sportski sportski sportski sportski

KOD

Simpatična momčad je otišla tamo gdje, realno i pripada: u Prvu ligu

Hermes se ove sezone nije spasio od ispadanja, što mu je prošle sezone pošlo za rukom uslijed prekida sezone.

Hermes Analitica je ovu sezonu završila kao posljednja ekipa HT Premijer lige, sa četiri pobjede zaostatka za pretposljednjim Furnirom pa ćemo ih slijedeće sezone gledati u društvu klubova Prve lige.

Što reći o Hermesu? Ekipa je to koja je mogla gotovo svima zagorčati dan ako je bila raspoložena, posebno u šutu za tri poena. Ne možda vodećoj četvorci, no sa svim ostalim ekipama Hermes je mogao igrati. No, velik problem Hermesa je užasno kratka rotacija. Bolje rečeno, jedan od problema.

Hermes je ove sezone životario, sa samo 3 pobjede u 33 utakmice. Životario je i prošle sezone, a samo ga je prekid natjecanja spasio da već ovu sezonu ne provede među prvoligašima. Gledajući roster koji imaju, u oko vam upada pet igrača koji su iznijeli cijelu sezonu. Ivan Svoboda, Kristijan Šutalo, Filip Kordić, Ivan Mileković i Franko Kalpić. Sve redom igrači sa premijerligaškim iskustvom, usudio bih se reći da bi gotovo svi mogli naći mjesta u petorkama nekog od klubova donjeg i srednjeg doma naše tablice. Ipak, velik problem Hermesa bila je kratka klupa, na kojoj su sjedili većinom juniori, bez kvalitete da kada stanu na teren, zamijene nekog od prvotimaca. I u takvom sustavu, gdje se prva petorka pretjerano trošila, Hermes nije ni mogao više od ovoga. Većina ovih momaka je zaposlena, neki od njih nerijetko su na treninge i utakmice dolazili ravno sa posla pa je dašak profesionalnizma u ovom kolektivu bio nepoznat pojam. Takvi jednostavno nisu imali što tražiti u najjačem razredu naše košarke.

Da se kojim slučajem dogodio scenarij sa početka sezone, kada su dio ekipe bili Ante Krapić, Luka Ljubičić, Julijan Rajič i Bruno Perić, točnije da su ostali kroz sezonu na okupu, siguran sam da danas ne bi pričali o ekipi koja je prva napustila Premijer ligu. No, okolnosti koje su se izdogađale dovele su do osipanja kadra i do trenutne situacije. Zvonimir Mravak je to sve handlao sa klupe kako je znao i kako je mogao, bez previše stresa. Hermes je svoje utakmice ove sezone igrao u KC Dražen Petrović, umjesto u svojoj dvorani OŠ Vladimir Prelog, koja ne zadovoljava propozicije igranja Premijer lige.

Tri pobjede koje su ostvarili u sezoni stigle su dva puta protiv Furnira (115:111, 103:87) te Vrijednosnica (81:75). Hermes je uvjerljivo primio najviše poena od svih, čak 3226, što je u prosjeku 97,7 po utakmici. Što se tiče još nekih stvari iz sezone treba napomenuti da je Hermes u Kupu Krešimir Ćosić stigao do četvrtfinala, gdje su poraženi od Splita na Gripama. Dao je Hermes Premijerki tri igrača sa najviše ubačenih trica po utakmici, Ivan Mileković kao prvi sa 2,6 po utakmici, Filip Kordić drugi sa 2,5 te Ivan Svoboda treći sa 2,4 po utakmici. Kristijan Šutalo je bio četvrti bloker lige sa 0,8 blokada u prosjeku.

Ivan Svoboda

Prva violina ove sezone bio je Ivan Svoboda, koji je bio prvi strijelac ekipe sa 13,7 poena po utakmici i igrač sa najvećom ukupnom valorizacijom kroz sezonu, a igrao je u prosjeku gotovo 30 minuta po utakmici.

NAJBOLJI STRIJELAC: Ivan Svoboda 13,7 po utakmici

NAJBOLJI SKAKAČ: Kristijan Šutalo 6,2 po utakmici

NAJBOLJI ASISTENT: Franko Kalpić 4,0 po utakmici

NAJVIŠE MINUTA NA TERENU: Ivan Mileković 997 / 30,2 po utakmici

MVP: Ivan Svoboda

Foto: Marin Sušić / HKS

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype