sportski sportski sportski sportski

KOD

Sven Smajlagić:”Ambicije nam ne manjka.”

Sven Smajlagić, zagrebački bek šuter s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo voditi ovaj razgovor, prokomentirao je dosadašnju sezonu, usporedio bosansku košarku s hrvatskom i opisao mi kako izgleda jedan tipičan dan profesionalnog sportaša. Sven je prošao dosta klubova, igrao u Grčkoj i Francuskoj, a posljednje dvije sezone skrasio se u Košarkaškom klubu Zrinjski iz Mostara.

Produžio si ugovor sa Zrinjskim i ove sezone. Jesi imao drugih ponuda ili je Zrinjski već bio odlučen?

”Imao sam i drugih ponuda, ali nijedna nije bila ona koja se ne može odbiti, a da izaberem ponudu Zrinjskog presudilo je to što sam znao gdje se vraćam i kakve su ambicije, a i klub je ispunio sve moje uvjete.”

 

 

Razlika između BiH košarke i HT Premijer lige?

”Smatram da se u BiH prvenstvu igra više fizički nego kod nas, dopuštena je malo agresivnija igra, a dosta ekipa ima podjednako kvalitetne rostere. U Hrvatskoj Premijer ligi trenutno igra jako puno mladih igrača, a glavni razlog tome je nestabilna ili slabija financijska situacija u većini klubova, dok u BiH ima i više iskusnih igrača.”

 


Nakon prošlogodišnje osvojene titule, kolika su očekivanja ove sezone?

”Bez obzira na nešto lošiji start ove sezone, očekivanja nisu ništa manja nego prošlogodišnja, dapače, još su i veća, želimo obraniti titulu ali osvojiti i kup. Ove godine se Igokea ne natječe u domaćem prvenstvu, ali to nužno ne znači da će nam put do obrane titule biti olakšan, postoji tu nekoliko ozbiljnih ekipa koji baš ove godine traže tu svoju šansu za osvajanje trofeja, a izostanak Igokee im je još veća motivacija. Ove sezone nam je svaka utakmica ozbiljna i nećemo imati one lake, upravo iz razloga jer svaka ekipa protiv koje igramo želi pobijediti aktualnog prvaka.”

Trenutno se nalazite na petom mjestu BiH tablice i jedanaestom mjesto druge ABA lige. Što je ključno za popravak?

”Što se tiče trenutnog stanja na tablici, ne bi se previše osvrtao na sve ono što je bilo, ali činjenica je da smo većinu utakmica izgubili u par poena a nismo igrali dobro. Sada smo napokon uhvatili pravi ritam i počeli igrati onako kako znamo, a to će nam sigurno donijeti bolje rezultate. Bilo nam je potrebno neko vrijeme da se naviknemo jedni na druge ali to je sada napokon na zadovoljavajućoj razini.”


Kako komentiraš natpise u nekim medijima poslije nekih utakmica da su te igrači namjerno izbjegavali u zadnjim minutama?

”Mnogi nisu upoznati s informacijom da zbog povrede nisam prošao niti jedan dan priprema s ekipom, zapravo prve ekipne treninge sam odradio tek nakon što je počela natjecateljska sezona. Iako je kostur ekipe ostao isti, došlo je dosta novih igrača koji imaju nešto drugačiji stil igre od našeg prošlogodišnjeg. Također na mojoj poziciji se tijekom priprema vrtjelo dosta igrača koji su igrački potpuno različiti i kada sam se ja vratio ekipa se morala ponovno adaptirati na mene. Za neke stvari jednostavno treba vremena, a činjenica je i da mi je trebalo neko vrijeme da uhvatim igračku formu. Međutim, ne bi htio previše pažnje posvećivati tome što je bilo, vjerujem da su pred ekipom puno bolji dani i da ćemo igrati sve bolje i bolje.”

Koja ne najveća prednost Zrinjskog ove sezone?

”Istaknuo bih upravo to što je ostao kostur ekipe, a ambicije nam ne manjka.”

Spomenuo si mi nedavno da u razmaku od manje od tri tjedna imate osam utakmica. Kako se izdrže toliki napori?

”Prosinac će nam biti zaista jako težak, nakon domaće utakmice protiv Splita gostujemo u Tuzli, zatim nakon 3 dana putujemo u Vršac, pa imamo prvenstvenu utakmicu doma, da bi onda opet u 4 dana imali dva gostovanja. Mjesec zatvaramo s dvije domaće utakmice. No, koliko god da to jest naporan raspored, mi smo ipak profesionalci i treniramo dovoljno intenzivno da bi izdržali takve napore, a i imamo dovoljno širok roster koji može iznijeti sve što nam donosi prosinac.”

U svojoj karijeri promijenio si dosta klubova, što domaćih što stranih. Za koju zemlju bi se moglo reći, ako ćemo preciznije, za koji klub se može reći da ima “sve u paketu”?

”Pa mogao bih reći da je situacija u Francuskoj upravo takva. Sve je vrlo profesionalno a organizacija kluba (Evreux) je zaista na visokom nivou. Tako je nekada bilo i u Ciboni dok sam tamo igrao.”

I za kraj me zanima kako izgleda jedan tipičan dan profesionalnog košarkaša?

”Sve ovisi o rasporedu treninga. Uglavnom se probudim u 7 ujutro, doručkujem i idem u teretanu u 8, nakon teretane još sat ipo imam trening u dvorani, zatim odem na kratku kavu prije ručka, a nakon ručka slijedi spavanje i novi trening već u 15:00. Poslije popodnevnog treninga večeram, a raniji treninzi mi omogućuju druženje s prijateljima i nerijetke odlaske u kino. Doma dolazim prije 22:00 a spavati idem oko 00:00.”

Svenu hvala na vremenu koje je izdvojio za ovaj intervju. Od srca mu želim sve najbolje u ovoj sezoni, kao i u karijeri u svoje ime, ali i ime cijele ekipe ‘Sportskog koda’.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype