Uklopili se

Tvorci ovosezonskih uspjeha Zadra su Danijel Jusup i Luka Božić, junaci današnje kratke priče.

Košarkaši Zadra su jučer u sjajnoj atmosferi Višnjika došli do treće pobjede u finalnoj seriji protiv Splita te se okitili naslovom prvaka Hrvatske za ovu sezonu.

Dan nakon velike utakmice, ali i velikog slavlja koje se iz dvorane preselilo u sami grad, valjalo bi napisati pokoju rečenicu o junacima ove priče. Uz svo poštovanje prema cijeloj momčadi, dva stupa koja “vrište” iznad svih su Danijel Jusup, tvorac ove momčadi te sjajni Luka Božić, koji se u ovom finalnom nadmetanju okitio još jednom MVP titulom, nakon one u ABA ligi.

Prije početka sezone, Uprava kluba imenovala je Jusupa za trenera prve momčadi. Bio je to njegovo šesto preuzimanje Zadra, što je dokaz da je upravo Jupe gotovo svim upravama sa kojima je radio bio onaj koji je trebao podmetnuti leđa u kriznim trenucima, da bi u većini slučajeva ta ista leđa pretrpjela mnoge nepravde, kako to obično i biva kada se bavite ovim poslom u Hrvatskoj. Slično je bilo i prošlo ljeto, kada je Jusup u Zadar stigao iz Širokog, gdje je također radio vrlo dobre rezultate. Uz vjerojatno jedan od najmanjih budžeta u povijesti kluba, krenuo je u sezonu punu izazova, sa jednim osnovnim ciljem: ostati u ABA ligi. Vjerojatno je u tom trenutku spoznaja o novcima sa kojima klub raspolaže i naslov prvaka Hrvatske pao u drugi plan. “Samo da se preživi sezona”-moglo se čuti između redova. Dovodio je Jusup u ljetnom periodu igrače za koje je smatrao da se mogu uklopiti u njegov sistem i sustav, iako je već u startu nailazio na negativne komentare i reakcije, koje su Zadar vidjele na dnu ABA tablice. Tražio je neku svoju priču, svoje junake i svoj put, u koji je vjerovao. Na kraju je sve to prenio na igrače, a danas imamo scenarij kojem se malo tko nadao na početku sezone: Zadar je PRVAK HRVATSKE, Zadar je igrao play-off ABA lige!

Danas i definitivno možemo reći da je Danijel Jusup vjerojatno najpodcjenjeniji trener u Hrvatskoj. Nikada nije dobio priliku niti ući u krug onih sa kojima se razgovara oko mjesta izbornika reprezentacije, a po mom skromnom mišljenju, posljednji izbor za trenera sezone u Premijer ligi, gdje je podijelio titulu sa Ivanom Tomasom, uz svo dužno poštovanje prema treneru Bosca, je dokazalo tezu iz prve rečenice o podcjenjivačkom odnosu prema njemu. Ova finalna serija, u kojoj je potpuno taktički nadmudrio mlađeg kolegu sa klupe Splita, je to samo potvrdila.

U nedavnom intervju za SN rekao je nekoliko zanimljivih rečenica, koje otkrivaju i njegov napredak, ali i činjenicu da ne prestaje ulagati u samog sebe: “Nisam se ja promijenio ove godine. Čovjek evoluira, trebalo bi to biti tako dok ne završi svoj životni vijek. Poraz je ako proces evolucije završi ranije. Recimo, ponašam se isto kao što sam se ponašao lani dok sam vodio Široki, moglo se to ispratiti. Dođu neke godine, pa i čovjek sazrije. Poklopi se to i s ulaganjem u sebe, sa svakodnevnim procesom. Čitam, učim, obrazujem se, ponašam se onako kako bi se svatko u svom poslu trebao ponašati. I napredovati.”

Napredovao je on, ali napredovali su i mnogi njegovi igrači ove godine, koje je okupio u Zadru. Njegovi ratnici.

Drugi junak ove priče je sjajni Luka Božić, koji je obilježio ovu sezonu u svakom smislu. MVP ABA lige, MVP finala PH. Potvrdilo se i ove sezone da Božić i Jusup imaju neku svoju kemiju, koju Jusup temelji od početka njihove suradnje na Lukinoj dobroti i čistoj duši, kako je Jusup izjavio u prošlosti, a onda datira još iz vremena KK Zagreba, gdje je sve počelo. Kada se uzme u obzir da je Luka nakon odlaska u Budućnost, bio na prekretnici svoje karijere, koja je opasno visjela, a onda je uslijedio poziv u Široki, koji ga je na kraju spasio. Radio je mukotrpno u Bjelovaru, u šumi, sam, sa svojim mislima, a onda odlučio ponovno surađivati sa Jusupom.

Sezona u Širokom ga je vratila u život i na košarkašku mapu i bilo je sasvim logično da ode za Jupom u Zadar. Danas možemo reći da je sve ostalo povijest. Ima iza sebe sezonu u kojoj je rušio rekorde u ABA ligi, na kraju i Premijer ligi, gdje je pokazao svima da je sazrio u glavi, da je fizički jači nego ikada i da je spreman za stepenicu više. Nije ga čak ni izbacilo iz kolosijeka to što mu je Aco Petrović “zatvorio” vrata reprezentacije rečenicom da se ne uklapa u sistem reprezentacije, koju je u tom trenutku on vodio, a onda kasnije i priznao svoju grešku te ga naknadno uvrstio na popis, no Luka se nije odazvao. Ipak, sam je priznao kasnije da nikako nije zatvorio vrata reprezentaciji, a vjerujem da mu je i novi izbornik, Josip Sesar, jučer kod uručivanja nagrade došapnuo da se u njegov sustav uklapa.

Kao što su se on i Jusup uklopili u svoj sustav. Sustav koji je donio toliko sreće navijačima Zadra. Kao i njima dvojici…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype