sportski sportski sportski sportski

KOD

Prva Hrvatska košarkaška 3 na 3 liga uskoro kreće

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Skupina mladih sportskih entuzijasta odlučila se stvoriti koncept lige u formatu 3×3 gdje će se kroz turnire na nivou Hrvatske boriti za plasman i skupljati bodovi za završni turnir koji će odlučiti prvaka Prve hrvatske 3×3 lige.

Liga je osmišljena da nagradi natjecanje, sudjelovanje i podigne osviještenost generalne populacije o sportu. U dvije kategorije, kroz ljetni period, košarkaši će moći u svojim ekipama pokazati svoje vještine i za isto biti nagrađeni.

Otkriti će skrivene talente mladih košarkaša kojima bi njihove predispozicije imale veću prednost u bržem 3 na 3 formatu. To će također pomoći u promjeni percipiranja 3 na 3 formata kao samo alternativne opcije standardnoj košarci. Liga će zbog toga biti i kalendarski sastavljena da ne dolazi u konflikt s nacionalnim natjecanjima. Time će se količina natjecateljskih sati 3 na 3 košarke znatno povećati što će doprinijeti i popularizaciji sporta na ovim prostorima.
Prve godine takmičenja očekujemo sudjelovanje 500 sudionika podijeljenih na nivou cijele Hrvatske. Liga je svoje turnire pronašla u slijedećim gradovima: Križevci, Zagreb, Split, Makarska, Solin i Ogulin. Potencijal za povećanje broja natjecatelja, a i zainteresiranih gledatelja, iz godine u godinu je izrazito visok.

Koncept u budućnosti treba ujediniti hrvatsku 3×3 košarku i pod svojim pokroviteljstvom stvoriti trenažni prostor za sve mlade u cijeloj Hrvatskoj. Uz trening kampove planirane su edukacije za igrače, trenere i sve ljude koji žele saznati više o konceptima 3×3 košarke kao i obrambenim i napadačkim principima, te individualnim principima i poteškoćama pred kojima se nalaze igrači prilikom igranja.

Cilj je probuditi košarkaški duh u Hrvatskoj i mladima dati priliku da pokažu i razviju svoje talente, te odrastu uz sport.

O UDRUZI…

Klub košarkaša 3 na 3 liga je novoosnovana udruga kojoj je primarna funkcija razvoj 3 na 3 formata košarke u Hrvatskoj, kao i razvoj mladih kroz 3 na 3 košarku. Format lige omogućava veći broj natjecateljskih utakmica u uzrastu do 19 godine i seniorskom uzrastu. Okuplja skupinu entuzijasta i marljivih članova zaljubljenika u sport pod obručem, koji svojim radom, druženjem i natjecateljskim duhom šire pozitivno ozračje i daju doprinos razvoju tjelesne kulture. Osnivanje prve lige fokusirane na 3 na 3 format košarke te njegova popularizacija kroz društvo je glavni prioritet naše organizacije.

Uz djelovanje u gradu Zagrebu, udruga će početkom ljeta organizirati jednodnevne turnire u Splitu i Zadru kako bi što veći broj amatera, poluprofesionalaca i mlađih naraštaja imao priliku sudjelovati u ovom novopriznatom olimpijskom sportu. U želji da se što bolje pripremimo i time damo još veći doprinos razvoju sportske kulture, slobodni smo vas pozvati da postane dio jedne nove priče i podržite i sudjelujete budućnost hrvatske 3 na 3 košarke.

Njihovu je aktivnost prepoznao i gradski ured za sport i mlade te im dodijelio predivan košarkaški teren iznad Maksimirske šume i omogućio im daljnju organizaciju 3 na 3 lige.

PRAVILA IGRANJA 3NA3 LIGE

3na3 Liga je natjecanje koje se sastoji od više kvalifikacijskih turnira koji se održavaju diljem Hrvatske i jednim finalnim turnirom koji se održava krajem godine.

Svi turniri će biti objavljeni na fiba 3×3 kalendaru. Nositelji ekipa na svakom turniru će biti najbolje rangirane ekipa po fiba 3×3 bodovima.

Pobjednici i finalisti turnira će se automatski plasirati na završni finalni turnir.

Zbog mogućnosti da na više turnira budu iste ekipe finalisti i pobjednici za druge ekipe je predviđen sustav bodovanja. Na svakom turniru poredak ekipa se boduje na sljedeći način:

 1. 100 bodova,
 2. 80 bodova,
 3. 60 bodova
 4. 50 bodova
 5. 40 bodova
 6. 30 bodova
 7. 20 bodova
 8. 10 bodova

Bodovi od svakog turnira bit će zbrojeni i na finalnom turniru će imati pravo nastupati ekipe koje su skupile najviše bodova tijekom sezone. Na završnom turniru će sudjelovati 16 ekipa.

Pobjednici kvalifikacijskih turnira imaju izravan plasman u finale bez plaćanja kotizacije. 

Ekipe koje po plasmanu izbore sudjelovanje na završnom turniru plaćaju kotizaciju od 200 kuna.

Na kvalifikacijskim turnirima imaju prava sudjelovanja sve ekipe, ali na finalni turnir imaju pravo nastupa samo RH ekipe. Ukoliko plasman za završni turnir osvoji ekipa koje nije iz RH, plasman se prosljeđuje sljedećoj najbolje rangiranoj ekipi iz Hrvatske.

Na svakom kvalifikacijskom turniru vodi se službena statistika te se na kraju bira najbolji strijelac i MVP lige.

Ekipe za ligu mogu prijaviti najviše 6 igrača.

Kvalifikaciji turniri su:

 • Zagreb 27.06.2021
 • Split 10.7.2021.
 • Makarska 14.8.2021.
 • Solin

FINALE U ZAGREBU ZA BOŽIĆNE PRAZNIKE

Finalni turnir će objediniti najbolje hrvatske 3×3 ekipe i tako zaključiti 2021, godinu. Pobjednik završnog turnira biti će proglašen prvakom hrvatske 3×3 lige. Mjesto održavanje finalnog turnira je grad Zagreb, dok je za vrijeme održavanja turnira previđeno vrijeme između Božića i Nove Godine, prilagođeno ostalim košarkaškim natjecanjima. Polufinale i finale lige igrati će se u posebnim dresovima Hrvatske 3×3 lige (ukoliko ekipa nema druge sponzorske garniture). Na finalnom turniru sudjelovati će maksimalno 16 ekipa.

Kotizacija :

 • besplatna za ekipe koji su bili finalisti kvalifikacijskih turnira
 • 200 HRK za ekipe koje će po rankingu sudjelovati u finalnom turniru

Sve ostale bitne informacije možete potražiti na slijedećem linku:

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype