Shannon Shorter: Lokomotiva koja vuče

Greške se događaju, a jednu takvu napravio je Split prošlo ljeto.

Ljeto je u Hrvatskoj, kada je u pitanju košarka, tradicionalno turbulentno ako pitate bilo koji klub. Gomile transfera, preslagivanje Uprava, promjene na trenera i sve živosti koje donose lipanj i srpanj, često i kolovoz, dio su tog folklora. Već po tradiciji, naša tri najveća kluba u tom vremenskom periodu zavrte nekih 5-6 igračkih imena i transfera i onda se u slijedećim mjesecima “broje mrtvi”, umjesto na kraju sezone. Naravno i logično, često tu i bude promašaja, odnosno igrača koji su po nekakvim sumnjivim linijama potpisivali ugovori, bez da ih se prije toga previše analiziralo i ne daj Bože, pogledalo pa to sve skupa često liči na neki cirkus i neozbiljnost. No, nažalost, navikli smo već godinama da se onda kroz koji mjesec iza raskidaju ti isti ugovori, uz gomilu nezadovoljstva, traže se zamjene i ta priča ima isti scenarij gotovo svake godine. Bitno da se lova vrti…

Split je jedan od klubova koji redovito spada u ovu kategoriju. Brojati nekakve promašaje ovoga puta neću, osvrnut ću se samo na početak ove sezone i ono što je Split napravo ili bolje rečeno ono što nije.

Žuti su se prvo rastali sa trenerom Srđanom Subotićem, nakon što je ovaj dobio “metlu” od Zadra finalu PH i ostavio klub bez željene titule prvaka Hrvatske i nakon dugog traženja najboljeg rješenja za upražnjeno mjesto, odluka je pala na Slavena Rimca, za kojeg je struka procijenila da je on taj koji će sve skupa okrenuti u neki drugi smjer.

Krenulo se i u dovođenje novih lica na Gripe. Lovro Gnjidić je stigao iz Cedevite Olimpije, Krešimir Ljubičić iz Cibone, iz Francuske se vratio Toni Perković, a dovedena su tri Amerikanca: Shamiel Stevenson, Cam Shelton te James Funderburk. Trebali su svi oni biti garancija za bolju sezonu od prošle, iz koje više nije bilo Dominika Mavre te dva najvažnija kotačića, Lewisa Sullivana i Shannona Shortera. O, kako su se u Splitu zajebali kada su to mislili.

Od trojice pristiglih Amerikanaca, ostao je samo Funderburk, koji koliko toliko opravdava očekivanja i vjerojatno novce, dok je dvojac Stevenson-Shelton dobio avionsku kartu u jednom smjeru i “Hvala za sve” na društvenim mrežama.

Rimac i Split nisu najbolje ušli u sezonu, vrlo brzo je bilo jasno da će sa ovim sastavom Žuti ponovno u golu borbu za ostanak u ABA ligi, dok za domaće prvenstvo ionako imaju dovoljno aduta da budu među prve tri momčadi, a onda kada krene ozbiljniji dio prvenstva, sve se brzo i lako može promijeniti. No, shvatio je netko tada na Gripama, reći ću vjerojatno Teo Čizmić, ipak da to i nije ono što zadovoljava apetite kluba pa su se brže bolje okrenuli popunjavanju rostera te su okrenuli telefonske brojeve onih koji su u prošlosti žuto-crni dres predstavljali puno bolje od nekih ljetnih akvizicija. Izbor, logičan, je pao na Lewisa Sullivana i koga drugog nego Shannona Shortera, koji su naciljani kao oni koji će ugasiti vatru nezadovoljstva koja je gorila u klubu, ali i među navijačima.

Foto: KK Split

Splitov spasitelj pokazao se, sasvim očekivano, Shannon Shorter, iskusni košarkaški španer, koji je za naše okvire Jordan, ali ništa manje nije vrijedan niti u okvirima ABA lige. Iz ove perspektive i dalje ostaje nejasno zašto se nitko na Gripama nije malo više potrudio i ostavio Shortera odmah, a ne ga tek tako pustio i to da ode u Egipat, kada je već u žutom dresu skupio troznamenkasti broj nastupa. Očito je da su Split i Shorter kliknuli, postao je ljubimac navijača, a o profesionalnom odnosu prema košarci da i ne govorimo. Često ćete ga vidjeti i po nekoliko sati prije ostalih u dvorani na šuterskom treningu, a i kako se brine za mlađe kolege. Iza njega je 12 profesionalnih sezona igranja košarke na visokom nivou, a nije tajna da je njegova želja, ukoliko se poklope neke stvari, i zaključiti karijeru u Splitu.

Split je do njegovog povratka u domaćem prvenstvu bio na omjeru 5/0, dok je u ABA ligi bio na 1/4. I onda je lokomotiva proradila. Njegovim povratkom Split je dobio veliku širinu u napadačkom dijelu svoje igre, ali i iskustvo koje Amerikanci prije njega ove sezone nisu ni približno imali, samim time i cijela je momčad prodisala. Otkada se vratio na Gripe, Shorter je Splitu donio čistih 9/0 u Premijer ligi, dakle od početka studenog prošle godine, a u ABA ligi 6/5, čime se automatski skočilo na 9.mjesto i vrlo vjerojatno izbjegla bilo kakva priča oko borbe za ostanak u regionalnom natjecanju.

Split bez Shortera: 6/4

Split sa Shorterom: 15/5

Toliko je Shorter važan sa Split da je uspio u 11 odigranih utakmica ABA lige doći do 15.3 poena (9.mjesto) te na 7.mjesto po indexu valorizacije. Žuti do njegovog dolaska u ubacivali 77,2 po utakmici, a sa njime u slijedećih 14 su taj prosjek podigli na gotovo 84 poena po utakmici. I što je možda i najbitnije za Rimca i klub, Split sada sigurno ulazi u ozbiljnu konkurenciju borbe za oba trofeja u Hrvatskoj, ali i sa legitimnim pravom nadanja da se može dohvatiti i play-off ABA lige.

I samo da znate, Split u posljednjih 17 utakmica ima 15 pobjeda i samo 2 poraza…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype