Srđan Helbich će morati uključiti mlađe igrače u rotaciju, ukoliko ne želi da mu se pokvare prve “violine”

Nakon prve dvije utakmice finala doigravanja, rezultat je 1:1.

Zagrebačka dva obračuna završila su polovičnim učinkom za obje ekipe. Zadar je uzeo pobjedu na otvaranju u ponedjeljak, dok se Cibona jučerašnjom pobjedom vratila u život i izjednačila seriju na 1:1, koja se sada seli na Višnjik.

Cibona je polufinalnu seriju protiv Gorice riješila u dvije utakmice, dok je Zadar igrao majstoricu protiv Splita i izgubio određeno vrijeme za rekuperaciju i odmor. Iako, prva utakmica finalne serije je ponudila upravo suprotnu sliku. Zadar je izgledao rastrčanije i razigranije od Cibone, kojoj je pokoji dan više za odmor više naškodio nego naštetio, a s obzirom na predstavu moglo se zaključiti da je to možda i bila njihova najlošija utakmica ove sezone, izuzet ću tu utakmice protiv Zaboka i Alkara.

No, Zadar bi generalno mogao biti u većem problemu od Cibone pred odlučujuče utakmice, iako obje momčadi kubure za ozljedama. Srđan Helbich evidentno u ovoj seriji ne računa previše na trojicu mladih igrača koje ima u ekipi i to je sada već jasno kao dan: Filipa Paponju, Duju Bralu i Tomislava Buljana. Minutaža u ove dvije utakmice će to najbolje pokazati. U prvoj utakmici samo je Brala dobio nešto manje od 2 minute, dok su Paponja i Buljan presjedili utakmicu na klupi, a jučer je Brala dobio 2:26 minute, Paponja 5 sekundi, a Buljan nije niti ulazio. Njihovo ne igranje jučer jer pravdao svojom odlukom, koja je isključivo njegova.

Zašto zazivam više rotacije za ove momke? U prvoj utakmici ozlijedio se Antonio Jordano, koji jučer uopće nije bio na raspolaganju, vidjet ćemo kakva će biti situacija za utakmice u Zadru. Uslijed toga, Helbich je u obje utakmice koristio samo sedam igrača, koji se raubaju maksimalno, a pitanje je koliko će to ostaviti traga u ovom ritmu utakmica. Siguran sam da bi minutaža, koju ću navesti u nastavku teksta, za neke igrače jučer bila i veća da nije bilo problema sa osobnim greškama, a slično je bilo i u prvoj utakmici. Da, jasno je da dva trenera nemaju isti broj kvalitetnih igrača na raspolaganju, Cibonina je klupa duža od Zadrove, no tri mlada igrača sa Zadrove klupe mogu pomoći, sigurno.

Primjerice, Gašper Okorn je u prvoj utakmici koristio 10 igrača, a najviše minuta dobio je Toni Nakić i to 29, odmah do njega Jose Vildoza koji je igrao 28 minuta. Roko Prkačin je igrao 26 minuta, Danko Branković 25, a Mateo Drežnjak 23. E, sada kada pogledate minutažu koju je dijelio Srđan Helbich na drugoj strani biti će vam jasno o čemu pričam. Prvu utakmicu Justin Carter je igrao 33 minute, Trevor Thompson 32, Pavle Marčinković 30, a Martin Junaković 29. Sva četvorica više od bilo kojeg igrača Cibone.

U jučerašnjoj utakmici Toni Nakić je ubilježio najviše minuta kod Cibone, 31. Lovro Gnjidić, Mateo Drežnjak i Nathan Reuvers su igrali svaki po 26 minuta, Roko Prkačin 25, Amar Gegić 20. Po 15-ak minuta dobili su Danko Branković, Krešimir Radovčić i Jose Vildoza. Kod Zadra, Justin Carter ponovno velikih 35 minuta, Dominik Mavra 34, Pavle Marčinković 32, Trevor Thompson 30, a Dario Drežnjak 28. Gotovo svi više od svih igrača Cibone. Za to vrijeme, tri Zadrova igrača su mahali ručnicima sa klupe.

Ponavljam, procjena je to trenera Helbicha, koji je odgovoran za sve, no ukoliko želi svoje prve violine ostaviti čitave i odmorne u orkestru do kraja serije, morat će im smanjiti minutažu, a malo više koristiti trojicu mlađih igrača. Naravno, teško je očekivati da će netko iz tog trojca odlučivati utakmice i pobjednike, ali kada već nemaju neku značajniju ulogu u koncepciji napada, odmoriti nekog sigurno mogu. Smanjiti minutažu stožernim igračima za 7-8 minuta sigurno može, tako će pomoći cijeloj momčadi, a umor i koncentracija će u ovoj seriji biti presudan faktor u dobivanju novog prvaka Hrvatske.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype