sportski sportski sportski sportski

KOD

Toni Nakić: Je li vrijeme za iskorak?

Ši-Ši Šibenka, To-To Toni Nakić.

Je li došlo vrijeme da Toni Nakić zagazi stepenicu više u svojoj karijeri?

Toni je već drugu sezonu u nizu prvo ime narančastih i igre na visokom nivou za njega nisu novost, što ga je dovelo u mnoge bilježnice onih koji prate domaću ligu, ali i mnogih klupskih skauta. Sigurno je da određeni mig postoji prema njemu, Cibona je još prošle sezone između redova naznačila da bi ga voljela imati u svojim redovima, a isto tako je činjenica da bi se Toni snašao i u Zadru te u Splitu. Igranje u tim klubovima, za njega bi sigurno bila stepenica više, naročito ukoliko oni slijedeće sezone budu igrali ABA ligu, koja je ipak puno jače natjecanje od Premijer lige, gdje je Toni već dokazana klasa.

Primjerice istom tom Zadru je ove sezone na Višnjiku ubacio 26 poena i odigrao vjerojatno najbolju utakmicu sezone, bez obzira na poraz, a i protiv Splita je imao dobre role, od 13 i 18 poena. U tom kontekstu, stvarno bi bilo lijepo vidjeti ga na nivou više i pogotovo protiv puno jačih suparnika sa druge strane terena, kao što su klubovi iz ABA lige.

Sa svojih 203 cm visine, Toni je i u mladoj reprezentaciji i Šibenci pokrivao gotovo svih pet pozicija, iako se mora priznati da se najbolje snalazi na pozicijama 3 i 4, dok mu za onu tešku borbu pod koševima još uvijek nedostaje malo mišića, no to je segment koji se još uvijek može nadograditi. Uostalom, zašto bi ga se i guralo na neprirodna mjesta na terenu, kada može puno više dati na vanjskim pozicijama. Uostalom, gledajući postotak trice prošle sezone dolazimo do brojke od visokih 45.3 %, a u sezoni 2018/2019 taj je postotak bio na 46.2. Više nego pristojno. Ono što je također “ubolo u oko” iz statistike je i znatno poboljšana dvica. Sa 51.7 iz sezone 2018/2019 ona je porasla na 68.1 u ovoj sezoni pa je napredak evidentan, rekao bi Goran Vlaović, što mu je i donijelo 2.5 poena više u konačnom prosjeku poena u odnosu na prošlu sezonu.

Valorizacijski je Toni ove sezone bio drugi igrač Premijer lige, iza Neala iz Alkara i upravo te činjenice dovode ga u kontekst ove priče, o igranju na višem nivou. Iskreno, mišljenja sam da opcija u inozemstvu nije još za njega, iako sigurno ima klubova koji ga imaju u svojoj bilježnici, čisto da ne upadne u mlin, koji će ga ispljuniti kroz koju godinu, a bez da je iskoristio sav svoj potencijal koji ima. Stepenicu po stepenicu.

Nakon što je prošlo ljeto odradio obaveze sa mladom reprezentacijom, dobre igre kroz ovu sezonu je prepoznao i izbornik Veljko Mršić, koji ga je priključio prvom ciklusu kvalifikacija. Pa iako nije bio među 12 protiv Švedske, iskustvo koje je skupio tih nekoliko dana, mu je sigurno bilo od koristi, a i motiv za budućnost.

“Ma nisam tužan. Ja sam sretan što sam ovdje, što sam dio reprezentacije Hrvatske. Na izborniku je da odredi tko će igrati, a moje je da šutim, radim i čekam svoju šansu. Što se mene tiče bilo je odlično. Radili smo vrhunski. Treninzi su bili zanimljivi. Puno mi je pomogao rad sa suigračima iz reprezentacije.”-izjavio je Toni nakon utakmice protiv Švedske, za službene stranice svog kluba.


Dijete Šibenika, koje je proglašeno najboljim sportašem tog grada za 2018. godinu, nekim svojim pokretima lagano podsjeća na Tonija Kukoča, inače svog uzora, prije svega mogućnošću pokrivanja više pozicija, što je za neke današnje košarkaške postulate velika prednost i takvi su igrači traženi. Toni u svom ugovoru ima klauzulu koja kaže ako netko uplati 60 tisuća eura, može otići, no to se prošlo ljeto nije dogodilo i ostao je na Baldekinu. Bilo je navodno nekih koketiranja sa Cibonom i Splitom, no ostalo je samo na tome. Iako je u tim trenucima možda i postojala želja za odlaskom, ostanak, točnije rečeno, ne uplaćivanje odštete, se pokazao kao pogodak, s obzirom da se kroz sezonu ponovno prometnuo u prvu violinu Dželalijine momčadi. Situacija sa koronom mogla bi usmjeriti puno košarkaških odluka i poteza ovo ljeto, tako da i opcija ostanka nije nerealna, s obzirom da će teško jedan klub iz Hrvatske platiti tu odštetu, pogotovo u ovo vrijeme besparice.

Interes klubova sigurno postoji, a treba imati i na umu da je njegov agent Miško Ražnatović, najjači košarkaški agent u Europi pa su sve opcije otvorene. Toni Nakić će ovo ljeto biti tražena roba…

Foto: Marin Sušić/HKS/Milan Balaban/GKK Šibenka

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype