sportski sportski sportski sportski

KOD

Pušing rođo…

…rekao bi pokojni Stjepan Spajić. I ja, također.

HKS je jučer objavio važne vijesti vezane za slijedeću sezonu, nakon što su se sastale radne skupine. Ništa specijalno novo nije donešeno, osim nekih novosti oko Kupa Krešimira Ćosića, obavezu sudjelovanja u Kupu imat će sada svi prvoligaši i drugoligaši.

Ono što se najviše očekivalo je sustav natjecanja, kako u Premijer, tako i u Prvoj ligi. Pričalo se svašta posljednjih dana, od toga da će se Premijer liga proširiti na 14 klubova, da će se Prva liga igrati u dvije regije…na kraju, apsolutno ništa od toga. Premijer liga i Prva liga ostaju potpuno iste kao i prošle sezone, sa po 12 klubova, uz trokružni sistem Premijer lige, dok će se u Prvoj odigrati 22 kola+play off u kojem sudjeluju prve četiri ekipe na kraju sezone.

Neka očekivanja mene osobno i ovog portala, a vezana su za podjelu Prve lige na Sjever i Jug, nisu naišla na plodno tlo. Uz sav uložen trud, inicijativu, sate i sate telefonskih razgovora, informacija, upita, mailova i traženja nekog optimalnog riješenja za boljitak svih, a pogotovo za “dovođenje” prvoligaške košarke u manje sredine, koje to apsolutno zaslužuju, sluha ipak nije bilo.

Osobno, ali ispred KK Belišće, kao član Uprave kluba, poslali smo HKS-u prijedlog/inicijativu, kako god ju netko shvatio, za dodatno preispitivanje odluke prvoligaša koji su odbili dvije lige. Stupili smo u kontakt sa većim brojem drugoligaša koji imaju ambicije igranja Prve lige, a isto tako i sa većinom prvoligaša, kako bi dobili informacije “sa terena” i koji su to zapravo razlozi da se odbije liga. Nekoliko prvoligaša je jasno dalo do znanja da ih zanima samo Jedinstvena liga, neki se nisu povratno javili na pozive, dok je od nekolicine došla informacija da ih taj projekt zanima i da bi ga podržali. Isto tako, pet drugoligaša su jasno dali do znanja da žele igrati Prvu ligu, igrala se jedna ili dvije lige. Što je u tom trenutku također bila odlična informacija koja je trebala fantastično sjesti u našu inicijativu. KK Diadora, KK Kvarner, KK Belišće, KK Đakovo, KK Grafičar, KK Stoja su klubovi koji su podržali na neki način našu ideju i izrazili želju za igranjem u Prvoj ligi. Ponavljam, nekima od njih bi bilo sasvim svejedno u kojem bi oan bila formatu, no nadali smo se svi skupa da će zbog krize koja je nastala prijedlog biti uvažen, jer u toj priči je sada puno više klubova od onog što je Savez predlagao na prvom sastanku prvoligašima, kada je bilo govora o samo 4 drugoligaša. Uz to, KK Solin je također pokazao ambicije, no ono što je možda najveći poraz u svemu ovome, je činjenica da apsolutno nitko iz Saveza nije sa istim tim drugoligašima razgovarao, u bilo kojem smjeru. Učinili smo to mi, na njihovo čuđenje. Zašto ih zove netko iz Belišća i pita ih da li žele igrati Prvu ligu? KK Županja je također pokazala određeni interes, no potpuno su bili neinformirani, a takvi nisu željeli iznosti svoj generalni stav.

U toj priči, mi smo ovdje govorili o 8 klubova, koji su manje više pokazali ambiciju, no sa željom da im netko objasni sustav i sistem natjecanja, troškove i što sve nosi takav oblik natjecanja. Bilo je stvarno čudno čuti od njih da nemaju pojma o čemu se priča…

U nastavku vam donosim inicijativu koju je KK Belišće predalo Savezu, koji je sve to predstavio prvoligašima, koji su ponovno odbili taj prijedlog. HKS-u na kraju nije ništa ni preostalo nego da odustane od svog prvog prijedloga i vrati sve na početak. Igra se Jedinstvena liga.

Predmet: Reorganizacija natjecanja Prve muške lige


“S obzirom na inicijativu Hrvatskog košarkaškog saveza prema klubovima članovima hrvatske Prve muške lige i prijedlogu da se u sljedećoj sezoni ova liga podijeli na dvije regije, Sjever i Jug, kojima bi se priključila po dva drugoligaša, košarkaški klub Belišće se želi konstruktivno uključiti sa prijedlogom i novim idejama. Ovim putem ujedno izražavamo interes za igranjem u regionalnoj Prvoj ligi – Sjever.
Budući smo upoznati s činjenicom da su prvoligaši navedeni prijedlog odbili, ponajprije uz obrazloženje premalog broja utakmica gdje bi navedenim prijedlogom svaka liga brojala 8 klubova što bi donijelo samo 14 kola, dali smo si truda te se raspitali o interesu za igranjem u regionalnim ligama među prvoligašima i drugoligašima, a kako bismo predložili sustav natjecanja koji bi svima bio zanimljiv i prihvatljiv.
Iz svega je proizišao naš prijedlog da se aktualnim prvoligašima priključe 4 drugoligaša u svaku regiju te bi u tom slučaju obje lige brojale po 10 klubova što bi donijelo 18 kola i četiri i pol mjeseca čistog igranja. Dakako, nakon toga bi slijedilo doigravanje najboljih iz obje lige čiji bi se sustav još naknadno dogovorio. I ovdje je naš prijedlog da se prva četiri kluba iz svake regije uključe u doigravanje što bi donijelo niz kvalitetnih i zanimljivih utakmica u kojem bi se našlo 8 najboljih klubova obje regije.

Na tome tragu, kontaktirali smo klubove Prve i svih Drugih liga kojima smo predočili navedenu ideju te Vas ovim putem informiramo o saznanjima dobivenim nakon toga.

Klubovi KK Samobor, KK Zapruđe i KK Sesvete su se složili da bi takav oblik natjecanja za njih bio prihvatljiv i zanimljiv u kojem bi se uključile i druge sredine.
Stav KK Ribola Kaštela je bio da su za igranje jedinstvene Prve lige, ali ukoliko bi se našlo 10 klubova, oni bi mogli prihvatili i igranje regionalne Prve lige – Jug.
KK Pula je također za jedinstvenu Prvu ligu, no žele da se nađe rješenje koje će zadovoljiti sve, dok su se iz KK Jazine Arbanasi i KK Omiš jasno izjasnili da ih zanima samo jedinstvena Prva liga.

Do predstavnika KK Bosco i KK Dinamo Zagreb nismo mogli doći, ali niti do ostalih klubova (Cedevita, Dubrovnik, Universitas) koji, prema našim informacijama, imaju neke druge ideje za sljedeću sezonu.
Sve su ovo bili neslužbeni razgovori, no klubovima smo predstavili našu inicijativu vrlo jasno i transparentno. Ono, po nama, puno bitnije je to da smo kontaktirali drugoligaše kako bismo provjerili tko je
zainteresiran za takvu ligu i je li opcija priključivanja više njih realna. Klubovi koji su jasno dali do znanja da ih takav oblik lige zanima su: KK Kvarner, KK Stoja, KK Diadora, KK Đakovo, KK Belišće i KK Grafičar Ludbreg. KK Solin također je naglasio ambicije o igranju te lige, no zanima
ih konkretan razgovor i prijedlozi te podrška HKS-a klubovima. Nadalje imamo informacije da postoji još nekoliko klubova sa Sjevera i Juga koji bi voljeli obaviti službene razgovore sa Savezom.

Stav našeg kluba je da bi ove dvije lige sa po 10 klubova donijele velike uštede svim klubovima koji će sigurno biti pogođeni trenutnom pandemijsko-gospodarskom krizom u kojoj smo se svi našli. Još jedna od prednosti svima bila bi ta da bi se sve utakmice mogle odigravati u jednom
danu, putovanja bi se maksimalno skratila i, ono najvažnije, uključile bi se sve hrvatske regije, prije svega Sjever i Istok koje trenutno nemaju svojih predstavnika u Prvoj ligi, a što bi sigurno podiglo popularnost košarke. Tim potezom oba naša najjača košarkaška ranga bi imala predstavnike iz cijele Hrvatske, a smatramo da bi to trebao biti zajednički cilj svih košarkaških
djelatnika.
Molimo Vas stoga da ovaj prijedlog uputite Stručnom savjetu HKS kako bi se razmotrio na najvišoj razini. Predlažemo da HKS obavi razgovore sa zainteresiranim klubovima još jednom te im se predstavi konkretan prijedlog kako bi te lige izgledale i što bi one donijele svima.
Zahvaljujemo se na Vašoj podršci, a za sva dodatna pitanja i prijedloge stojimo na raspolaganju.


Srdačni i sportski pozdrav
Predsjednik KK Belišće
Zoran Uranjek”

Tijela Saveza su ovaj prijedlog dobila od predstavnika Košarkaškog saveza Osječko-Baranjske županije, Miroslava Kontreca i prema našim informacijama, prijedlog je proslijeđen prvoligašima na pregled.

Prijedlog nije prihvaćen!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype