KOD

Samo kažemo…

Ponukani vašim komentarima, a i raznim komentarima trenera klubova koji se natječu u Prvoj i Drugoj ligi, iznosimo naš prijedlog kako bi mogla izgledati Prva liga.

 

Sve ovo pišemo iz razloga što Premijer liga i Prva liga sve više postaju centralizirane i ne morate biti previše pametni kad pogledate odakle dolaze 24 kluba koji se natječu u dva najviša ranga naše košarke. Pogledom u desno na košarkaškoj karti, možete vidjeti samo Vrijednosnice Osijek, dok ostalih klubova više nema, čak niti u Prvoj ligi. Niti sa Istoka, niti sa Sjevera. Zašto je to tako, ima puno razloga i činjenica. Jedan od problema, s kojim se bore čak i klubovi iz Dalmacije, je odlazak općenito ljudi, u ovom slučaju igrača, u Zagreb. Što zbog posla, što zbog studiranja pa samim time i dolazi do promjena klubova i ove su tri regije, pogotovo Sjever i Istok, prilično osiromašene po tom pitanju.

Samim time kvaliteta košarke pada, nedvojbeno, no financije apsolutno svima, apsolutno svima, određuju sadašnjost i budućnost. To će vam reći i klubovi koji nastupaj u Prvoj ligi sada. Da li bi se sa dvije lige neke stvari promijenile, vjerojatno bi. No, sve ovo ne bi bilo moguće da klubovi ne pristanu na ovakav sustav natjecanja, bolje rečeno ako nisu zainteresirani. Mi smo ovdje ubrojili klubove koji slijedeće sezone trebaju igrati Prvu ligu te smo dodali one koji bi trenutno u drugim ligama po plasmanu na kraju ove sezone imali pravo.

Kako bi to izgledalo?

-regularni dio 22.kola

-prve četiri ekipe iz obje lige igraju doigravanje po sistemu:

Polufinalna serija na dvije pobjede:

PRVOPLASIRANI (a) -ČETVRTOPLASIRANI (d)

DRUGOPLASIRANI (b) -TREĆEPLASIRANI (c)

Finalna serija na dvije pobjede:

pobjednik a/d-pobjednik b/c

Pobjednici iz obje lige ostvaruju plasman u Premijer ligu

Iz obje lige ispadaju dva posljednja kluba.

U Prve lige bi ušla naravno dvojica drugoligaša iz regije gdje pripadaju.

Ako bi ostalo 5 drugih liga u Istočnu prvu ligu ulaze dvojica sa kvalifikacijskog turnira šestorice (dvije najbolje ekipe regije Sjever, Istok, Centar), dok bi isto tako u Zapadnu ušla dvojica najboljih sa kvalifikacijskog turnira četvorice (dvije najbolje ekipe regije Zapad i Jug).

Koji bi bili plusevi?

definitivno još zanimljivija liga

-broj klubova bio bi 24, ukoliko bi se naravno svi odazvali, što bi u regularnom dijelu donijelo ukupno 44 utakmice u obje lige, a broj mogućih utakmica bi na kraju bio čak 62, što bi automatski produžilo sezonu, a to postaje kroničan problem iz sezone u sezonu

-putovanja na dan utakmice, samim time i financiranje postaje lakše

-košarka na jednom pristojnom nivou nam je raširena po cijeloj Hrvatskoj

-zanimanje publike za košarku bi sigurno bilo veće nego sada

-veći interes djece

 

 

Samo kažemo…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype

POSLJEDNJE VIJESTI

INTERVJUI

KOLUMNE