sportski sportski sportski sportski

KOD

“The place to be”: Borik i Bjelovar su opet bili spektakularni, dugo će se pričati o tri njihova 3X3 dana

Tomislav Galin

Tomislav Galin

Tomislav Galin nam donosi dašak 3X3 turnira u Bjelovaru, direktno sa terena.

Iza nas se spustila zavjesa na još jedan 3×3 turnir koji je bio održan u prekrasnom ambijentu park šume Borik. 66 ekipa, 117 utakmica, brojni drugi urbani sadržaji te radionice za djecu, protekli vikend je Borik bio „the place to be“. Ta tri dana je neprestano bila vreva zbivanja na terenu, ali i oko njega. Osim izuzetno jakog seniorskog djela natjecanja, možemo se pohvaliti s još sedam drugih kategorija u kojoj su se dječaci i djevojke natjecali kako bi pokazali svoje vještine pod zelenilom šume. Također, turnir je dobio i FIBA Lite Quest status te je pobjednik osigurao mjesto u kvalifikacijama na Challengeru u Splitu, dok je U16 kategorija bila pod okriljem HKS-a te se ubrajala kao peta stanica prvenstva Hrvatske.

Turnir je započeo kvalifikacijama za seniore gdje su se najboljima pokazali momčadi Borika Bjelovar (Vito Porobić, Karlo Uljarević, Luka Cvitanović, Antonio Črnjević) te Pharme Classic (Fran Grgić, Kristijan Vladović, Neven Čupić, Roko Spaseski Baburek). Ušli su u glavni ždrijeb koji je bio krcat fantastičnim ekipama. Bile su tu momčadi iz Srbije, Crne Gore, Latvije, Slovenije i Ukrajine tako da nije bilo laganog ždrijeba za bilo koga. Osim njih tu su se našle i najbolje domaće ekipe koje nikako nisu htjeli propustiti priliku da odmjere snage s ovako kvalitetnim protivnicima. Nakon odigranih haklova u skupini, subota nam je nosila finalni dio seniorskog djela natjecanja gdje je svaki susret bio jednak finalu. Pobjednici kvalifikacija su zapeli na dvije vrhunske ekipe dok su u drugom djelu ždrijeba igrači Som Sporta vođeni prekaljenim španerom iz Križevaca, Svobodom (Dorian Jelenek, Dorian Ribarić, Dario Papak, Ivan Svoboda) kreirali mini iznenađenje te su izbacili druge nositelje turnira, Partizan Beograd (Andreja Milutinović, Lazar Popović, Nemanja Drašković, Nikola Lazić). U završnici prepunoj vrhunskih poteza, domaće snage su platile danak neiskustvu te su finale izborile dvije gostujuće ekipe, ROOT/East-Ball (Lauris Bērziņš, Elvijs Frīdenbergs, Kristaps Čavars, Kārlis Žunda) iz Latvije te prvi favoriti turnira, Hangzhou (Milan Kovačević, Dušan Samardžić, Miloš Milovanović, Vladimir Trajković) iz Srbije. Nakon velike borbe na kraju je prevagnula kvaliteta te uigranost ekipe Hangzhou koja je kada je trebalo napravila prave poteze. Slavila je rezultatom 21:18 i tako izborila nastup u Splitu.

Najkorisnijim igračem finala proglašen je Vladimir Trajković, a jedina prikladna osoba da mu uruči taj trofej bio je jedan drugi MVP, Luka Božić. Unatoč međunarodnom karakteru turnira, individualne nagrade su pokupili igrači iz dva susjedna grada. Natjecanje u zakucavanju osvojio je Martin Vedriš dok je doktorsku disertaciju u skok šutu odradio Ivan Svoboda te tako osvojio natjecanje u tricama.

Iako je seniorski dio bio s pravom očekivan i najavljivan kao nikad jači te pravi mamac za publiku, mlađe uzrasne kategorije nisu ništa previše kaskale kvalitetom. Okupile su se najbolje momčadi iz regije koje su se natjecale od onih najmlađih do onih koji već pretendiraju na seniorski uzrast. Gosti iz Ukrajine su sa svojom reprezentacijom do 17 godina osvojili turnir u U17 i U19 kategoriji te tako pokazali da izuzetno kvalitetno rade sa svojim igračima. Kako su Ukrajinci dominirali u navedenim kategorijama, tako su košarkaši Borika Bjelovar u ostalima. U tri dobne skupine (U11, U13 te U14) su osvojili tri zlata te tako pokazali kako se kontinuiranim radom te treninzima u klubu (prvi i jedini 3×3 klub u Hrvatskoj) može puno napredovati. Moramo naglasiti kako smo imali i pet ženskih ekipa koje su se međusobno natjecale za zlatno odličje. Imali smo prilike vidjeti najveće mlade nade domaće košarke koje će u bližoj budućnosti nositi i reprezentativni dres. Zadnju utakmicu turnira imali su čast odigrati momčadi koje su izborile finale U16 kategorije. Košarkaši iz Karlovca su suvereno prošli kroz cijeli turnir te su u samome finalu pobijedili „Španere“ 21:9. Treće mjesto pripalo je momčadi KK Radnik Križevci.

Ako vrhunska košarka nije bila dovoljan magnet za gledatelje, organizatori turnira su se pobrinuli da bude dovoljno popratnog sadržaja za sve ukuse. U pauzama između haklova mogli smo vidjeti plesne nastupe mažoretkinja i plesača iz plesne skupine H-8. Uz njih imali smo nastupe ansambla iz Glazbene škole Bjelovar, a vrhunac događaja u kulturnom smislu donio je nastup regionalne hip hop zvijezde, Ede Maajke. Svojim hitovima je zapalio publiku, ali i igrače te im tako dao potrebnu dozu energije za samu završnicu. Zastore na ovu velebnu scenu spustilisu Neki Novi Klinci (tribute band Đorđe Balašević). Zabavni program vodili su već poznata lica, Mario Petreković, Dubravko Čačija te čovjek koji zna sva lica 3×3 svijeta, Marko Ereš.

Za one najmlađe smo osigurali nekoliko radionica. U sklopu ovogodišnjeg košarkaškog turnira FIBA 3×3 na Boriku, Komunalac d.o.o. Bjelovar održao je sportsko-edukativne igre mladih pod sloganom “Baci u koš, čuvaj prirodu!”. Na igrama su sudjelovala djeca predškolskog i školskog uzrasta, a sve u svrhu edukacije o važnosti održivog razvoja, očuvanja okoliša, ispravnog recikliranja, a ponajviše o zajedništvu, timskom radu i aktivnosti na otvorenom. Za najmlađe sudionike bile su organizirane aktivnosti poput sadnje cvijeća recikliranjem kartona od jaja, crtanje i bojanje na recikliranom papiru, igra školice s ciljem učenja pravilnog
sortiranja otpada, izrada plakata izrezivanjem odbačenih kataloga, te ostale aktivnosti po izboru. Školarci su se okušali u natjecateljskim igrama na glavnom košarkaškom terenu kojima je krajnji zadatak bio pravilno razvrstati otpad. Osim naglaska na okoliš, našim mališanima smo ponudili i jačanje psihološkog aspekta. U sklopu turnira održan je „Mentalni trening“ gdje su uz vodstvo stručnjaka djeca, ali i odrasli poslušali predavanje. Kasnije su se prepustili igri s loptom gdje su ciljano provodili određene vježbe kako bi jačali i onaj mentalni aspekt koji je neophodan u sportu.

Uz sve navedeno i opisano, nekako mi je najvažnije bilo osjetiti ambijent te ljude oko sebe. Komunicirati s osobama koji su prvi put ovdje, bili to igrači, suci ili gledatelji, saznati njihove dojmove. To je sama čar ovog sporta jer ne moraš biti nužno involviran u igru kako bi bio dio nje. Povratne informacije su me naravno razgalile jer su svi bili oduševljeni samom organizacijom, ali i nenadmašnom ljepotom terena koji se nalazi na unikatnoj lokaciji koju rijetko gdje možemo vidjeti. To je naš adut, to je nešto čime se ponosimo, a sada su svi mogli vidjeti i zašto. Velik dio ljudi je već najavio povratak, a mi se nadamo da će iduće godine biti još veća posjećenost s još više ekipa. Ovim putem pozivam već sada sve vas koji čitate na naredni turnir jer vi ste ti koji činite 3×3 košarku time što je.Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype