sportski sportski sportski sportski

KOD

Prvoligaški šamar za druge košarkaške regije

Donosimo nastavak priče o tome kako su aktualni prvoligaši odbili prijedlog HKS-a…

Krenut ću sa jednim laganim podsjetnikom na događaj od prije nekoliko dana. Naime, HKS je krenuo u održavanje sastanaka sa klubovima, muškim i ženskim, u smjeru da se izađe u susret klubovima, s obzirom na krizu koja se pojavila uslijed pandemije Koronavirusa. Pazite sad ovo: da se izađe u susret klubovima! Kad ste zadnji puta pročitali ovako nešto? Ne pamtim ni ja, iskreno.

Prvotna ideja je bila da se Premijer liga ne dira. Da broj klubova ostane na 12, ali bez trokružnog sustava iz prošle sezone. Na to se pristalo, iako je navodno bilo klubova koji su tražili trokružni sistem, ali ništa od toga. Druga ideja koju je HKS predlagao je podjela Prve muške jedinstvene i Prve ženske jedinstvene lige na dvije regije, Sjever i Jug. Prednost se, logično, dala ženskom dijelu, čiji su klubovi pristali na podjelu i slijedeće sezone gledat ćemo dvije Prve ženske lige, uz nekoliko novih klubova. Logično, očekivala se ista reakcija i iz muškog dijela Prve lige, s obzirom na prilično loše financijsko stanje klubova, no dogodilo se upravo suprotno. Klubovi muške Prve ligu nisu pristali na dvije lige!

Čisto informativno, na sastanku su bili predstavnici slijedećih klubova: Samobor, Zapruđe, Sesvete, Dinamo Zagreb, Bosco, Cedevita Junior, Jazine Arbanasi, Dubrovnik, Ribola Kaštela i Omiš. Nedostajali su predstavnici Pule 1981 i Universitasa.

ODBILI su opciju da manje putuju, ODBILI su opciju da im se smanje troškovi, ODBILI su to da u njihovu ligu uđu klubovi iz drugih regija, ODBILI su opciju da se prvoligaška košarka igra u Đakovu, Rijeci, Ludbregu, Belišću, Virju, Zadru…ODBILI su ideju HKS-a da se košarka dodatno razvija u ostalim regijama, ODBILI su manje kotizacije, ali će vjerojatno prvom prilikom biti glasni, prema istom tom savezu koji im je sada nudio pomoć, u nastojanju da im se prošlogodišnji troškovi prebace u novu sezonu kao plaćeni pa da nemaju dodatnog troška.

Vrijeme će pokazati je li ova odluka bila ispravna ili ne i što se još eventualno dodatno, nesvjesno stopiralo ovim potezom…

Sve su to oni uredno ODBILI. Pod kojom mišlju? Da će se liga razvodniti? Da će biti slabija? Uz dužno poštovanje svima, ne znam koji bi se klub iz Zagreba “prošetao” kroz Đakovo, Belišće ili Ludbreg (OVDJE NAVODIM PRIMJERE ZA LIGU ZA KOJU IMAM INFORMACIJE) pa da poslije priča da je liga slabija ili se razvodnila?! Padale su u Đakovu prije dvije sezone i jače momčadi od nekih koji su sada odbijali putovati u to isto Đakovo, da ne spominjem imena, uvrijedit će se. Ako je razlog “razvodnjavanje” ili “slabija liga” u fokusu, onda je to sranje. Da, sranje od izgovora. Ne, vas jednostavno ne zanima ni Sjever, ni Istok. Slažem se da je ljepše putovati na more, nego gdje zna bit i snijega kad je zima, nemaš se gdje okupat u predsezoni, ali ako je tako, onda ste se trebali baviti turizmom, a ne košarkom…

Posebna priča su putovanja, vjerojatno jedna od najvećih stavaka svih klubova. Danas, kada je većina klubova ovisna o gradskim proračunima, koji su ozbiljno narušeni, a znamo svi koliko se za sport izdvaja, putovanje vas košta “kao Grčka”. Uzmemo li bilo koji klub iz Zagreba, koji će slijedeće sezone igrati Jedinstvenu ligu, onda njegova putovanja izgledaju ovako, otprilike:

Zadar-286 km

Pula-267 km

Dubrovnik-600 km

Omiš-439 km

Split-409 km

Kaštela-386 km

Kad to sve zbrojite, dobijte točno 2387 kilometara. U jednom smjeru.

A kada bi taj klub recimo u ligi Sjever, putovao lijevo od sebe, onda bi to izgledalo ovako:

Ludbreg-98 km

Virje-109 km

Đakovo-241 km

Belišće-295 km

Kad to sve zbrojite, dobijete točno 743 kilometra. Naravno, uz sva tramvajska putovanja po Zagrebu u međusobnim, gradskim utakmicama, to može još malo porasti.

Jednostavnim izračunom, to vam je TRI PUTA MANJE kilometara i putovanja, nego u opciji jedne lige. Hvala lijepo, doviđenja!

U vremenu kada gotovo svi premijerligaši ne znaju kako će normalno izgurat sezonu, jer će im proračuni biti znatno manji, vi ne pristajete na očigledne uštede i direktnu pomoć. Čestitam! S obzirom da sam protekle dvije sezone prilično detaljno pratio ovu ligu, mogu reći da se dogodila hrpa utakmica u kojoj su klubovi koji gostuju u zapisniku imali osam igrača, u godini koja je financijski bila bolja od ove koja nam svima slijedi. Pa što će tek biti ove sezone?

Ja se samo nadam da ćete uspjet izgurat sezonu do kraja…

Foto: HKS/ Marin Sušić

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype