sportski sportski sportski sportski

KOD

Skelinovom ‘mandatu’ došao je kraj

Cijela Hrvatska, a i šire čuli su vijest o odlasku trenera Ivice Skelina s Gripa. Pet dana nakon poraza Splita od Zadra u finalu Kupa Krešimira Ćosića u Omišu, ne možemo reći da se ovakav scenarij nije očekivao. Kako prenosi klub, uz sporazumni raskid ugovora, otvorilo se mjesto novom treneru. Ime novog trenera klub će objaviti kroz par dana.

Dok su neki vijest dočekali s oduševljenjem, ostalima i nije bilo baš drago. Kako je vijest objavljena jučer, odlučili smo malo analizirati Skelinov ‘mandat’ kao vođu žute momčadi u posljednjih sezonu i pol. Da se prisjetimo, 2005. godine Skelin je vodio momčad jednu sezonu, zatim je od 2015. – 2018. ponovno vodio žutu momčad. Po treći puta vratio se na Gripe 08.12.2019. nakon smjene trenera Ante Grgurevića koji, po mišljenju kluba, jednostavno nije bio ‘pun pogodak’ za poziciju trenera seniorske momčadi. Dolaskom na Gripe došlo je i do promjena, kako u rosteru, tako i u samom trenerskom stožeru gdje je Ivica kao svoga pomoćnika doveo Srđana Subotića – bivšeg igrača i kapetana Košarkaškog kluba Split.

I tako je Ivica zajedno sa svojim suradnicima krenuo u svoju klupsku avanturu. Prošle je sezone uveo Split u prvu ABA ligu koja se godinama čekala i priželjkivala, dok je, poništenjem HT Premijer lige zbog cijele COVID-19 situacije, na tablici zauzeo drugo mjesto. Je li za to zaslužan roster prethodnika Grgurevića, želja, volja i kemija u momčadi ili pak sam trener ostat će misterija. Jedno je sigurno, Split je ušao u ABA ligu nakon sedam godina.

Dok su se prije početka sezone spominjala svakojaka košarkaška imena, uprava kluba zajedno sa trenerom Skelinom sastavila je roster u skladu s financijskim mogućnostima kluba. Očekivanja obožavatelja Splitske košarke od početka su bila velika jer ipak je to ABA liga. Dovedeni su dobri igrači, kvalitetan miks mladosti, iskustva, želje i volje za igrom. Naravno, sve u skladu sa mogućnostima kluba. Na Gripama se počela stvarati jedna dobra priča. U drugom dijelu sezone Split se pojačao s Ukićem, Marićem i Babićem. Moglo bi se reći da je Split nakon tih dolazaka postao momčad s pojedinačno najboljim igračima u Hrvatskoj. Momčad sastavljena od najviše reprezentativaca ( u ovo ubrajamo i reprezentativce Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije). Što je onda pošlo po krivu? Je li se izgubila ona prvobitna kemija momčadi? Umor, duga putovanja, malo vremena za kvalitetne treninge? Ozljeda Đokovića i Mesičeka? Držanje mladih momaka na klupi? Uzdanje u iskustvo starijih igrača? Pogrešne izmjene na terenu tijekom utakmice? Riječnik samog trenera prema igračima? Gubitci utakmica u posljednjim sekundama?

Zaredali su se porazi u ABA ligi pa poraz od Zaboka u HT Premijer ligi. Još i prije su se dogodili porazi od Sonika i Šibenke. Publika je prizivala ostavku Ivice Skelina, ali ostavke tad nije bilo. Spominjalo se i to da je Aramis Naglić bio na ulaznim vratima. Lakšim putem se došlo do finala Kupa u kojem se željno iščekivala pobjeda i osvojen Kup nakon dugo vremena. Otvorila se prilika za dizanjem trofeja. Prilika se nije iskoristila i to je bila kap koja je prelila čašu.

’Treneru Skelinu zahvaljujemo na svemu što je napravio za klub, za promjenu na klupi odlučili smo se isključivo iz rezultatskih razloga. Procijenili smo da je u ovom trenutku momčadi potrebna promjena kako bismo u finišu sezone bili na najvišem mogućem nivou i ravnopravno se borili za titulu prvaka Hrvatske i ostanak u ABA ligi.’’– rekao je direktor kluba Edo Blažević.

Tako je Ivica Skelin po treći puta završio svoju karijeru na Gripama. Što je, kako i zašto moglo bolje, ostavit ćemo drugima na razmišljanje. Sada se treba popuniti prazna trenerska stolica kluba, koji i dalje kao imperativ ima titulu prvaka Hrvatske i ostanak u ABA ligi.

Tko god da dođe, u startu će imati veliki teret na leđima. Novi trener mora pokazati, da sa igračima odlične pojedinačne kvalitete, može opet stvoriti onu prvobitnu kemiju, vratiti im motivaciju i dobar ritam nakon reprezentativne stanke te ih pripremitii fizički i psihički na zahtjevan raspored u ostatku sezone.

Ona izreka ‘’Treća sreća’’ pokazala se neistinitom.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype