sportski sportski sportski sportski

KOD

Slavonski FLASHBACK 2008: Vrijednosnice Darda prošetale Istokom, zavirite u sastave ostalih jakih ekipa

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Vraćamo se unatrag i to 12 godina, točnije u sezonu 2008./2009. i to na Istok Hrvatske, u A2 ligu.

Prije početka sezone bilo je jasno da će momčad iz Darde, Vrijednosnice Darda, biti prvi kandidat za naslov prvaka. Nakon što su se i godinu prije okitili naslovom prvaka, pokušali su kroz kvalifikacije izboriti nastup u Prvoj ligi, no to im nije uspjelo. Pa su malo ušminkali ekipu, pojačali se i odlučili da će sezona 2008./2009. biti prekretnica i da napadaju Prvu ligu.

Suvereno su prošetali Istokom, osvojili Kup Slavonije i Baranje i kroz kvalifikacije konačno izborili viši rang. Ekipu je vodio sa klupe legendarni Damir Voloder, a za Komarce su tada igrali Zvonimir Ridl, danas košarkaški agent, Danijel Katavić, jedan od fizioterapeuta mlade košarkaške reprezetnacije, Hrvoje Čamagajevac, koji je nakon završetka karijere tri godine bio trener seniorske ekipe Belišća, zatim tu je bio i Marko Mandić, koji je već sezonama pomoćni trener u premijerligašu Vrijednosnicama Osijek. Luka Ćutuk danas u klubu obnaša ulogu tajnika kluba, Renato Martinko je i dalje sportski direktor, a “glava” kluba je i dalje Aleksandar Hrkač.

U nastavku vam donosimo sastave ostalih ekipa sa Istoka, da vam dočaramo koja su sve imena igrala u to vrijeme. O samoj jačini lige ne treba posebno govoriti, u usporedbi sa današnjim vremenom. Liga je brojala 11 klubova, no unatoč tome što je svako kolo netko bio slobodan, kandidata za prvo mjesto je bilo na svakom koraku. Osim Vrijednosnica, tu je bio jaki Osijek 2006, standardno Belišće, iskusna ekipa Našica te ekipa Vukovara.

Danas, 12 godina kasnije neki od tih klubova više niti ne postoje. Seniorsku momčad više nema Vukovar, Našice, Valpovo, a nema niti kluba Osijek 2006, dok je Virovitica primjerice konačno nakon nekoliko sezona potpune besmislice prebačena na Sjever, iako nikada po ničemu nije pripadala Istoku.

KK ŽUPANJA

Neki od tadašnjih igrača Županje, aktivni su i danas u tom klubu pa tako na drugoligaškim terenima i dalje igraju Josip Mitrović i Ivan Gvozdić. Isto tako, gospoda iz Uprave kluba, gopodin Puljić i gospodin Marić i dalje vode ovu košarkašku sredinu.

KK VIROVITICA 1234

Kao što smo rekli ranije, Virovitica je nakon nekoliko sezona sa Istoka prebačena na Sjever, gdje je realno trebala biti od početka jer apsolutno po ničemu ne pripada Istoku. Nemamo informaciju da li je netko od igrača sa slike i dalje aktivan, ali treba naglasiti da je njihov tener često znao biti nezgodan za sve protivnike.

KK VINKOVCI

Vinkovčani su i danas članovi Druge lige Istok. Iako se posljednjih nekoliko godina bore sa svojim statusom u gradu, posebno sa financijama, drže se i dalje u svojim okvirima. Iz ove ekipe aktivni su i dalje tadašnji trener Sanjin Kalaica, koji danas vodi uspješno Županju, u ekipi su i dalje Tomislav Kentržinski, Ivan Ostović i Dino Peraica, dok Filip Kordić već nekoliko sezona uspješno igra Premijer ligu (Hermes Analitica).

KK NAŠICE

Našičkog seniorskog pogona više nema i to već nekoliko godina unazad. Gotovo nitko iz ove momčadi više aktivno ne igra, a većina igrača iz ove momčadi bili su iz Osijeka. Dalibor Farkaš, Aleksandar Atanacković, Andrej Kopilaš, Tomislav Gošak, Ivan Leko, koji su košarkašku sreću potražili van grada na Dravi.

KK ĐAKOVO METEOR

Đakovčani su tu i dalje, aktivni, pogotovo u radu sa mladima, uvijek u drugoligaškom vrhu, prije tri sezone okitili su se naslovom prvaka i uspjeli izboriti jednu sezonu u Prvoj ligi. Od ekipe sa slike izdvojit ćemo Marjana Petrovića, koji danas vodi njihovu seniorsku ekipu, Marko Muller je trener u njihovom omladinskom pogonu, dok nitko od igrača sa slike više nije igrački aktivan.

KK VUKOVAR

Vukovarci više nemaju seniorsku ekipu. Nekoliko ljudi koji su bili rukovodeći u klubu sada su u KK Borovo, a nakon nekoliko uspješno odađenih sezona među drugoligašima, ekipa se polako rasipala, pomladila, a eto onda i prije nekoliko sezona potpuno nestala. Ivan Stjepanović i dalje igra za Županju, dok je Mihael Bekavac još prije dvije sezone igrao za Borovo, no niti on više nije aktivan. Vukovar je, otprilike kao i Našice, u tim godinama, a i kasnije bio primamljiv mnogim igračima i trenerima iz Osijeka. Na slici tako ovdje možemo vidjeti Brunu Petrovića, Daria Pušića, Zvonimira Tucakovića (danas trener u Košarkaška akademija Osijek) i Hrvoja Tustonića, koji su nosili dres Vukovara.

KK VALPOVO

Košarkaški klub Valpovo se nakon nekoliko godina mirovanja, fuzionirao sa Belišćem pa su tako nekoliko godina unazad seniorski igrači Belišća koji nemaju dovoljno minuta u “crvenom stroju” igrali B1 ligu, uz nekoliko priključenih juniora i kadeta Belišća. Danas u klubu postoje dvije selekcije, U-9 te U-11, a i ove sezone klub se natječe u Juniorskoj ligi Slavonije i Baranje, sa spomenutim igračima KK Belišće. Od igrača slike svakako treba izdvojiti Luku Pandurića, koji već nekoliko sezona uspješno igra Premijer ligu, a trenutno je član Furnira. Od ostatka igrača, nitko više nije igrački aktivan. Dres Valpova nosio je dugogodišnji kapetan Belišća, Damir Markota, a tu je bio i Marko Soldo, koji je sezonama nosio dres Belišća.

KK KLASIJE

Slavonski Brod je u svojoj povijesti imao nekoliko klubova, od Prve lige pa sve do B1 lige. Tada je jednu mladu momčad vodio igračka legenda tog grada, Igor Kovačević, koji je i danas aktivan, kao trener KK Marsonia, koji se natječe u Drugoj ligi Istok. Mario Matasović i dalje igra košarku, trenutno na Islandu, Petar Živković je također u inozemstvu (Njemačka?), dok je sudbina ostalih igrača, autoru ovog teksta, nažalost nepoznata.

KK OSIJEK 2006

Ovog kluba, koji je nastao entuzijazmom bivših košarkaša, potpomognut nekim lokalnim moćnicima, danas više nema. Ulogu “gazde” u gradu preuzele su Vrijednosnice, prije svega svojim preseljenjem iz Darde. Ambiciozan projekt prepoznala je i Biljana Borzan u tim godinama pa je preuzela ulogu predsjednice kluba, no priča nije zaživjela do kraja, onako kako su njeni idejni začetnici planirali. Od igrača sa slike, aktivan je Dino Radoš, koji igra u Makedoniji, Juraj Boras je član Belišća, a Dino Barišić je ostao u košarci kao sudac, dok Boris Dugandžić radi kao trener u SAD-u. Ekipu su tada predvodili iskusni Dražen Tankosić, Darko Pezer, Mario Bratić i Nikola Tadić.

KK BELIŠĆE

Belišćani su poznati po tome da su i dalje jedan od najstabilnijih klubova sa Istoka. Četiri puta u posljednjih desetak i više godina, uzimali su naslov najbolje ekipe na Istoku. Upravo prve slijedeće sezone nakon što su Vrijednosnice izborile prvoligaško društvo, “Crveni” iz grada papira su se okitili naslovom. Dan danas Belišće uspješno plovi drugoligaškim vodama, ove sezone osvojen je Kup u regiji Istok, a čeka ih i utakmica osmine finala Kupa, provinik je premijerligaš Hermes Analitica. Od igrača sa slike aktivan je samo i dalje legenda kluba i neuništivi Kristijan Preglej, koji je kao 41-godišnjak i dalje primjer mladima kada je u pitanju profesionalnost i odnos prema treningu i obavezama. Dean Stubičan obnaša dužnost tajnika kluba, Goran Vidaković je koordinator svih selekcija u klubu, dok je Boris Hartman igračku karijeru zamijenio sudačkom i trenutno je na listi sudaca Premijer lige, ABA 2 lige i ženske ABA lige. Antun Katalenić se nakon desetak godina vođenja seniorske momčadi povukao iz svijeta košarke.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype