sportski sportski sportski sportski

KOD

Upozoravajući poraz Hrvatske, na sreću bez posljedica

Hrvatska je reprezentacija odigrala dva potpuno drugačija poluvremena i na kraju upisala poraz.

Kvalifikacije za EP, 5.kolo:

Hrvatska-Nizozemska 57:65 (19:11, 16:16, 13:22, 9:16)

(Šakić 17, Krušlin 11, Bilan 11 / Franke 15, Van Der Vuurst 11)

Hrvatska je nažalost upisala prvi poraz u ovim kvalifikacijama, od Nizozemske, no poraz je to bez nekih rezultatskih posljedica, s obzirom da smo osigurali plasman na EP. Ipak, nakon utakmice nije baš ostao dobar dojam, s obzirom na izuzetno loše drugo poluvrijeme u kojem je naša momčad postigla samo 22 poena.

Kontrolirali smo u prvom poluvremenu gotovo sve. Napadi su funkcionirali po našim željama, obrana na nivou i nismo dozvoljavali Nizozemskoj previše slobode u napadu. Briljirao je u prvom dijelu u našoj momčadi Željko Šakić, a ulaskom sa klupe, Filip Krušlin je brzo povezao tri trice i dao nam sigurnost u vanjskom šutu.

No, onda je u drugom dijelu sve stalo kada je u pitanju naša momčad. Nizozemci su digli nivo u obrani, naši su se bekovi prilično mučili u napadu i ostali smo bez ideje u većini napada, a izostala je improvizacija na koju smo u nekim situacijama bili izloženi. Sve je to rezultiralo povratkom Nizozemske u igru, a kada im je proradio vanjski šut, Hrvatska je upala u velike probleme. Nizozemci, kojima je ovo bila posljednja šansa da uhvate Eurobasket su krenuli na sve ili ništa, dok su naši momci bili prilično bezidejni u napadu, dozvoljavali su protivniku previše prostora u napadu.

Uhvatili su igrači u narančastim dresovima vodstvo od 6 poena razlike nakon dvije minute posljednje četvtine i više ga nisu ispuštali. Naš je vanjski šut stao potpuno, Bilana su protivnički igrači udvajali, a vidjelo se i da su naši momci psihički pali i bilo je teško očekivati preokret. Jednostavno, u drugom dijelu to nije bilo to. Nizozemci su “namirišali krv” i razigrali se do kraja, realizirali neke polukontre i vanjske šuteve i bili blizu zaključenja utakmice. Ipak, kakvu takvu nadu dao nam je Dominik Mavra, sa 5 vezanih poena čime smo došli na 53:54, no to je bilo to od naše momčadi. Slabe i zakašnjele reakcije u obrani u posljednjim minutama odvele su nas u poraz, na kraju od osam poena.

Više od svega brine igra u drugom poluvremenu i samo 22 postignuta poena. Sva sreća je da je ovo bila, za nas, utakmica bez velikog značaja pa ne treba raditi veliku dramu, no ovo može biti dobra škola i upozorenje za neke druge susrete.

Željko Šakić je sa 17 poena bio naš prvi strijelac, a još je i dodao 10 skokova, Miro Bilan je također upisao double-double učinak od 11 poena i 10 skokova, dok je isti broj poena, 11, postigao i Filip Krušlin.

U ponedjeljak nas čeka domaćin Turska, također od 18 sati.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype