sportski sportski sportski sportski

KOD

SJAJNE VIJESTI! Vrhunska 3×3 košarka ponovno u Hrvatskoj, gdje drugdje nego u Lipiku!

3×3 košarka se vraća u Hrvatsku!

Nakon što je prošla godina protekla bez 3×3 košarke u Hrvatskoj, ove se godine ona vraća u Hrvatsku na svoje staro odredište, u Lipik. Turnir će se održati 21. i 22. svibnja (petak, subota).

Biti će to i jedini 3×3 challenger koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu na kojima će, od 24. do 28. srpnja, 3×3 košarka doživjeti olimpijsku premijeru!

Ogromno je to priznanje za Lipik i Udrugu Libox koja već 22 godine organizira turnire 3×3 i ulične košarke u Lipiku, a od 2016. godine imaju status 3×3 challengera i partneri su FIBA 3×3, krovne asocijacije ovog novog olimpijskog sporta.

Na Lipik 3×3 Challengeru 2021. u Lipiku će nastupiti 16 ekipa i sustav natjecanja će biti kao i ranijih godina. Prvog dana su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a u subotu su na rasporedu utakmice knock out faze završni s finalom. Sve utakmice će biti odigrane u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, kako sada stvari stoje vjerojatno bez publike, ali uz live streaming.

Popis sudionika tek će se utvrditi u narednih nekoliko tjedana, ali uz najbolje europske ekipe, u Lipiku treba očekivati i neke jake interkontinentalne ekipe, prije svega iz Amerike i Azije.

Podsjećamo da je u protekla 4 izdanja Lipik 3×3 Challengera u Lipiku nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to sa čak 4 kontinenta. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može se pohvaliti da je u protekle četiri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe iz Tokya i Utsunomyje (Japan), iz australskog grada Townswilla koji leži na koraljnom grebenu, zatim ekipa iz Princetona koja je i 3×3 reprezentacija SAD-a. Igrale su još i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Begije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog pojave korona virusa prošle godine u cijelom svijetu nije bilo 3×3 challengera, a odigran je samo završni Masters u Debrecenu. Ove godine je do sada odigran samo WT Masters u Dohi.

Na Olimpijskim igrama u Tokyu će nastupati samo 8 reprezentacija u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji. Na osnovu postignutih rezultata i renkinga, nastup u Tokyu su već osigurali u muškoj konkurenciji Srbija, Rusija, Kina i Japan, a u ženskoj Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska. Za preostala 3 od ukupno 4 mjesta u obje kategorije borit će se po 20 reprezentacija, među njima i Hrvatska muška 3×3 reprezentacija, na kvalifikacijama koje će samo 4 dana nakon Lipik 3×3 challengera biti odigrane u Grazu (Austrija). Stoga možemo očekivati da će neke od budućih olimpijaca igrati na challengeru u Lipiku.

Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox i idejni začetnik 3×3 Lipik challengera nije krio zadovoljstvo što će Lipik ponovno ugostiti najbolje svjetske 3×3 ekipe.

„Ovo je ogromna stvar za 3×3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš „mali“ Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i zasada jedini 3×3 challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019. godine.

Upravo je FIBA zatražila od nas da pokušamo organizirati ovaj povijesni 3×3 Challenger, usred pandemije, u Lipiku, u Hrvatskoj. Razlozi zašto su tražili to baš od nas leže u činjenicama da raspolažemo potrebnom profesionalnom opremom za odigravanje 3×3 natjecanja na najvišem nivou, imamo potrebno iskustvo i dobro smo organizirani, lokalna zajednica pruža punu podršku organizaciji i Hrvatska kao država je, kako to oni tumače, „poluotvorena“ zemlja, fleksibilna u epidemiološkim mjerama, bez policijskog sata, naglih zatvaranja preko noći i slično što jamči određenu sigurnost u aktivnostima. Naravno da ćemo pratiti i pratimo pozorno razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj, te ćemo shodno tome i reagirati. FIBA 3×3 Challengeri spadaju u vrhunska sportska natjecanja 1. kategorije, a s održavanjem ovog natjecanja na vrijeme smo obavijestili i tražili dodatne upute Civilnog stožera RH, te županijskog i gradskog civilnog stožera, Ministarstva sporta i turizma, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog košarkaškog saveza.

Sam događaj ćemo organizirati u potpunosti u skladu s propisanim i određenim epidemiološkim mjerama, vjerojatno bez publike, a sama FIBA će se uključiti u preventivni dio COVID mjera koje inače primjenjuju na svojim svjetskim natjecanjima“, pojašnjava Pušćenik.

Zahvaljujući Udruzi Libox i FIBA 3×3, bez obzira na sve atualne probleme i nedaće, 3×3 košarka će nakon skoro dvije godine ponovno zasjati u Hrvatskoj i to u Lipiku, u gradu kojeg u svjetskim razmjerima s razlogom zovu „najmanja svjetska 3×3 metropola“.

Tekst: Mario Barać

Foto: FOTOimago

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype