KOD

Prvi dan Kupa u Zadru je poslao nekoliko poruka. Je li vrijeme za promjene sistema natjecanja?

Podvukli smo crtu nakon prvog dana Kupa na Višnjiku.

Naša četiri prvoplasirana kluba iz Premijer lige opravdala su uloge favorita protiv svojih protivnika. Cibona, Split i Gorica su išli preko 100 poena, dok se Zadar zaustavio na 99. Prema očekivanjima.

No, daleko od očekivanja su neke stvari koje nisu jasne i koje su možda podložne promjenama.

Prvi “šamar” je prva utakmica koja se igrala u 13 sati. I prije nje je bilo jasno da neće biti puno gledatelja, s obzirom da je igrala Cibona, koja nije omiljena u Zadru i nikoga ni ne zanima. Tko će doći u dvoranu u srijedu, kada je radni dan, u 13 sati? Ima li to smisla? Kasnije niže u tekstu ću pojasniti što, kako i zašto…

Drugi “šamar” po meni je općeniti sustav ovog Kupa. Danas su odigrane četiri utakmice, sutra je na rasporedu polufinale, a finale u subotu. Uzmite za primjer da će u finalu biti sigurno netko iz trolista Cibona, Zadar ili Split te da su isti ti klubovi prošli tjedan imali obaveze u Premijer ligi, ABA ligi i ABA 2 ligi. Pogledajte raspored onog što su odradili i što bi teoretski mogli odraditi u tjedan dana:

CIBONU ću uzet za primjer:

7.2. petak: utakmica protiv Mege u Zagrebu-ABA liga

9.2. nedjelja: utakmica protiv Sonik Puntamike u Zadru-PREMIJER

12.2. srijeda: utakmica protiv Šibenke u Zadru-KUP

13.2. četvrtak: utakmica protiv Gorice u Zadru-KUP

15.2. subota: eventualno finale u Zadru-KUP

Da sada ne ponavljam istu stvar i za Zadar i za Split. To je pet utakmica u tjedan dana. Naravno, HKS nije briga za ABA ligu, kao što ni ABA ligu nije briga za HKS i Kup natjecanje. No, ima li sve ovo smisla? Ako je već napravljen sustav od 8 klubova u završnici Kupa, nije li onda logično da se igra sistemom srijeda-petak-nedjelja? Iako po meni ovaj sustav nema smisla, a složili su se mnogi već sa mnom sa kojima sam razgovarao o ovome. Vratiti na klasični Final Four, četiri kluba, petak polufinale, nedjelja finale i svima bi bilo lakše.

Ukoliko je Savez htio ovime popularizirati košarku ili je još malo oživjeti u gradu košarke, to se moglo puno odraditi i u nekom drugom terminu ili na neki drugi način. Trenerski seminari i predavanja se mogu raditi uvijek, ali ovo mrcvarenje klubova u svega nekoliko dana, je po meni za raspravu. Naravno, tijela Saveza i radne skupine su tu da odlučuju i ,da se razumijemo, ne upirem prst u nikoga, no mišljenja sam da postojeći način te završnice nije zamišljen dobro.

Još jedna čudna situacija, koja možda otkriva nešto drugo. Iako će netko reći da Pula ne bi dobila Splita da se igralo “do sutra”, no ista ta Pula je odradila danas utakmicu, ostaje u Zadru, odradit će trening u Jazinama i putuje za vikend u Dubrovnik, na utakmicu Prve lige. Ja sad pitam što ste poručili toj istoj Puli, ali mnogi će reći da se znalo da Pula nema šanse protiv Splita. U redu, samo kažem.

I ono što je već klasična boljka, broj gledatelja. Velika dvorana na Višnjiku danas je, realno, bila prazna. Logično, nikoga u Zadru ne zanima Cibona, još manje dvoboj klubova iz Zagreba, Gorice i Hermesa, a susret Split-Pula je još nakon što je Pula izbacila Škrljevo, označen kao najmanje zanimljiv, što je publika danas i pokazala. Tek se na večernjoj utakmici Zadar-Sonik skupilo nešto više ljudi, ali nažalost to je već tradicionalni problem. I to je još jedan od razloga zašto sam mišljenja da nam treba F4 sustav, koji bi donio napetost više u dvije utakmice, jedan dan više za odmor i sigurno veći broj gledatelja. Iako ni tada nitko ne bi došao gledati Cibonu i Goricu ili bi se našla navijačka masa koja bi došla navijati za Goricu, samo da Cibona ne ide dalje. Ista će situacija biti i sutra na toj utakmici, bez obzira što se igra u normalnije vrijeme od prve današnje utakmice, u 18 sati.

Samo kažem…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype