem domu premijerligaške tablice. Ove sezone zeleno-crni će igrati opet na dva fronta, s obzirom da su u klubu prihvatili igranje Alpe Adria Cupa, što donosi nove izazove. Igranje na dva fronta nije nikome lako, pogotovo kada se tu radi i o zahtjevnim putovanjima pa pred Damirom Rajkovićem nije ni malo lak zadatak pripremiti momčad na sve prepreke koje ih očekuju ove sezone. Pripremne utakmice su pokazale da bi Škrljevo, kada se kompletira do kraja, moglo biti vrlo opasno, usudio bih se reći, možda i potencijalni “dark horse” sezone, slično kao Sonik prošle sezone. Adway je u pripremnim utakmicama pokazao da će biti pojačanje, od Hortmana se otprilike zna što očekivati, pogotovo u napadu, kao i za Šajina. Niže pozicije su pokrivene Barnjakom i Marinellijem i tu također Rajković ima opasne i potentne strijelce, naravno uz što duži ostanak Marinellija u klubu. Ciljevi će sigurno biti isti kao i prošle sezone, a to je hvatanje pozicija u gornjem dijelu tablice, po mogućnosti i preskočiti prošlosezonsku letvicu.

Igrački kadar je doživio određene promjene u momčadi. Iz prošle sezone više nema robusnog centra Arkima Robertsona, koji je otišao u Švicarsku, kao ni polivalentnog Jure Gunjine, dok je Antonio Boban završio profesionalnu karijeru i okrenuo se poslovnim obavezama. Pouzdani šuter, Fran Pilepić, je također bivši, a za novu je sredinu izabrao Španjolsku, dok je playmaker Adnan Arslanagić pristupio Šibenki. U klubu više nije niti mladi Filip Bjelanović.

Škrljevo je zamjenu za Robertsona pronašlo u Tayloru Adwayu, 204 cm visokom Amerikancu, koji se bitno razlikuje od Roberstona, kako po konstituciji, tako i po igri. Drugi Amerikanac u redovima Škrljeva će biti playmaker Christopher Hortman, bivši igrač Furnira, koji je stigao sa Kosova. Iz beogradskog Dynamica je stigao još jedan igrač na poziciji centra, to je Stefan Šajin, 28-godišnjak, visok 205 cm. Posljednja kockica u redovima Damira Rajkovića je Paolo Marinelli, provjereno playmakersko ime, koji je prošlu sezonu proveo u Litvi.

Momčad će i dalje predvoditi Josip Barnjak, koji je produžio suradnju i za ovu sezonu, a isto su učinili Luka Vucić, Ivan Vrgoč te Toni Jelenković, kao i Mario Rajčić. Od mladih snaga, prvoj su ekipi priključeni Kostić, Rajković, Ćošić, Matić, Bešić te Malešević i to bi trebao biti roster za sezonu.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Škrljevo-Cedevita junior 89:96

Škrljevo-Cedevita junior 75:71

Škrljevo-Kvarner 90:68

Škrljevo-Zadar 64:73

Škrljevo-Enisey 89:92

DOLASCI: Taylor Adway (Gruzija), Paolo Marinelli (Litva), Stefan Šajin (Dynamic), Christopher Hortman (Kosovo), Igor Stojanović (Pula 1981).

ODLASCI: Arkim Robertson (Švicarska), Jure Gunjina (Zabok), Adnan Arslanagić (Šibenka), Antonio Boban (prestao igrati), Filip Bjelanović (Furnir), Fran Pilepić (Španjolska)

SASTAV: Josip Barnjak, Paolo Marinelli, Christopher Hortman, Toni Jelenković, Luka Vucić, Ivan Vrgoč, Mario Rajčić, Stefan Šajin, Taylor Adway, Igor Stojanović, Edi Bešić, Matej Kostić.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype