sportski sportski sportski sportski

KOD

Slaven Rimac: “Jučer smo pokazali više enegrije od Crvene zvezde”

Košarkaši Cedevite jučer su u derbiju kola ABA lige u svojoj dvorani bili bolji od prvoplasirane Crvene zvezde. I to na kakav način. Uvjerljivom pobjedom 84:68, a koliko je Cedevita bila nadmoćna govori podatak iz 33. minute kada je semafor pokazivao velikih 77:48. Zvezda je u Zagreb stigla sa omjerom 16-0 i malo tko je očekivao ovako lošu utakmicu, no kako je poznato u sportu da igraš onoliko koliko ti protivnik dozvoli. Cedevita nije dozvolila gostima da se razmašu i od početka nametnula svoj ritam i kada su igrači trenera Milana Tomića ušli u Cedevitin mlin, više im ništa nije polazilo za rukom. Dan nakon velike pobjede razgovarao sam sa trenerom Cedevite, Slavenom Rimcem, koji je našim čitateljima prenio dojmove ove uvjerljive pobjede, a razgovarali smo i o svemu što čeka njegovu momčad u nastavku sezone.

 

Slavene, prije svega čestitke na pobjedi i odličnoj utakmici. Zadovoljstvo je sigurno prisutno…

Pa sigurno. Mi smo ovom pobjedom napravili veliki korak ka tome da budemo među prve četiri ekipe, mogu reći sada i definitivno tako da sada sa puno više optimizma gledamo prema nastavku sezone i tih zadnjih pet kola.

Kako je bilo pripremati momčad pred utakmicu sa ekipom koja vam dolazi sa omjerom 16-0?

Nisam nikako posebno pripremao ekipu za tu utakmicu, nije tu bilo nikakvih iskakanja iz onoga što i inače radimo. Gledali smo da par dana prije utamice igračima prezentiramo i zapravo da zajedno izskautiramo protivnika, da damo igračima što više informacija i energetski ih pripremimo.

Sa kojim ciljem ste izašli iz svlačionice?

Bilo je jasno da je njima ova utakmica, `ajmo to tako reći, bila manje važnija nego nama, prije svega zbog položaja na tablici. Shodno tome, rekao dam igračima da moramo dati puno više energije od njih, da moramo biti gladni te pobjede i da će rezultat onda sigurno doći.

Pullen je ulaskom kreirao preokret…

Tako je da. Njegovim ulaskom krenula je ta naša serija, prije toga bilo je nekoliko minuta ono klasično ispitivanje snaga, no onda je ekipa slijedila njegov primjer, vidjela da se može igrati i sve je krenulo na našu stranu od tada.

Poznato je da protivnik igra koliko mu ti dozvoliš, a vidjelo se jučer da je vaša momčad nametnula svoj tempo igre, dok je s druge strane momčad Crvene zvezde u tim trenucima izgledala mlako, čak pomalo i nezainteresirano.

Mislim da je i jedno i drugo u pitanju. Oni su imali problem u neigranju Zirbesa, koji je po meni jedan od njihovih stožernih igrača. Voda je možda i išla nama na mlin iz razloga što su oni imali 16 pobjeda do sada i bilo je pitanje vremena kada će doći i njihov pad, neki slabi trenutak, jer takva sportska forma se ne može držati četiri ili pet mjeseci. Uz to sve imaju i ogromnu potrošnju u Eurocupu, jer su u ovoj drugoj fazi upali u skupinu sa Unicajom i Valencijom, a znamo kakav su kalibar te ekipe.

No, ne treba niti umanjiti vaše zasluge jučer…

Apsolutno. Mi smo bili ti koji smo njih doveli da budu u toj situaciji, našom energijom i agresivnošću, upravo onim što sam i tražio od momčadi prije utakmice.

Što vam je prošlo kroz glavu u toj 33. minuti kod 29 poena prednosti za vašu ekipu? Kada vodiš tolikom razlikom protiv ekipe koja je do sada 16 puta za redom bila bolja od svojih protivnika, moraju ti se pomiješati osjećaji…

Siguro je da je ta razlika i mene iznenadila, jer u ovakvoj utakmici realno je očekivati egal utakmicu do samoga kraja i da ti se ponudi šansa na kraju da pobjediš. No, realno gledajući, možda su i oni ušli malo opuštenije, s obzirom da su nas u prvoj utakmici u Beogradu dobili relativno lako i siguran sam da nisu očekivali toliko agresivnosti od nas i to ih je možda koštalo lošeg rezultata i opet se pokazalo ono pravilo da ako ne uđeš sa sto posto u utakmicu, brzo te stigne kazna.

Mislite li da li je trener Crvene zvezde možda malo skrivao karte?

Moguće, moguće. Njih u utorak čeka teška utakmica protiv Limogesa u Eurocupu, koju oni moraju dobiti da bi zadržali šanse za prolazak dalje u tom natjecanju…

Pa je možda kada je vidio da će teško do pobjede, odlučio malo kalkulirati, nije se vidjelo neko veliko uzbuđivanje s njegove strane zbog velike razlike…

Vjerujem da je kalkulirao, jer nekada u takvim trenucima kada vidiš da utakmica ide u jednom smjeru je bolje ne dolijevati ulje na vatru i riskirati pa je on odlučio malo promiješati petorke, iako i njihova druga petorka je još uvije jako, jako dobra, no opet ću ponoviti da ne treba nikako umanjiti ovdje i našu dobru igru.

Svakako. Vi ste ovom pobjedom praktički osigurali izbjegavanje te četvrte pozicije i ponovni susret sa Crvenom zvezdom, iako ima još pet utakmica do kraja, ali ste isto tako i poslali svojevrsnu poruku Budućnosti i Partizanu da Cedevita može igrati i protiv najjačih i da je spremna za velike stvari.

Nisam od nikada bio neki veliki fan tih nekih rasporeda, kalkulacija i toga. Ja se spremam na način da ću razmišljati o protivniku kada liga i matematički završi, kad svi budu posloženi na svojim mjestima i kada se bude znalo tko s kime igra.

Cilj je već sada ispunjen?

Meni i nama je cilj bio da budemo među te četiri ekipe i sada ću opet reći, bez obzira što smo trenutno drugi, ne želimo biti ispod tog četvrtog mjesta i moramo poštovati i druge protivnike te raspored koji nas još čeka, jer sve je realno još moguće. Sve preko toga je super za nas.

Da sada možete birati, koga bi ste izbjegli u tom polufinalu? Tko je po vama najneugodnija ekipa za vas?

Iskreno, svaka je ekipa specifična za sebe. Kad me već pitaš, onda gledajući vrijednost igrača na tržištu i rang natjecanja koje igraju, a to je Euroliga, je to Budućnost. Jednog trenutka kada oni stanu sa tim obavezama u Euroligi sigurno je da će se dići energetski i mentalno. Bez obzira s koje pozicije budu startali mislim da će oni biti u najvećoj prednosti.

Crvena zvezda?

Veći dio sezone igraju sa puno samopouzdanja, na visokom nivou, ekipa koja zna što hoće, sa visokim ambicijama, specifičnim načinom igranja, no mislim da imaju manjak kvalitete u odnosu na Budućnost, što se tiče igračkog iskustva.

Onda bi tu išla Cedevita, Partizan…

Tu negdje da smo i mi, iako ja ne bi htio tu prekrižiti niti Megu, koja možda ima najteži raspored, ali ima odličnog trenera, koji gotovo uvijek izvuče i više od maksimuma svoje ekipe, uz to jako je prilagodljiv, jer ne treba zaboraviti da je ostao bez Bitadzea, koji je imao gotovo svaku utakmicu valorizaciju 30, što nije mala stvar. Mislim da smo mi tri ekipe možda podjednake, prije svega u smislu da nismo pokriveni sa po dva-tri igrača na svim pozicijama i bit će sigurno zanimljivo do kraja.

Okrenut ćemo se malo i Eurocupu. Zadnja četiri poraza, prilično uvjerljiva, dala su možda naslutiti da ste to natjecanje žrtvovali kako bi se pripremili za završnicu ABA lige. Je li tome tako?

Definitivno je da su nas za početak tog drugog kruga poremetile ozljede koje su nam se dogodile i raspored koji nas je zadesio nam je donio tu prvu utakmicu protiv Andorre i uvjerljiv poraz. Nakon toga ja zbog zdravstvenih problema nisam bio na dva gostovanja i taj neki splet okolnosti nas je doveo do situacije da nemamo šanse za proći dalje i da do kraja igramo dostojanstveno…

Bez previše potrošnje…

Upravo to. Mi moramo razmišljati da neke i poštedimo previše minuta, kao recimo Andriju Stipanovića, koji praktički nema zamjenu, da se on previše ne troši. Moramo kalkulirati, prije svega što se tiče minutaže i tu nam se stvara prilika da neke druge igrače vratimo u formu. Slažem se da nije lijepo kad izgubiš 20 razlike doma, ali oni koji se iole razumiju u košarku shvatit će situaciju u kojoj se nalazimo.

S obzirom da niste bili u prilici sastavljati momčad na početku sezone, jeste li trenutno zadovoljni sa kadrom kojim raspolažete? Bilo je tu previše promjena od početka sezone…

S obzirom na cijelokupnu situaciju koja nam se dogodila, da je bilo prilično prometno što se tiče transfera i da sam morao praktički slagati koncept ekipe na tjednoj bazi, zbog odlazaka nekih igrača, na kraju moram biti zadovoljan. Kada uzmete u obzir da su neke ekipe, poput Partizana i Budućnosti bile u situaciji da su dovodile pojačanja bez problema, mene veseli da smo mi unatoč svemu uspjeli pronaći neku kemiju u svlačionici, da ekipa diše kao jedan. Prostora ima za napredak, radimo svakodnevno na tome i ove stvari koje radimo ćemo probati dići na još jednu razinu više.

Pratite i momčad koja se natječe u Premijer ligi, bili ste s njima na početku sezone…

Pratim da, s obzirom da sam bio s njima od samog početka. Iako mi njima nismo nametnuli imperativ prvog mjesta, plan je bio da se prilika da mladima, da rezultat shodno tome bude što bolji i da kroz tu ekipu netko iskoči prema prvoj momčadi. Neki od tih igrača tamo su tu priliku iskoristili, neki nisu, neki su već bili priključeni prvoj ekipi, neki ne, ali generalno mogu biti zadovoljan. Malo su nas unazadile te promjene, no od tog nekog puta ne odustajemo, treneri znaju svoj posao, a sve ostalo je na samim igračima.

Je li bilo razgovora oko miješanja momčadi za završnice natjecanja? Mislim tu prije svega na dva domaća natjecanja. Hoće li to izgurati upravo oni ili će, uvjetno rečeno, prva ekipa na kraju odraditi posao?

Iskreno mislim da će se ta odluka donijeti na višoj razini, ne samo između dva trenera, nego će se to i ticati sportskog direktora i ostalih ljudi u klubu. Razgovora još nije bilo, ono što se zna je da u Split na završnicu kupa idemo sa najjačom ekipom, a onda kada nama stanu obaveze u ABA ligi i Eurocupu, ćemo sjesti i vidjeti što i kako dalje.

Prije sezone iz kluba su prema van išle informacije da je glavni cilj ove sezone ABA liga, što dalje u Eurocupu i dvostruka kruna u domaćim natjecanjima. S obzirom na mnoge promjene unutar ekipa, je li se tu što promijenilo po pitanju ambicija i ciljeva?

Pa s obzirom na sve te promjene, kako igračke, kako trenerske, normalno je da se dosta toga mijenja, pa tako i u ambicijama i ciljevima, što je i logično. Međutim, neka sportska strana s time nema veze i ja i moj stručni stožer gledamo na to kao neki izazov. Ulazak u Top 4 ABA lige treba biti uspjeh, samim ulaskom u te četiri ekipe moramo biti zadovoljni.

No, ne bi se time zadovoljili…

Naravno da ne, kad smo već do tog došli. Mislim da ako vjeruješ i dobro radiš, a sport je tako napravljen da je sve moguće, sreću trebaš i možeš isprovocirati. Sigurno je da ukoliko budemo zdravi i kompletni da se možemo potući sa svima, mislim da smo to jučer i dokazali i siguran sam da imamo određenu kvalitetu.

Na kraju sam ostavio jedno tipično pitanje za svakog trenera, pogotovo mlađeg i ambicioznog kao što ste vi. Koliko vremena provodite na dan vezano za košarku?

Pa ne znam kako to rade drugi, ali meni je cijeli dan u košarci. Imam taj neki krug prijatelja, vezan sam jako i za obitelj i to mi je jako važno i nekako to sve uspjevam uskladiti. Meni je košarka dala jako puno i ona mi je sve u životu. To je neki spoj hobija, ljubavi i zadovoljstva i mislim da je to ta kemija, tako da ukoliko to ne voliš i ne predstavlja ti zadovoljstvo, ne trebaš se ni baviti time. Cilj je da, ukoliko se želiš time baviti, se stalno usavršavaš, učiš i da te to zanima, jer ja sam i dok sam bio bez posla, konstantno učio i zanimao se za neke stvari, jer bez toga ne možeš. Naravno da imaš i dana kada nisi raspoložen, ali i taj period kad prođe opet te nešto vuče da radiš i da se usavršavaš, jer mislim da to ni ne možeš raditi ako nisi veliki entuzijasta.

I tako je Slaven zaključio ovaj razgovor, nakon velike pobjede protiv Crvene zvezde, u kojoj je njegova momčad pokazala da u njoj još ima baruta i da je spremna za završnicu sezone. Slavenu sam se zahvalio na odvojenom vremenu i poželio puno sreće u nastavku sezone.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype