KOD

Tko je 12. prvoligaš?

Odlaskom Cedevite iz naše košarke, Premijer ligu je kao 12. klub popunila Dubrava, ostavivši Prvu ligu na 11 klubova. Još uvijek nije poznato tko će ju zamijeniti…

Ljeto 2019. je već sada ponudilo dosta zanimljivosti kada je košarka u pitanju. Kako u Hrvatskoj, tako i u NBA ligi, a i u Europi. Europska prvenstva već polako kucaju na vrata, Euroligaši polako slažu momčadi, troše se milijuni, NBA ludnica se nakon početna dva dana polako primirila, naši ABA ligaši su potpisali svega tri nova igrača( Zadar-Ivanov/Uljarević, Cibona-Vucić), a Premijer liga je uslijed selidbe Cedevite u Ljubljanu ostala na 11 članova. Na Cedevitino mjesto je došla Dubrava, prema propozicijama natjecanja i pravilniku pošto su u dodatnim kvalifikacijama poraženi od Hermes Analitice. Prema tome, Prva liga je ostala na 11 klubova, još joj jedan nedostaje da bude kompletna…

Tko će biti taj 12. klub? Još uvijek se ne zna. Prema propozicijama i pravilniku, pravo na to imaju Podravac iz Virja i Belišće. Ovaj je dvojac zaprimio službeni poziv HKS-a za sudjelovanje u Prvoj ligi, no prema mojim saznanjima, jedni i drugi su se trenutno zahvalili na pozivu te isti odbili. Razlozi? Nisu previše poznati, ne želim prejudicirati, ali da su financijske prirode sam prilično siguran. Možda i tanak igrački kadar.

Osim spomenutog dvojca, poziv je dobila i pretposljednja ekipa iz prošle sezone, Đakovo. Đakovčani su zatražili od saveza svojevrsni time-out od nekoliko dana kako bi donijeli konačnu odluku, iako njihova velika želja za igranjem prevladava one realne okvire pa je stoga odluka prolongirana za nekoliko dana, ljudi jednostavno ne žele “grlom u jagode”. Posve razumljivo, ta je sredina uvijek zdravo razmišljala….

Ono što se možda malo kosi za Premijer ligom, je rok koji je savez dao klubovima za donošenje odluke. Na nedavnoj sjednici dogovoreni su termini početka lige, a to je prvi vikend u listopadu, 5./6.10., što znači da je trenutno gotovo tri mjeseca do početka lige, a savez je klubovima kojima je poslao pozive dao minimalne i relativno kratke(svega nekoliko dana) rokove kako bi odlučili žele li igrati Prvu ligu ili ne.

Jer ako ste funkcioner ili glavno tijelo nekog kluba znate i sami da se za ovakvu odluku morate dobro pripremiti, staviti sve karte na stol, složiti financijsku konstrukciju, napraviti igračku križaljku i napraviti kompletan plan priprema i cijele sezone. U prenesenom značenju, jako puno posla, a ozbiljnim klubovima je to realno kratko vrijeme. Ako se odluka o trokružnom sistemu natjecanja u Premijer ligi donijela ekspresno, možda bi i u ovom prvoligaškom slučaju klubovima trebalo da ti malo više vremena za odluke.

Svi mi koji smo u košarci znamo kako izgleda košarkaško ljeto. Svima je poznato da lige kreću krajem rujna ili početkom listopada. Svima je poznato da su lipanj i srpanj većinom rezervirani za odmore igrača, dok oni s druge strane dogovaraju transfere igrača iz klubova u klubove, ali isto tako se i susreću sa propalim transferima pa igrači često i ostaju bez klubova, vrlo često i u kolovozu kada već svi kreću sa pripremama. Pa tako rijetko koji klub ima čvrstu i sigurnu igračku križaljku u ovo vrijeme, a isto tako i financijsku i ta dva segmenta svima predstavljaju najveći problem i uteg. Uteg koji im određuje sudbinu. U ovom slučaju, prvoligaši koji trebaju donijeti odluku nose isti uteg.

Možda bi i njima trebalo dati još vremena da poslože svoje kockice, pogotovo ako su pokazali volju i želju…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype