sportski sportski sportski sportski

KOD

Splitsko stanje reprezentativnog uma: pozitivan stav i samopouzdanje!

Hrvatska je prvi favorit ovog turnira i tako će se postaviti već od srijede!

Početak kvalifikacijskog turnira u Splitu se polako bliži, srijeda je blizu, pogotovo kada se uzme u obzir da je kompletna momčad otišla u “balon” na slijedećih osam dana, iz kojeg će samo na utakmicu i nazad u svoj smještaj.

Balon u kojem se nalazi momčad nakon četiri pripremne utakmice sigurno odiše optimizmom, bez obzira na poraze od Slovenije, no to je ionako bio onaj surovi početak svega, isprobavale su se neke taktičke varijante, novopridošli igrači i nove ideje.

Hrvatska je u startu priprema ostala bez Krune Simona i Filipa Krušlina, dva važna vanjska igrača pa se sa nestrpljenjem čekao rasplet situacije u NBA ligi i dokle će dogurati Utah Jazz i naš najbolji igrač, Bojan Bogdanović. Isto tako, pripremali smo se i na varijantu bez Ivice Zupca, koji se u polufinalu sreo upravo sa Bojanom pa je bilo jasno da će jedan od njih dvojice propustiti Split, dok je već nakon prvog kruga i prezentacija Phoenix Sunsa (sa 4:2 izbacili Lakerse) i Daria Šarića, bilo jasno da postoji velika mogućnost da će upravo Sunsi daleko dogurati, što nam odnosi i Šišija. Nakon njihove metle protiv Denvera, to se i potvrdilo, Šarić ne dolazi u Split. U međuvremenu su Clippersi sa 4:2 izbacili Jazzere i Bojan je već pakirao stvari za Split i bilo je jasno da će se Zubac i Šarić pridružiti dvojcu sa početka ove priče kada su u pitanju izostanci.

No, ta činjenica nije ni malo poremetila koncepciju momčadi, kao niti pozitivan stav i samopouzdanje koje ova momčad ima. Već dolaskom Maria Hezonje, koji je igrao u drugoj provjeri protiv Slovenije, igra je dobila jednu novu dimenziju, a nakon što su se priključili Bojan Bogdanović i Ante Toni Žižić, dobili smo širinu te sigurnost.

Apetiti su ostali i dalje isti, znači tu porasta nije bilo, jer je Hrvatska od početka ove priče pucala na vrh, bolje rečeno na to da uzme ovaj turnir, jer samo pobjednik ide u Tokyo. Hrvatska je za to sposobna, sa silno motiviranim Bogdanovićem, nekim novim Žižićem, pucački raspoloženim Hezonjom, iskusnim Ukićem i Šakićem, Bilanom u vrlo dobroj formi, pouzdanim Marčinkovićem i ostatakom motivirane ekipe, jurnuti po potvrdu uloge favorita. Da vrati košarku gdje joj je mjesto.

Bojan Bogdanović je ovoj momčadi donio jednu dimenziju više, to je bilo i za očekivati, znamo o kakvom se igraču radi, kao što i znamo o kakvom se voljnom momentu i motivu radi kada su Bojan i reprezentacija u pitanju. Hrvatska je njegovim dolaskom samo potvrdila ulogu favorita na ovom turniru, pogotovo nakon što su ovih dana stigle vijesti o novim otkazima u konkurentnim momčadima, prije svega Njemačkoj i Rusiji.

Što se tiče spomenutog optimizma u momčadi, on je već godinu i pol dana na najvišem nivou, kada je u pitanju cijela ova garnitura u pitanju. Još od prve utakmice protiv Švedske u Zagrebu, kada je pun Draženov domu svjedočio nekim novim vjetrovima oko reprezentacije, bez obzira što je ona tada bila bez naših najjačih igrača. Momci koji su tada zaslužili poziv izbornika Veljka Mršića su već u uvodna četiri kola kvalifikacija za Eurobasket dokazali zašto su pozvani te maksimalno opravdali pozive. Sa suverenih 4:0 u prva četiri kola kvalifikacija, Hrvatska je u tom sastavu bez problema izborila Eurobasket slijedeće godine i već je tu bilo jasno, ne samo iz izbornikovih riječi, da će velik broj tih momčada biti dio ove priče u Splitu. Apsolutno zasluženo. Kao što je bilo i jasno da se kemija stvorila i da će ju teško bilo tko poremetiti, kao što su možda neki zlobnici priželjkivali, a nije da ih nije bilo, kao i uvijek.

I sada se u Splitu i cijeloj ovoj priči stvorila jedna odlična atmosfera, kao jedan od glavnih preduvjeta za uspjeh ove momčadi, kako u navijačkom puku, tako i u samoj reprezentaciji. Navijački puk, ali i puk nas košarkaških fanatika, je gladan uspjeha reprezentacije. Kako zbog samog uspjeha i konstantnih odlazaka na velika natjecanja, tako i zbog popularizacije same košarke. Hrvatskoj košarci nasušno treba velik rezultat sa nekog od tih natjecanja, bilo to ovaj turnir, Olimpijske igre ili Eurobasket. I ne, to nije pritisak, to je samo realnost. Hrvatska je sposobna to konačno učiniti…

Danas, pet dana pred Brazil, možda i ključnu utakmicu (Tunis ne bi treba predstavljati problem), Hrvatska je napumpana samopouzadnjem i kao najveći favorit kreće u ovaj turnir. Bez obzira na silno motiviranog Aleksandra Petrovića na klupi Brazila, koji će sigurno htjeti zapapriti svojima, no uz dužno poštovanje, Hrvatska je sa Bogdanovićem veliki favorit, iako je Aco već spremio posebnu taktiku za Babu, nešto drugačiju od svite NBA trenera, koji su imali problema sa Bojanom u sezoni.

Velik faktor na putu ka osvajanju turnira mogla bi biti i publika, koja bi se trebala pojaviti u Splitu u velikom broju, tako bar stižu informacije iz košarkaškog saveza, unatoč silnim mjerama i pravilima oko kupovine ulaznica. Podrška sa tribina puno će značiti ovoj momčadi, koja je posljednje službene utakmice igrala pred punim tribinama prije godinu i pol dana, upravo u prva dva kola kvalifikacija protiv Švedske u Zagrebu i Nizozemske u gostima.

Vjerujte u ove momke i dajte im podršku, Hrvatska itekako ima kvalitete i snage da uzme ovaj turnir! Korak po korak…

Foto: HKS

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype