sportski sportski sportski sportski

KOD

U Đakovu danas kreće bitka za Prvu ligu: Diadora i Stoja prvi favoriti, Đakovo, Mladost i Podravac vrebaju “iz pozadine”

Đakovo je od danas do nedjelje poprište odluke o dva nova prvoligaša.

Pet najboljih drugoligaša iz pet regija danas u Đakovu započinju svoj kvalifikacijski put, a samo će dvojica uhvatiti vlak koji vodi u Prvu ligu slijedeće sezone.

Velik problem većini ekipa koje će se naći u Đakovu je nedostatak kvalitetnih utakmica u svojim ligama. Pogotovo je to slučaj Stoje, koja je na Zapadu imala praktički dvije utakmice sa Pulom kao jedine jače utakmice u cijeloj sezoni i tako možda nisu upoznati sa svojom pravom snagom. Dosta slična situacija je i sa Diadorom, koja je vrlo lako odradila svoje obaveze na Jugu, iako u njihovim pobjedama nije bilo toliko razlike kao Stojine, ali nije bilo prave i kvantitativne konkurencije. Đakovo je na Istoku također bilo u sličnoj situaciji, s obzirom da im je Belišće bilo jedina prava konkurencija, šuljala se tu malo i Marsonija, ali također se ne mogu pohvaliti “viškom” jakih utakmica. Mladost, kao predstavnik regije Centar, je imala jednu dosta izjednačenu ligu, imali su borbu kroz gotovo cijelu sezonu sa Sesvetama, a pobjednik se odlučio u posljednjem kolu pa se eto oni možda mogu pohvaliti nešto izjednačenijim natjecanjem koje imaju iza sebe.

Regiju Sjever na ovom turniru će predstavljati ekipa Podravca iz Virja, koja je jedan miks iskusnih igrača te mladih igrača, pretežito juniora, koji sa klupe čekaju svoju priliku. Kao stožerni igrači tu su braća Julijan i Stefan Zadravec, igrači koji pokrivaju vanjske pozicije i one organizatorske, dok je od početka drugog dijela ove sezone pod koševima iskusni Paško Vrlika. Trojka je to igrača od kojih prijeti najviše opasnosti, no još je tu nekoliko zahvalnih igrača koji imaju svoje uloge u ekipi.

Predstavnik Zapada je Stoja, koja je cijelu sezonu maltene odrađivala visokim pobjedama nad svojim protivnicima. Jedini pravi konkurent bili su im sugrađani iz KK Pula, koji su im u prvom dijelu sezone i to u posljednjim sekundama sustreta, nanijeli jedini poraz u sezoni. U uzvratnoj utakmici Stoja je potupno dominirala i potvrdila svoju snagu. Stoja u svojim redovima ima nekoliko iskusnih prekaljenih majstora, poput Amerikanca Christophera Hortmana, Mirka Marića i Marina Đuguma, a vrijedi istaknuti i imena Lovre Bulešića, Filipa Gustovarca te kapetana Nina Daska. Prema nekim procjenama i najavama, Stoja je jedan najozbiljnijih kandidata za prva dva mjesta.

Drugi kandidat za plasman u Prvu ligu je predstavnik Juga, ekipa Diadore iz Zadra. Zadrani su bez većih problema odradili svoje obaveze na Jugu u tekućoj sezoni i spremni dočekuju ovaj turnir, sa najvišim ambicijama. Vito Barbaroša, Paolo Marčev, Roko Erslan, Matej Segarić, iskusni Roko Butić, sve izdanci košarke u Zadru su garancija da Diadora ima kapacitete da uhvati jednu od prve dvije pozicije te da Zadar dobije još jednog prvoligaša.

Ekipa Mladost iz Zagreba predstavlja regiju Centar. Anđelko Matov u svojoj ekipi ima igrače mahom juniore Cedevite Junior, pojačane sa već seniorskim igračima te momčadi, Vitom Kučićem, Rokom Serdarušićem i Lukom Mršićem. Mladostaši su u posljednjem kolu u Centru bili bolji od Sesveta, koje su veći dio sezone taborile na prvom mjestu, no upravo su Cedevitini igrači bili prevaga u tom posljednjem susretu, koji je odlučivao prvaka. U Đakovo dolaze sa ambicijama da uhvate jedno od prva dva mjesta, to je sigurno, ono što im nedostaje je iskustvo sa ovakvih turnira, ali sigurno je da će svojim fizičkim predispozicijama i mladošću pokušati to nadoknaditi.

Domaćin, ekipa Đakova, sigurno ne spada u red prvih favorita, ali kao domaćin biti će prijetnja svim ekipama, to je apsolutno sigurno. Ono što je također sigurno je da će dvorana na njihovim utakmicama biti sigurno puna te će im navijači biti šest igrač, a ta činjenica lako u nekim susretima može biti presudna. Vjetar sa tribina često je ovu ekipu dizao u domaćim susretima, pogotovo ako uđu u dobru seriju šuteva na utakmici. Prve violine momčadi Marijana Petrovića su definitivno Antun Hrkač, koji je igrač koji može kreirati otvoreni šut, ali i 1 na 1 probiti koga poželi, a osim njega tu su još odlični šuter Filip Škrinjarić, zatim kapetan ekipe Matej Češkić te centar Nikola Turalija. Pod znakom upitnika je Marko Karlović, organizator igre, koji ima određenih zdravstvenih problema i nije sigurno hoće li nastupiti. Generalno gledajući, petorka je to koja je u stanju zagorčati život svim ekipama, pogotovo ako je na okupu i sigurno je da će biti svojevrsna “nagazna mina” svim ekipama. Pogotovo ukoliko danas na otvaranju turnira uhvate prvu pobjedu protiv Podravca…

Utakmice se igraju u terminima 16:30 te 19:00, a dolje niže možete pogledati kompletnu satnicu i raspored.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype