TOP TEMA: Kolumnistica našeg portala i buduća nutricionistica Sara Kostović, predstavila svoju knjigu FOOD and FOCUS

Kolumnistica Sportskog koda, Sara Kostović, je u Splitu predstavila svoj knjigu Food & Focus.

Neupitna važnost prehrane u sportu stavljena je u fokus događaja 10. listopada u Kući slave splitskog sporta gdje je Sara Kostović, studentica prehrambene tehnologije i buduća nutricionistica usmjerena na prehranu sportaša održala promociju svoje prve knjige ‘Food&Focus’ kojoj je upravo to tema.

Knjiga je pisana ‘laički’ i potpuno je prilagođena svim uzrastima jer je Sarin cilj bio potaknuti i one najmlađe te uz sve informativne stavke o prehrane koje knjiga sadrži biti im motivacija i dodatan vjetar u leđa. Također, kao food blogerica i sportska kolumnistica koja je svoj daljnji tijek obrazovanja odlučila posvetiti sportskom nutricionizmu, Sara je u pozdravnom govoru istaknula istinsku važnost i utjecaj pravilno izbalansirane prehrane na kvalitetu sportskog performansa na terenu čemu su svojim osobnim iskustvom svjedočili i suradnici knjige: profesionalni košarkaši Rok Stipčević i Bruno Perić, hrvatski rukometni reprezentativac Igor Karačić, hrvatski nogometaš Tonio Teklić kao predstavnici timskih sportova i dvostruka svjetska judo prvakinja Barbara Matić te europski karate prvak Anđelo Kvesić kao predstavnici individualnih sportova , sve redom profesionalni sportaši koji su dijeljenjem svoje autobiografije dali nesebičnu podršku samom procesu pisanja knjige te projektu u cjelosti.

Knjiga sadrži i poruke te savjete ljudi koji su zaslužni za mnoštvo sportskih uspjeha te koji su na temelju svog iskustva iznijeli vrlo bitne stavke koje su često zanemarene prilikom sportske pripreme ili rehabilitacije, a oni su redom nutricionistica Iva Tokić Sedlar, poznata splitska fizioterapeutkinja Jelena Gabelica te kondicijski trener mnogim uspješnim sportašima Krešimir Karačić. Osim toga, sportaši koji fizički nisu mogli prisustvovati eventu snimili su videoporuke podrške koje su zajedno s tri službena sportska videa prikazane uzvanicima na promociji. Uzvanicima su tako lijepu večer uz puno riječi podrške Sari uputili i judašica Ana Viktorija Puljiz, nogometaši Karlo Bručić i Leon Kreković te košarkaši KK Bosca s kojima je Sara surađivala te im je u obliku klupske edukacije imala priliku približiti važnost pravilne sportske prehrane. Za uzvanike na promociji, doktorica psihologije Anđela Jelić pripremila je kratki videozapis u kojem je objasnila povezanost prehrane i mentalnog zdravlja te njegovu refleksiju na kvalitetu sportske izvedbe. Službena recenzentica knjige, magistra nutricionizma Iva Tokić Sedlar stručnim se mišljenjem također osvrnula na važnost ovog projekta.

Posebne zahvale Sara je uputila Goranu Vidakoviću i Josipi Vukić, osnivateljima Sportskog koda, košarkaškog portala na kojem je imala priliku napraviti svoje prve ‘sportske’ korake, pišući kolumne koje su obrađivale neke od najaktualnijih tema iz sfere sportske prehrane. Također, prilikom izrade fotografija za knjigu snimljena su i tri službena videa za košarku, nogomet i judo pomoću kojih su Sara i suradnici ispričali važnu poruku – temelj svake uspješne suradnje leži u prijateljskom pristupu koji omogućava izgradnju obostranog povjerenja. Kao suradnici knjige i ispred objektiva stali su Barbara i Tonio, a za uspješno odrađene košarkaške kadrove zaslužan je Viktor Šarić, mladi i perspektivni košarkaš koji je, zbog nemogućnosti sudjelovanja kolega u izradi službenih materijala, spremno stao ispred kamere te bio uz Saru i na večeri promocije. Osim Viktora, svečanoj promociji knjige prisustvovali su i plivačica Dina Levačić, srebrni taekwondo paraolimpijac Ivan Mikulić, olimpijska judašica Karla Prodan, brončani olimpijski paraplivač Dino Sinovčić, bivši nogometni reprezentativac Filip Bradarić, predstavnici Saveza splitskih športova i mnogi drugi. Večer je započela službenim predstavljanjem knjige, a nastavila se slavljem u svečanom salonu gdje se uživalo u tonovima domaće glazbe i mnoštvu zdravih i veganskih okusa koje je servirao restoran Veg. Sara je u knjizi okupila sve ono što je, prema stručnom mišljenju ‘jednom sportašu potrebno’, a sigurna je kako je ovo samo početak lijepih sportskih priča koje ju očekuju uz poruku svim sportašima i sportskim klubovima – samo ste vi odgovorni za vlastiti uspjeh, zato ne zanemarujte stavku koja od vrhunskog sportaša može napraviti prosječnog, ako joj se ne pristupa pažljivo – prehranu.

Pohvale Sari dao je i košarkaš Rok Stipčević: “Drago mi je da se netko odlučio na ovako nešto, jer vrlo bitna stavka u životu ljudi, ne samo sportaša nego i svih ljudi, u društvu i načinu života kojem živimo, je prehrana. Meni je taj segment u životu jako puno pomogao u košarkaškoj karijeri i sigurno da nisam vodio brigu o tome, ne bi danas brojao toliko godina aktivnog igranja. Zato mi je iznimno drago da se Sara odlučila na ovakav korak, da vam svima skrene pažnju na ovu bitnu stvar u životu. Osobno mi se jako svidio ovaj projekt, od samog početka kada mi je Sara pristupila sa ovom idejom. Nadam se da će i mladi iz ovoga nešto naučiti i naći svoj put u karijerama. Još jednom, uživajte u knjizi i pozdrav Sari.”

Košarkaš Splita, Viktor Šarić, je puno pomogao Sari oko ideja: “Mislim da je ovo fenomenalan projekat. Vidimo da sve u sportu ide u tom smjeru da je ta fizička sprema najbitnija pa je tako tema ove knjige, prehrana sportaša, jedna od najbitnijih stavki u životu svakog sportaša. Sari želim svu sreću u budućnosti i puno uspjeha.”

Bruno Perić, košarkaš, je imao prilike raditi sa Sarom upravo na ovoj knjizi: “Imao sam čast u posljednjih nekoliko mjeseci pomoći Sari i imati čast podijeliti sa njom neka svoja iskustva vezano za zdravu prehranu. Sara je osoba koja je puna potencijala i elana, a mislim da je i ovaj projekt veliki potencijal, koji ima sve predispozicije da još raste, jer realno ovoga nam nedostaje u Hrvatskoj, a u sportu pogotovo. Preporučujem svima da pročitaju knjigu, da se drže tih postulata, vidjet će sigurno sa vremenom da će dati određene rezultate.”

Sara, kapa dolje za ovaj potez i puno sreće u nastavku tvoje karijere i želim ti da ostvariš sve svoje ciljeve!

Foto: Toni Zanne

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype