sportski sportski sportski sportski

KOD

Sjajni Filipović, Krušlin i Matković odveli Hrvatsku do slavlja u Švedskoj

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Hrvatska je došla do toliko željene pobjede od 7 razlike, za ostanak u životu.

Utakmicu izuzetno velikog značaja i uloga, pogotovo za nas, ponovno nismo dobro otvorili i već od starta smo bili u rezultatskom zaostatku. Ovoga puta razigrao se od početka Hakanson, vrlo brzo ubacio tri trice i nagovjestio svoju veliku večer. Mi smo se sa druge strane opet mučili u napadu, akcije nisu imale tečnost, niti smisao i domaćin nas je dovodio često u situacije da šutiramo na isteku napada, a tu se nismo najbolje snašli. Redali smo i izgubljene lopte, šut nas nije služio, a Švedska nam je i previše puta skakala u napadu. U 15.minuti Švedska je imala velikih 33:19, a mi smo u tim trenucima izgledali kao razbijena vojska, bez ideje u napadu, ali i obrani. Šveđani su gotovo sve što su zamislili u napadu i realizirali, a mi nismo pronalazili načina da to i zaustavimo. Igrom su nam u prvom dijelu dirigirali Gnjidić i Filipović i to nije dobro izgledalo, dok Mulaomerović iz nekog razloga, u prvom dijelu nije koristio Rogića uopće. Švedska dominacija kulminirala je rezultatom 41:26 nakon prvog poluvremena. Nismo u tom prvom dijelu imali ama baš nikakav odgovor za Hakansona, koji je ubacio čak 15 poena za isto toliko minuta na terenu.

Uz očajan šut, koji je bio 9/28 ili 32 posto, imali smo čak 8 izgubljenih lopti, a domaćinu smo dozvolili čak 9 napadačkih skokova.

Ulazak u drugi dio utakmice za nas je bio nešto bolji, razigrao se Filipović, onda i Matković, koji je krenuo u petorci u drugom poluvremenu, a i obrana na Hakansonu je bila agresivnija pa smo se i rezultatski primaknuli na -10. Onda je dva nepotrebna napada uranio Zubčić, Švedska se vratila opet na vodstvo od 13 razlike pa smo prosuli nepotrebno lijepo odrađen period. Nismo uspjevali spustiti zaostatak ispod 10 razlike nikako, no vrijrdi istaknuti dva lijepa zakucavanja iz pick and rolla Matkovića, koji je ubrzo došao do 7 poena u trećoj četvrtini. Imali smo i problema sa bonusom, u koji smo rano ušli, iako domaćin nije to znao bolje iskoristiti pa smo se nakon trice Krušlina u 28.minuti primaknuli na željenih -9 (53:44), a nakon skoka u napadu Matković je dvicom spustio na -7 i onda odmah u slijedećem napadu novim zakucavanjem na -5. Odličan je to bio period igre za Matkovića, koji je bio najzaslužniji za preporod u igri naše momčadi. Propustili smo tada dva napada, Švedska to kaznila i otišla opet na +9, Krušlin je napravio korake u našem posljednjem napadu i otišlo se na posljednji mali odmor sa rezultatom 59:50. Dobili smo treću četvrtinu 24:18 i pred nama je ostalo odlučujućih i presudnih deset minuta. Ono što je bilo malo ohrabrujuće je da smo potpuno neutralizirali Hakansona, koji je u trećoj četvrtini ostao bez poena.

Otvorili smo sa 4 poena Matkovića i Krušlina posljednju četvrtinu, a onda je tricu ubacio i Šakić i došli smo na 59:57, nakon minute i pol igre. Uhvatili su domaćini tada mini ritam i pobjegli na +7, no uzvratio je tricom Filipović za 64:60, nakon čega smo se i dobro obranili i dobili lijepu priliku za novo priključenje. Krušlin nije ubacio tricu, Birgander je dvicu za +6, a onda i Hakanson za novih +8 Švedske i time out Hrvatske, u 34.minuti utakmice. Šakić je ubacio tada novu tricu za -5, a onda i kontru za -3. Švedska nije iskoristila napad, a tricu za 68:68 je ubacio Krušlin. Dobio je netko od naših tada tehničku nakon sumnjivog prekršaja Šakića, no Birgander nije ubacio niti jedno od tri. No zato je Filipović nakon izborenog prekršaja za tri poena, za prvo vodstvo Hrvatske u 36.minuti, 68:71. Birgrander i Filipović su poentirali tada, semafor je pokazivao 70:73 na 2:32 do kraja. Borg smanjio iz bacanja na 72:73, Matković dao Švedskoj čistu loptu u ruke i to nas je koštalo vodstva domaćih 74:75. Filipović nas je sa 4 vezana poena doveo do 76:77 na ulasku u posljednju minutu. Krušlin je tada nepotrebno išao na ulaz na kojem je blokiran, a Hakanson izborio prekršaj Filipovića na trici. Šveđanin je ubacio sva tri za 79:77 Švedske na 26 sekundi do kraja. Time out je uzeo Mulaomerović tada, Švedska nije išla na mali faul, a Krušlin ubacio dvicu uz dodatnu provjeru zbog silazne putanje. Ostalo je još pet sekundi za napad Švedske, no Hakanson se spetljao pred Matkovićem i otišlo se u produžetak. Hrvatska je dobila drugo poluvrijeme 53:38.

Šveđani su otvorili produžetak sa 5:0, a nadu nam je vratio sjajni Filipović tricom za 84:82. Promašila je Švedska tada napad, a i mi, ispala je lopta Smajlagiću, a bacanja, oba, je promašio Birgander. Pobjegla je lopta tada i Zubčiću u prilici da eventualno povedemo, a Gadeford preko Krušlina odveo Švedsku na 86:82, na 1:52 do kraja. Ponovno smo prokockali dvije lijepe prilike za vodstvom, onda i treću, Šakić je šutirao iz nemoguće pozicije, a Švedska nakon promašaja dobila novu priliku, nakon skoka u napadu. Šakić je ubacio brzu tricu za 86:85, no Gadefors je uzvratio dvicom za 88:85, 24 sekunde do kraja. Filipović nas je vratio tricom u život za 88:88, svojom petom tricom i čak 28 poenom. Švedskoj je opet ostao zadnji napad i 15 sekundi. Ramljak je blokirao Borga tada i uslijedilo je novih pet minuta produžetka.

Ramljak je otvorio produžetak svojom tricom za 88:92, no u toj akciji suci su vidjeli nesportsku Šakića i Švedska je dobila dva bacanja, Borg ubacio jedno i novi napad. Filipović je ubacio tada jedno bacannje za 89:93 Hrvatske. Krušlin je sa istekom napada stavio tricu za 90:96, no Šakić je dozvolio koš i dodatno bacanje za domaćine, domaćin smanjio na 93:96. Krušlin je tada sa linije slobodnih bacanja ubacio oba za 93:98, Hakanson također oba za 95:98, a Zubčić i Haksnson izmjenili trice za 98:101. Krušlin je tada mašio tricu, no presjekao je dodavanje Švedske i izborio bacanja, stavio oba za 98:103, na 1:08 do kraja.

Matković je blokirao šut Švedske, a Filipović promašio dva bacanja, no Švedska nije iskoristila napad, a Krušlin požurio sa tricom, no ostao nam je napad. Promašio je Ramljak tricu, ali sjajni Matković zakucavanjem zabio za toliko željenih +7, 98:105 i veliku pobjedu.

Goran Filipović je bio naše prvo ime sa 29 poena, 21 je ubacio Filip Krušlin, a Karlo Matković 16 i 13 skokova.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype