sportski sportski sportski sportski

KOD

Stignemo popraviti loš početak sezone

Nakon lošeg starta u sezonu, Cedevita je bila primorana na nekoliko promjena, a jedna od njih je i dovođenje iskusnog Marka Banića u svoje redove. Rođeni Zadranin se tako nakon gotovo 13 godina i odlaska u Bilbao 2005. godine, vraća u Hrvatsku, ovoga puta u metropolu, u narančasti dres. Marko će sigurno svojim iskustvom pomoći ovoj momčadi da konsolidira redove i uključi se u ABA ligu kao konkurentan klub za najviši plasman. Razgovarali smo s Markom o prvim dojmovima u Cedeviti, kako se snašao prvi dan, što očekuje od sezone i kako je došlo do kontakta sa Cedevitom.

Marko, imao si jučer naporan dan sa puno obaveza…službeno predstavljanje, liječnički, prvi trening i upoznavanje.

Je, stvarno naporan dan, od 6 ujutro sam praktički bio na nogama. Prvo liječnički pregled, trening nakon toga, pa pravne stvari i tako, opća ludnica jučer, ali to je ta neka početna faza, koja će proći vrlo brzo i vraćam se onda u normalu.

Stigao si u Cedevitu nakon sezone u Turskoj, u kojoj si prvo hvatao formu i onda kada si se prilagodio vrlo brzo je došao kraj sezone, a suradnju niste nastavili.

Pa da, nekako sada gledajući sezonu mogu reći da je bila u nekakvom polovičnom tonu. Početak je bio loš, dok sam pohvatao konce trebalo je vremena i onda je taj kraj sezone došao taman kada sam uhvatio dobro formu. Što se tiče ugovora moram reći da je možda i olakotna okolost bila to što je klub bio u nešto lošijem financijskom stanju te smanjenje stranaca sa 5 na 6 i bilo je jasno da se tamo više ne vraćam.

Ljeto si proveo radno, pripremajući se za novi klub. Je li bilo prije Cedevite kontakata za inozemstvo?

Tako je da, individualno sam radio gotovo cijelo ljeto kako bi ostao u formi za novi klub. Iako sam od početka imao želju biti što bliže doma, kontakti za inozemstvo su postojali za nekoliko klubova, ali kažem, čak mi ni financijski nije bilo bitno, više sam razmišljao da budem što bliže obitelji i na kraju se javila Cedevita i nisam dvojio previše.

Misliš da je to dobar izbor za tebe?

Definitivno. Mislim da je za igrača u mojim godinama Cedevita pun pogodak iz nekoliko razloga. Prvo, to je jedan ozbiljan klub, zdrava sredina i oni su nekako uvijek bili moja želja, a drugo je to što sam u Hrvatskoj, blizu svojih, što mi je trenutno najbitnije. Kada su se javili prije nekih dva tjedna, odmah mi se svidio taj projekt i evo ovim putem bi se htio zahvalit ljudima iz Cedevite na ukazanom povjerenju.

Foto: KK Cedevita

Pratio si sigurno Cedevitu na početku sezone. Ne baš dobar ulazak u sezonu, kulminirao je smjenom trenera, otkaze su dobili neki igrači, a promjene su se dogodile i u Upravi kluba. Slamku spasa Cedevita sada traži u domaćim snagama.

Ja sam mišljenja da bez obzira na financije i nekakve ambicije, baza bi trebala i dalje biti na domaćim igračima. Čvrsti, kvalitetni domaći igrači i nadogradnja sa kvalitetnim strancima. Mislim da su oni to sada shvatili i da se svi sada skupa trebamo konsolidirati i popraviti situaciju u kojoj se nalazimo.

Neki tvoji prvi dojmovi sa treninga…

Pa mislim da je ekipa zaista potentna, pogotovo napadački, dobro se trenira i mislim da će u kratkom vremenu to sve dobro izgledati i sjesti na mjesto.

Koliko poznaš ovu ekipu? Kao iskusnom igraču, faza prilagodbe ne bi ti trebala predstavljati problem, pogotovo što si na domaćem terenu.

Vjerujem da neće, iako sam svjestan i znam kako je to trenirati individualno i pet na pet, to je nešto sasvim drugo, vidio sam to već danas na prvom treningu i sigurno je da će mi trebati neko vrijeme da sve sjedne na svoje. No, kao što si rekao, puno mi je lakše kada sam u domaćem okruženju, pričaš svoj jezik i sve je drugačije. Što se tiče ekipe, osjeti se ta neka pozitivna i dobra vibra, atmosfera je stvarno dobra. Neke dečke znam preko televizije i osobno, dok sam čak i igrao protiv stranaca iz ekipe dok sam bio vani.

Činjenica je da te Cedevita dovela da pomogneš odmah. Koliko misliš da će ti trebati vremena da budeš potpuno unutra i konkurentan?

Pošto sam se već tri godine kasnije priključivao svojim ekipama, sada već mogu procjeniti koliko će mi trebati vremena, tako da ovako na prvu mislim da bi kroz mjesec-mjesec i pol mogao biti potpuno unutra i u optimalnoj formi. Moj je zadatak i da pomognem u onom radnom dijelu, u psihološkom  u svlačionici i da iskustvom pomognem i u onom mentalnom dijelu.

Prije početka sezone, sada već bivši direktor Matej Mamić je naglasio da su ambicije Cedevite ove sezone osvajanje ABA lige, što dalje dogurati u Eurocupu i osvojiti duplu krunu u domaćim natjecanjima. Sada je situacija punp teža, izuzev domaćeg natjacanja pa me zanima tvoje mišljenje može li se izvući Cedevita i doći do zacrtanog?

Mislim da nam svima skupa treba biti cilj stabilizirati se, a tek onda vidjeti što se može popraviti i napraviti. Hvatanje ritma također je bitno, pogotovo za jednu ekipu kao što je Cedevita. Bilo bi suludo u ovakvoj situaciji nešto govoriti i obećavati, ali sigurno je da će u našoj podsvjesti biti te ambicije, no kažem, konsolidacija prije svega.

Po prvi ćeš puta istrčati u kontra dresu od onog Zadrovog. Sigurno će to biti dosta teško za tebe.

Jako teško. Moram priznati da me nakon one početne euforije oko potpisa za Cedevitu uhvatila i ona druga, tužnija strana. Dolaziš kući, u Hrvatsku, a klub nije Zadar, moj klub. Ja sam onog dana kada sam sjeo u avion i letio za Bilbao sanjao o ovome trenutku, kako ću se tamo vratiti jednog dana.

Što je onda prevagnulo da nisi završio tamo?

Ja sam tu odluku donio puno ranije i neke stvari vezano za klub su me zasmetale, pogotovo neke situacije ovog ljeta, koje su mi pomogle u odluci da se tamo ne vratim. Žao mi je navijača, tih košarkaških romantika i istinskih zaljubljenika, njih mi je najviše žao i znam da su oni ljuti i gnjevni i da sam ih na neki način razočarao, ali… Jedino sam zbog njih razmišljao da se vratim, ali jednostavno sam shvatio da je za igrača u mojim godinama, kojem je potreban mir i uživanje u igranju, Cedevita najbolji izbor. 

Zaključio je Marko naš razgovor na temu Zadra, pomalo već umoran od napornog dana. Zahvaljujem se Marku što se javio i prenio nam prve dojmove iz novog kluba, a svi mi mu želimo puno sreće i uspjeha sa Cedevitom.

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype