sportski sportski sportski sportski

KOD

SMOGOVCI su digli glas za Cibonin spas

Goran Vidaković

Goran Vidaković

Navijačka skupina SMOGOVCI, koji godinama prate Cibonu, su dignuli glas za Cibonin spas.

Ponukani nekim događajima oko voljenog im kluba, u kojima se jednostavno ne vidi kraj agonije ovog, nekada, velikana naše košarke, navijači su odlučili medijskim putem pokrenuti akciju za spas kluba. Uz Smogovce, ovo je i inicijativa građana grada Zagreba i navijača Cibone.

Možda je duh Cibone u ovome gradu utihnuo, no nikako nije nestao. Došlo je vrijeme da se probudi ponovno. VRIJEME JE!

Podsjetimo, početkom ove krize uzrokovane Korona virusom, aktualna alfa i omega kluba, Domagoj Čavlović je uručio, poslovno uvjetovane otkaze svim zaposlenicima kluba, jer kako je službeno izvještavano, prihodi od sponzora su nestali, a obujam posla se smanjio i odluka je donešena na dobrobit Cibone.

Kako je naveo Čavlović u kasnijim istupima, svi oni će biti vraćeni na posao kada se situacija normalizira, a hoće li to stvarno biti svi, ostaje za vidjeti. Sva ta događanja, kao i neki razočaravajući rezultati kluba ove sezone, prije svega neizvjesna situacija oko ostanka u ABA ligi, koja je na kraju ipak popravljena, dovela je navijače do svojevrsne pobune. Već dugo tinja nezadovoljstvo navijača sa upravljanjem kluba, koje je eto sada došlo možda i do vrhunca. Navijači jednostavno ne žele dopustiti da klub propadne. Zamjerke koje navijači imaju su te da klub ne radi transparentno već godinama, da Cibonin fan-shop ne postoji, točnije, da je u “funkciji” samo na dan utakmica, da već godinama nisu dovedeni novi sponzori te još niz pitanja koja vise u zraku. Kako oni kažu, već godinama.

Nepobitna činjenica je da Cibona jednostavno više nije ono što je nekada bila, to je najžalosnije u cijeloj priči. Već nekoliko sezona Cibona se “šlepa” u ABA ligi, za koju također jedan dio navijača smatra da je nužno zlo. Krvna slika malo je popravljena prošle sezone, kada je Cibona pomela Cedevitu u PH sa 4:0 pa je navijačima vraćen, bar na kratko, osmijeh na lice. No, jutro je već donijelo bolno otriježnjenje, s obzirom da je bilo vrlo jasno da taj naslov neće značiti nikakav izlazak u Europu. Čak štoviše, nakon tog uspjeha, koji bi u nekim normalnim vremenima i državama privukao nove sponzore, Cibona se nije uspjela za ovu sezonu dogovoriti sa nekim igračima koji su bili okosnica te ekipe. I tu se navodno radilo o sramotnim ciframa, koje su neke igrače odvele dalje od Tornja.

Nezadovoljstvo je navijača kulminiralo upravo sada i oni su krenuli u spas Cibone, na svoj način, jer jednostavno ne žele gašenje i propast kluba koji je njima, a i svima u Hrvatskoj i Zagrebu, donio toliko radosti u prošlosti.

Pitanja, a i kompletan tekst, koja su postavili Domagoju Čavloviću, prenosimo u cijelosti:

“Košarkaški klub Cibona Zagreb, jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportskih kolektiva, simbol grada Zagreba i Hrvatske, ovih dana proslavila je svoj 74. rođendan. Nekada veliki klub pred kojim su strepili i velikani poput Real Madrida te CSKA Moskve već je godinama sve slabiji i zapravo se prolaskom svake nove godine mnoštvo navijača ovog kluba pribojava onog najcrnijeg scenarija, scenarija potpunog nestanka Cibone s košarkaške mape.

Trenutna situacija s pandemijom novog korona virusa, početkom trećeg mjeseca prekinula je sve sportske događaje, pa tako i košarkaške lige. HKS je sezonu prekinuo te odlučio kako proglašenja prvaka Hrvatske neće biti. Ponukan tom činjenicom direktor KK Cibona Domagoj Čavlović tada je brže bolje krenuo u čistku, svim zaposlenicima je uručio otkaze ugovora te ih poslao na burzu, sve osim sebe!

Navijači Cibone imaju moralnu obvezu se oglasiti povodom tog događaja. Ono što nas je pokrenulo u svemu ovome je sramotno ponašanje samog vodstva kluba kako prema igračima tako i prema navijačima. Od samog početka klub je u tajnosti držao odlaske i dolaske igrača. Sve što se moglo saznati bilo je preko pojedinih medija. Za vrijeme obnašanja dužnosti gospodina Čavlovića klub nije u stanju bio otvoriti niti fan shop. Jedino gdje možete kupiti suvenir kluba je u dvorani za vrijeme odigravanja utakmica. Da stvar bude žalosnija ljudi koji rade za pultom niti ne znaju što prodaju i po kojoj cijeni.

Također treba naglasiti kako Domagoj Čavlović u svojih 7 godina na čelu KK Cibona nije doveo niti jednog ozbiljnog sponzora. Zar stvarno u cijelom gradu Zagrebu nitko ne želi sponzorski pomoći Ciboni? Zašto? Svaki jači sponzor zahtijevat će vjerojatno i svoju osobu u upravi kluba kako bi lakše nadzirao svoj novac. Što? Stvarno? Vi bi nadzirali svoj novac? U Ciboni to tako jednostavno ne ide! Vaš novac, naše ideje. Naravno da onda nitko ne pristaje na takav način poslovanja.

Kada pričate s Domagojem Čavlovićem vi zapravo ne znate s kim pričate. Da li s direktorom Cibone, da li s direktorom tvrtke Cibona š.d.o.o. ili pak s vlasnikom sportsko-menadžerske agencije Najjači tim d.o.o. na čijem se čelu nalazi od kraja 2015. godine!” – izjavio je Aleksandar Petrović u jednom od svojih razgovora za portale.

Zapravo ako ga uspijete “uhvatiti za rukav” i porazgovarati shvatit ćete kako i nije pretjerano obrazovana osoba. Jednostavno ćete se zapitati kako je takva osoba uopće postala direktorom jedne institucije kao što je Cibona, po kojim referencama je zaposlen?

Od 2013. godine kada je gospodin Čavlović stigao u klub vizija ne postoji. Dovedeni su mnogi promašaji od igrača, dok su naši talenti poput Danka Brankovića te Sandra Rašića nestali sa “radara”. Ovo su samo neki od njih: Vlado Ilievski, Devon van Oostrum, Dardan Berisha, Corey Fisher, Devon Saddler, Elijah Johnson, Daividas Bušma, Aaron Geramipoor, Langston Hall, Cleveland Melvin, Branislav Ratkovica, Jahmar Young, Johndre Jefferson, Brandis Raley-Ross, Donatas Sabeckis, Quincy Miller, Malcolm Rhett, Roberto Kovač… Također, era gospodina Čavlovića prepuna je afera – Žižić, Zubac, odustajanje od Eurolige, odbijanje preoblikovanja kluba u sportsko dioničko društvo te mnoge druge.

1. Zašto KK Cibona kao udruga građana ne raspiše izbore po principu 1 član – 1 glas?

2. Zašto se u klubu ne radi ništa po pitanju komunikacije sa navijačima?

3. Zašto se u klubu biraju igrači po menadžerskoj agenciji, a ne po kvaliteti?

4. Zašto članovi kluba nemaju uvid u poslovanje kluba?

5. Koliko je stvarno dugovanje kluba? Kakvo je stanje sa predstečajnom nagodbom?

6. Kako stoji klub po razvoju mladih igrača?

7. Kako je moguće da zastupate osim KK Cibone još i jednu menadžersku agenciju, te se time nalazite u sukobu interesa?

8. Zašto umjesto interesa kluba branite interese osoba koje su također sudjelovale u pljački Cibone i svjedočite u njihovu korist?

Odgovori nisu još uvijek stigli…

Momci, sretno u ovoj akciji i borbi, pratit ćemo razvoj događanja.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype