sportski sportski sportski sportski

KOD

PREMIJER ANALIZA: Zadar pored nove Cibone više nije prvi favorit, “Žuti” i dalje sa upitnicima

Vikend pred nama donosi početak Premijer lige, a mi vam donosimo najavu i prognozu sezone pred nama. Najavu otvaramo sa prvim favoritima za vrh tablice.

ZADAR ĆE TEŠKO OBRANITI NASLOV

Zadar, osvajač dvostruke krune iz prošle sezone, je ovo ljeto promjenio trenera pa je umjesto Veljka Mršića ustoličen njegov pomoćnik iz prošle sezone Ivan Perinčić. Zadar je uspio iz prošle sezone zadržati veći dio igrača koje je i htio, prije svih Dominika Mavru te Justina Cartera. Ostali su tu i Martin Junaković, Aleksandar Bursać, Antonio Jordano, Domagoj Vuković, Filip Paponja i Duje Brala. Klub su napustili Jan Palokaj (Priština), Chinanu Onuaku (Izrael), Kodi Justice (Mađarska), Jure Planinić (Cedevita Junior), Filip Kraljević (Slovačka), dok su novi igrači Zadra postali Kevon Harris, Uroš Luković te Dario Drežnjak. Pripremama su priključeni i mladi Tomislav Buljan, Krševan Klarica te Antonio Sikirić, no veliko je pitanje tko će se od njih uspjeti ugurati u prvu momčad, velika vjerojatnost nitko pa će i ti momci negdje na posudbu.

Pripremni period je pokazao nekoliko lica Zadra, koji sigurno ne može otkriti pravo lice momčadi sa Višnjika. Teško je donositi neke velike zaključke i kako izgleda njihova igra s obzirom da se utakmice nisu mogle gledati, no valja napomenuti da su u 6 odigranih utakmica na omjeru 2 pobjede i 4 poraza. Uspjeli su pobjediti Škrljevo i Sonik Puntamiku, lokalne premijerligaše i prosječne ekipe, a poraze su doživjeli od ozbiljnih ekipa, dva od Oostendea te Eniseya, nominalno jačih i skupljih momčadi. Zadar je puno izgubio odlaskom Onuakua, a Luković je tu doveden kao zamjena, vjerojatno kako bi u paru sa Mavrom radio ono što je u Mornaru (pick and roll igra), a i ono što je Mavra radio upravo sa Onuakuom. Ipak, službene utakmice bi trebale dati pravu sliku onoga što je Perinčić napravio sa ovom momčadi. Ono što će mu biti primaran zadatak je uklopiti do kraja Harrisa, od kojeg se mnogo očekuje u napadačkom dijelu Zadrove igre. Velika je enigma za sada i Carter, za kojeg su u Zadru grebli kako bi ga zadržali i u novoj sezoni i ostaje pitanje hoćemo li ga gledati u izdanjima iz prošle sezone.

Ono što je nepobitna činjenica je to da će Zadar teško obraniti oba naslova koja je uhvatio prošle sezone. Do sada nisu impresionirali rezultatski, igra je još nepoznanica, no dojam je to nešto “tanje” u odnosu na prošlu sezonu i biti će zanimljivo kako će se othrvati naletima, prije svega potentne Cibone, a i Splita, kada se Subotićeva momčad uvede u red. Prije tri tjedna osobno sam vidio Zadar kao prvog favorita, no nakon što je Cibona odradila gotovo pa savršen natjecateljski dio priprema, više u to nisam siguran. Zadar više nije prvi favorit za naslov, nikako.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Zadar-Oostende 74:95

Zadar-Sonik Puntamika 88:42

Zadar-Oostende 62:77

Zadar-Škrljevo 73:64

Zadar-Enisey 76:82

Zadar-Enisey 69:75

DOLASCI: Kevon Harris (SAD), Uroš Luković (Mornar), Dario Drežnjak (Široki)

ODLASCI: Jan Palokaj (Priština), Chinanu Onuaku (Izrael) te Kodi Justice (Mađarska), Jure Planinić (Cedevita Junior), Filip Kraljević (Slovačka)

SASTAV: Dominik Mavra, Martin Junaković, Filip Paponja, Duje Brala, Krševan Klarica, Antonio Jordano, Kevon Harris, Dario Drežnjak, Aleksandar Bursać, Domagoj Vuković, Tomisav Buljan, Uroš Luković.

CIBONU SAVRŠENE PRIPREME GURAJU KAO FAVORITA ZA NASLOV

I u Ciboni je bilo dosta prometno u odnosu na prošlu sezonu, no kroz ove se pripreme pokazalo ono što sam često govorio kada se prošle sezone često, nekada i potpuno nepotrebno i nerealno, prozivalo Vladu Jovanovića te govorkalo kako on nije trener za Cibonu. Sada je dobio slobodu u dovođenju igrača, dobio je pripreme kakve je htio i nametnuo je svoj ritam i način rada, što se najbolje pokazalo kroz pripremne utakmice. Da, ok, to su samo pripremne utakmice, no one mogu biti itekako ogledalo onoga što će Cibonini navijači gledati kroz sezonu. Barem bi trebali.

Dvije vrlo bitne stavke za Cibonu i Jovanovića bile su uptinici oko ostanka Roka Prkačina i Lovre Gnjidića, koji će na kraju ipak predvoditi Cibonu i u ovoj sezoni. Novi igrači su se uklopili u Jovanovićev sustav, iako primjerice kod Vildoze i dalje ima puno prostora i sigurno je da će sa vremenom i on pružati puno više, a velik je upitnik vezan za Vrankovića, kojeg još nismo uspjeli vidjeti u pravom svjetlu. Nakon odrađenog turnira u Opatiji, gdje su odlične role odradili Branković i Reuvers, bivšeg igrača Splita čeka teška borba za minute na terenu. Posebno je iznenadio Branković (MVP turnira) koji je barem 30 posto bolji igrač nego je to bio slučaj prošle sezone. Ima tu i nekih dužnika, nazvat ću ih tako, sa priprema, prije svih Roko Prkačin, koji sigurno može i mora puno bolje, no za Roka se ne brinem, on će biti pravi kada sezona krene. Isto tako, puno više od prikazanog očekuje se i od Tonija Nakića i Matea Drežnjaka, kojima bi u svojoj drugoj sezoni pod Tornjem, trebali opravdati uloženo, ako uzmemo u obzir činjenicu da su se prošle sezone možda i tražili, s obzirom da potpuno drugačiju okolinu od one iz koje su došli u Cibonu te uloge koje su dobili.

Jovanović je na turniru u Opatiji demonstrirao kako bi Cibona trebala izgledati ove sezone. Puno trke, organiziranih napada, visok tempo igre, gotovo pa 12 igrača u rotaciji i agresivna igra po cijelom terenu. Rukopis Jovanovića se vidi na svakom koraku i u svakoj akciji Cibone i on je trenutno najveća snaga ove momčadi, jer igra ove momčadi trenutno ima i glavu i rep. Naravno, to neće biti moguće prezentirati protiv svih protivnika, prije svega u ABA ligi, no ovi su mladići svi godinu dana stariji i iskusniji, pojačanja su se uklopila, dobila se širina na svim pozicijama i Cibona je definitivno puno opasnija nego prošle sezone. Turnir u Opatiji te utakmice protiv Partizana i Pesara su pokazale trenutnu snagu i moć Cibone, mora se priznati da u nekim je trenucima to izgledalo impresivno i Jovanovićeva momčad je sada prvi kandidat za naslov prvaka. Usudio bih se reći, sa blagom prednošću nad Zadrom.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Cibona-Cedevita junior 92:62

Cibona-ALBA Fehervar 88:80

Cibona-Gorica 75:72

Cibona-Partizan 71:64

Cibona-Pesaro 80:51

DOLASCI: Jose Vildoza (Argentina), Amar Gegić (Spars), Antonio Vranković (Split), Ivan Majcunić (Gorica) te Nathan Reuvers (SAD)

ODLASCI: Darko Planinić (Turska), Ivan Novačić, Igor Marić, Lukša Buljević (Cedevita Junior)

SASTAV: Lovro Gnjidić, Krešimir Radovčić, Jose Vildoza, Mateo Drežnjak, Ivan Majcunić, Amar Gegić, Toni Nakić, Vito Vujović, Roko Prkačin, Antonio Vranković, Nathan Reuvers, Danko Branković.

SPLIT JOŠ UVIJEK NIJE DEFINIRAO SASTAV, SAMIM TIME NITI SVOJ STATUS NA PREMIJER-KARTI

Žuti su doživjeli najviše promjena od klubova iz vrha. Blaž Mesiček, Marko Luković, Antonio Vranković, Ilija Đoković, Marin Marić, Luka Babić te Pavle Marčinković više nisu stanovnici Gripa, dok bi Roko Ukić navodno trebao i slijedeće sezone nositi žuti dres. Gledajući odlaske, navijači Splita se sigurno još uvijek hvataju za glavu, s obzirom da je ova rubrika popunjenija od dolazaka. Najc Barič, Karlo Žganec, Shawn Jones, Tonko Vuko i Trae McLean su nova imena na Gripama, no sa puno upitnika, pogotovo oko Jonesa, koji još uvijek nije participirao na utakmicama. Jučer je Split odigrao prvu službenu utakmicu, u sklopu kvalifikacija za košarkašku Ligu prvaka i, ruku na srce, to nije izgledalo nimalo blistavo.

Kao ni utakmice u pripremama, gdje je Subotićeva momčad doživjela dva prava debakla protiv Budućnosti (30 razlike) te Šibenke (24 razlike). Sve je to samo bio odraz kasnog ulaska u prave pripreme, kasnog selektiranja pojačanja i općenito trenerske struke, nadam se samo da posljedice neće biti dugoročne. Split je također dvojicu momaka poslao na posudbe pa će tako minute i iskustvo Premijer lige u Alkaru skupljati Roko Gizdavčić te Viktor Šarić.

Ova momčad trenutno ne ulijeva povjerenje da se može upustiti u ravnopravnu borbu sa Cibonom i Zadrom za naslov prvaka, pogotovo što je iznad nje trenutno puno upitnika. Sigurno je da su velika očekivanja od dvojice Amerikanaca i ako se oni pokažu kao pogođene akvizicije, uz priključenje momčadi Roka Ukića, onda će ta momčad biti konkurenta, no za to će sigurno trebati vremena. Hoće li Ivan Perasović konačno eksplodirati pod Subotićem, hoće li Roko Ukić moći izvući cijelu sezonu na svojim leđima, jesu li Vuko i Barič pogođena pojačanja i može li Split u ovom sastavu uspješno gurati na više frontova, sve su to pitanja koja trenutno vise nad Gripama.

PRIPREMNE UTAKMICE:

Split-Šibenka 83:69

Split-Šibenka 67:91

Split-Budućnost 58:88

Split-SC Derby 84:88

Split-Alkar 100:71

DOLASCI: Najc Barič (Krka), Karlo Žganec (Cluj), Tonko Vuko (ZTE), Shawn Jones (Anwil), Trae McLean (Peristeri).

ODLASCI: Blaž Mesiček (Grčka), Marko Luković (Španjolska), Antonio Vranković (Cibona), Ilija Đoković, Marin Marić, Luka Babić, Pavle Marčinković.

SASTAV: Sani Čampara, Toni Perković, Najc Barič, Lovre Runjić, Ivan Perasović, Karlo Žganec, Shawn Jones, Darko Bajo, Tonko Vuko, Trae McLean, Mateo Kedžo, Roko Ukić (?).

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype