sportski sportski sportski sportski

KOD

Premijerligaška karantena

Prazninu natjecanja u domaćoj košarci, zamijenili smo analizom učinjenog do sada.

S obzirom da ćemo do 1.4. biti lišeni košarkaških zbivanja zbog Corona virusa, a ne želimo zapostaviti bar ono što su naši premijerligaši odradili do sada, osvrnut ćemo se na ono što se dogodilo u 21.kolu, koliko je do sada odigrano.

Krenut ćemo prema sadašnjim položajima na tablici…

ZADAR-Jusupova momčad je, uz Cibonu i Split, momčad koja je i dalje igra na dva fronta (Premijer, ABA) i to se kroz sezonu itekako osjetilo. Ne možda toliko kroz omjer pobjeda i poraza, koliko kroz prezentacije na terenu i samim utakmicama. Zadar je trenutno prvoplasirana momčad, momčad koja je druga po postignutim poenima te druga koja je namjanje primila poena. Situacija u ABA ligi je sigurno Zadru otežala normalno funkcioniranje kroz Premijer ligu, uz zgusnut rapored, Jusup je “kemijao” sa sastavom u nekim utakmicama, osuđen na poneko odmaranje igrača. Od tri poraza koje su doživjeli, onaj od Alkara se može svrstati u svojevrsno iznenađenje, dok se i poraz od Gorice može okarakterizirati kao minus, no splet okolnosti i dobra forma Gorice idu njima na pohvalu. Zadar je uz Cibonu prvi favorit za naslov i sigurno je da će i njihovo tempiranje forme i same ambicije ići u tom smjeru, pogotovo kada se zna da je do kraja ABA lige ostalo još jedno kolo i da su šanse da se Zadar spasi od ispadanja minimalne pa će se kompletan fokus moći staviti na Premijer ligu. Glavno pitanje za budućnost ove ekipe trenutno je vezano za situaciju sa Amerikancem Allenom, koji je u nemilosti trenera Jusupa zbog nekih svojih mušica, spominju se i raskid ugovora, kao i neka disciplinska mjera. Ukoliko Allen napusti Zadar, šanse za naslov biti će bitno umanjene, a tu je i standardni pritisak navijačkog puka…puno veći nego kod Cibone.

CIBONA-Velićeve trupe su sigurno prema širini i kvaliteti prva ekipa Premijer lige, no u nekim utakmicama ove sezone to i nije bio slučaj pa su se dogodili neki nepredviđeni porazi, koji su bacili mrlju na ekipu. Porazi od Zaboka i Gorice kod kuće sigurno spadaju u kategoriju iznenađenja, uz sav respekt prema tim ekipama. Čak i uz te poraze, Cibona je ostala na drugom mjestu i puše za vratom Zadru, u iščekivanju play-offa, gdje će oni sigurno podići svoju formu kao i intenzitet. Cibona je u napadačkom dijelu Premijer lige najbolja ekipa, a isto tako i primaju najmanje poena i za očekivati je da će u istom ritmu nastaviti i u nastavku sezone. Sjetimo se samo prošle sezone, kada je Velić tako dobro posložio ekipu, koja je deklasirala Cedevitu u finalu prevenstva. Sigurno je da od Cibone možemo očekivati isti scenarij, tko god se nađe na putu. Ostali su bez Kupa, osigurali su ostanak u ABA ligi i sav fokus sada će biti prebačen na domaće prvenstvo.

SPLIT-Žuti su prije nekoliko dana osigurali play-off ABA 2 lige, tako da ih tu još čekaju najmanje tri utakmice. Što se tiče domaćeg prvenstva drže to treće mjesto zajedno sa Goricom, no da nije bilo nekih nepredviđenih poraza mogli su biti i bliže Ciboni. Šibenka je slavila na Gripama, doživjeli su poraz od Sonika u gostima, a poraženi su i od Zaboka na otvaranju sezone. Tri su to poraza koja se realno nisu trebala dogoditi i da upravo njih nije bilo tko zna kako bi tablica i njihov plasman danas izgledali. Što se tiče kadra, Split iščekuje povratak Kalajžića, iako su igre Amerikanca Washingtona jako dobre, no kompletna slika je vrlo dobra. Pisali smo prije mjesec dana da je njihov možda najveći problem obrana, koju moraju podići ukoliko žele nešto više od borbe za treće mjesto.

GORICA-Sesar i njegova momčad su pokazali nekoliko lica do sada. Sa dvije pobjede nad Cibonom i Zadrom, pokazali su da imaju i snage, a i ideje ili načina, kako god želite, za velike. Sa druge strane, doživjeli su u zadnjih nekoliko kola dva poraza, od Zaboka i Škrljeva, koji su im odnijelo to treće mjesto, no s obzirom da Split nije to iskoristio, sa Žutima su na istom omjeru. U nastavku prvenstva će sigurno biti trd orah, a prema trenutnom stanju najviše šanse imaju da se susretnu sa Šibenkom u prvom krugu play-offa, no još je 12 kola do kraja regularnog dijela i puno toga se još može promijeniti. Na neke duge staze, točnije na recimo četiri utakmice eventualne finalne serije, teško da imaju šanse, ukoliko se tamo npr. nađu sa Cibonom ili Zadrom, no i polufinalna serija za ovu bi momčad bila veliki uspjeh.

ŠIBENKA-Narančasti su se u zadnje vrijeme prilično podigli, a povratkom Vladovića, dobili su na sigurnosti na najbitnijoj poziciji, onoj organizatorskoj. Polako se vide obrisi onog što Dželalija traži od njih, trčanje, tranzicija i puno mladih koji sudjeluju u igri, od kreacije igre pa sve do zabijanja koševa. Tražili su dugo formu, koja je bila i narušena bolnicom na kraju grada, s obzirom da su imali nekoliko uzastopnih izostanaka, a mladost koju je imao na raspolaganju je trebalo dozirati, da ne izgore. Ukoliko zadrže formu i zaobiđu ih ozljede, mogu biti kost u grlu svima u nastavku sezone.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK-Slavonci su treća napadačka ekipa u ligi, no kratka rotacija je ono što ih muči. Kujundžić se hvata za glavu čim mu se prvi igrač ozlijedi, jer zna da će ga biti teško nadomjestit. No i u takvoj situaciji, pružili su nekoliko stvarno napadački dobrih utakmica. Ono što ih drži u sredini tablice su utakmice koje su morali dobiti, s obzirom na položaj na tablici i realno stanje, to su i dobili. Iako tu ne možemo ubrojiti recimo zadnji poraz od Škrljeva, gdje su imali +10 u zadnjim minutama, koje na kraju ipak nisu uspjeli sačuvati. Porazi od Cibone, Zadra ili Splita su na neki način očekivani, iako su recimo protiv Splita u Osijeku imali vodstvo u zadnjim minutama, no nisu ga uspjeli sačuvati. Unatoč tome, za play-off su sigurni, pitanje je samo sa koje pozicije će krenuti u tu bitku, a bilo koji njihov protivnik će biti primoran na veliku dozu opreza, s obzirom na širok spektar napadačkih opcija u toj momčadi.

ZABOK-Dolaskom Smajlagića puno su dobili, prije svega u napadu, s obzirom na Svenove mogućnosti i opasnost na protivničke obrane. Posebno dobre igre pružaju na domaćem terenu, gdje imaju 7 pobjeda, dok su gostujuće utakmice problem, samo 2 ostvarene pobjede. Sve u svemu, najstariji od braće Tomas, to sve skupa dobro vodi, Zabok ne bi trebao imati problema oko potvrde nastupa u play-offu, koji bi ih po trenutnoj situaciji gurnuo na Cibonu, no kako smo pisali već ranije, ima još 12 kola do kraja i mogućnosti je puno. U situaciji kad je sigurno da će ići na nekog iz gornjeg doma tablice, to bi moglo i biti to od njih, s obzirom da će teško dohvatiti neko više mjesto od sedmog na tablici.

ALKAR-Momčad Damira Milačića jedno je od najugodnijih iznenađenja. Prije početka prvenstva, totalno nepoznat roster krenuo je na put u nepoznato, a kako je vrijeme odmicalo tako su se ti, relativno nepoznati momci, polako prometnuli u jednog neugodnog domaćina, koji malo kome prepušta bodove u svojoj dvorani. Pojačani sa Nealom i Wembijem, na deficitarnim pozicijama, trenutno drže to zadnje mjesto za play-off i na najboljem su putu da zaokruže uspješnu sezonu, sa rekordno malim budžetom. Ono što je specifično za Alkar, je plejada mladih momaka, kojima Milačić neizmjerno vjeruje i daje priliku, pa čak i 16-godišnjacima i to u nekim vrlo bitnim utakmicama za njih, protiv puno jačih protivnika. Kao i većina klubova iz sredie tablice, muku muče na gostovanjima gdje imaju samo dvije pobjede i ukoliko tu prorade i nađu dobitnu formulu, možda do kraja regularnog dijela i mogu koju poziciju više. Jedna lijepa priča ove sezone je iza ovog kolektiva, kako god sezona završi.

SONIK PUNTAMIKA-Zadrani su prva ekipa “ispod crte” koja čeka priliku da eventualno uhvati play-off. Zaostaju za Alkarom jednu pobjedu. Zanimljivo je kod njih, gledajući sezonu, da je izuzetno mali broj utakmica gdje ih je netko razbio, rezultatski i igrom. Cibonu i Zadar su u posljednjim utakmicama držali u šaci preko 35 minuta, dok im je u nekim utakmicama i sreća okrenula leđa. Ekipa je to sa priličnom dozom iskustva, koja je posebno jaka na svom terenu, znajući koliko je teško igrati u Jazinama. Ukoliko dignu svoju formu za nijansu te ih sreća pomazi, postoje realne šanse za hvatanjem 8.mjesta i nastupa u play-offu.

ADRIA OIL ŠKRLJEVO-Ono što je trebalo momčadi sa Mavrinaca je očito Nik Slavica. Njegovim dolaskom, momčad je dobila dimenziju više, upravo ono što im je nedostajalo, napadačka opcija više. Iako svoje razloge za lošu sezonu mogu tražiti i u nekim ozljedama stožernih igrača (već dugo nema kapetana Barnjaka), a i u promjenama istih, s obzirom da je nekoliko igrača sa početka sezone napustilo Škrljevo. U svim tim turbulencijama, te nastupima na dva kolosijeka (Alpe Adria Cup), Rajkovićeva momčad se u jedom trenutku dovela u situaciju da strahuje za ostanak u ligi, ali onda su iskopali Slavicu, koji im je donio četiri pobjede u posljednjih pet utakmica i tako ih odvojio od opasne zone, a sada se čak iz njihovih redova potiho čuju i ambicije za eventualno hvatanje 8.mjesta, što je realno i moguće. Iako, ih u nastavku čekaju i utakmice sa puno jačim protivnicima, s obzirom na formu, sve je moguće.

DUBRAVA FURNIR-Krstićeva momčad je u specifičnoj situaciji. Vrlo vjerojatno je izbjegla dikretno ispadanje iz Premijer lige, a prilično je daleko od bilo kakve šanse za play-offom pa su ciljevi usmjereni na to da se pokuša izbjeći to dodatno razigravanje sa poraženim finalistom play-offa Prve lige. Puno bi im situaciju mogao otežati odlazak prve dosadašnje violine, Amerikanca Hortmana, no odigrali su neke utakmice bez njega sasvim solidno pa je za očekivati da će sačuvati ovaj status te ga neće ugroziti. O eventualnom mjestu više je rano za prognozirati…

HERMES ANALITICA-Vrlo vjerojatno budući član Prve lige. Sa samo dvije pobjede u dosadašnjem dijelu sezone, Analitičari se jednostavno nemaju čemu nadati. Dubrava bježi tri boda, a gledajući formu, teško da mogu izbjeći ispadanje. Momčad je to sa malim brojem kvalitetnih igrača, dok i taj mali broj onih koji participiraju, se previše troše igrajući gotovo 40 minuta. U takvom okruženju, teško je išta više od ovog i očekivati. Hermes ćemo slijedeće godine gledati u Prvoj ligi.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype