sportski sportski sportski sportski

KOD

Što se krije iza kriminalnog rasporeda košarke u Hrvatskoj? Gnjev, ljutnja ili inat? A misli li tko na zdravlje igrača?

Goran Vidaković

Goran Vidaković

I ova će sezona biti prilično iscrpljujuća za naša tri kluba, Cibonu, Zadar i Split.

Kao što već svi znate, naša tri kluba paralelno sa Premijer ligom igraju i ABA ligu, čije se utakmice takođe vikendima. Uzimajući konkretne brojke u obzir, Premijer liga u svom trokružnom obliku donosi sigurnih 33 utakmice regularnog dijela, a ABA liga 26 utakmica. Ukupno to je 59 sigurnih utakmica za sva tri kluba.

Što se tiče Premijer lige, nakon trokružnog natjecanja slijedi play-off sa osam ekipa. Igra se na dvije pobjede, sve do finala, kada će vam za naslov prvaka biti potrebne tri pobjede. U tom slučaju, u najboljoj varijanti, da sve do finala “riješite” sa dvije brze pobjede te finale sa tri brze pobjede, ukupno je to 40 utakmica. Svaka pobjeda vašeg protivnika donosi još utakmica, a maksimalno se može odigrati 11 utakmica pa to na kraju iznosti 44 utakmice Premijer lige.

Realno, nitko od naših klubova se niti ove sezone neće domoći doigravanja ABA lige (prve četiri ekipe igraju), tako da naše momčadi čeka 26 utakmica i to je to što se tiče regionalne lige.

U varijanti da igrate maksimalnih 44 utakmice Premijer lige i 26 ABA lige, to je brojka od 70 utakmica. Ako na to nadodate osminu finala Kupa Krešimir Ćosić, četvrtfinale, polufinale te finale, tu dolazite do 4 utakmice pa se to sve diže na 74 utakmice u sezoni. I to bez prijateljskih utakmica u fazi ljetnih priprema, a njih imate sigurno 8 do 10 pa dolazimo do jedne brojke od preko 80-ak utakmica u sezoni. Koga briga…

“Prije nekih 10-15 godina smo se svi skupa smijali NBA ligi kako samo igraju utakmice i putuju, treninge ni ne stignu odrađivati. A sad smo se i sami doveli do tog ubitačnog ritma. Ritma u kojem nas igrače nitko ne pita ništa.”-rekao mi je ovo jedan od igrača prije nekoliko dana.

U sve ovo slobodno ugurajte i dva windowsa kvalifikacija, što donosi dodatne četiri utakmice pa si sve lijepo pozbrojite. Uz neizbježne izolacije, u koje su sve tri momčadi upale, neke i po par puta pa dođete do činjenice da sezona inače traje osam mjeseci, no uz spomenute windowse i izolaciju u koju vas smjeste, svedete se da ogroman broj utakmica igrate u sedam mjeseci. E da, skoro zaboravih da pola utakmica igrate na gostovanju pa tu treba ukalkulirati i vrijeme na putu i prevaljene kilometre.

Kad uzmemo u obzir da je sve u našoj košarci miljama daleko od profesionalizma, onda je neizbježno zapitati se kome to sve koristi i razmišlja li netko o zdravlju tih igrača.

Već i ptice na grani znaju da Hrvatski košarkaški savez ne gaji nikakve simpatije prema ABA ligi, kao i neki mediji u Hrvatskoj koji čekaju svaku priliku kako bi minirali to natjecanje. Ja ovim putem nikako ne želim niti veličati, niti umanjivati značaj tog natjecanja, jer to nije tema ovog članka, no postavlja se pitanje mogu li naši klubovi, kad su se već odlučili nastupiti u tom, biti imalo zaštićeni?! Ne može nikako biti normalno da Split u deset dana igra 4 utakmice, da veže utakmice dan za danom (Cedevita Olimpija u Ljubljani u petak, Hermes Analitica u subotu). To nije i ne može biti normalno. Da sad ne nabrajam što su sve i kako odigrali još i Zadar te Cibona, iako sam siguran da nas pravi apsurd od preklapanja termina tek čeka.

Dosta se slična situacija ove godine događala i u nekim našim regijama kada su u pitanju lige mlađih kategorija, gdje su se uporno gurala sva natjecanja svaki vikend, sve u cilju samo da se što više toga odigra, a vi ste s druge strane imali negdje i cijele ekipe u izolacijama, zatvorene dvorane i bezbroj zabrana. No, očito je da je kalendar bitniji i od zdravlja i od zdravog razuma, jer eto netko je tamo zaboravio da aktualnu situaciju koja nas prati već skoro godinu dana. Sport je možda bitan, no nije bitniji od zdravlja. I to konačno netko mora shvatiti…

Da ne bude zabune, ne nudim nikakva riješenja, neka o tom brine onaj koji je plaćen za to, iako model za bolju organizaciju sigurno postoji, samo je u pitanju dobra volja. Ili loša u ovom slučaju…koja se, sada je već jasno, neće mijenjati dok god naši klubovi budu igrali ABA ligu. U kojoj im je sve plaćeno.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype