KOD

Usvojen novi format Davis Cupa

Najstarije tenisko natjecanje doživjelo je velike promjene. Predstavnici 144 članice Međunarodne teniske federacije (ITF) sastali su se danas u američkom Orlandu te donijeli odluku o ukidanju tradicionalnog sustava natjecanja u Davis Cupu. Za promjenu je glasovalo 71 posto predstavnika što je bilo više od potrebne dvije trećine (67 posto).

Dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija bit će zamijenjen finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cupa, krajem studenog. Završni turnir igrat će se tjedan dana.

KAKO FUNKCIONIRA NOVI SUSTAV NATJECANJA?

18 reprezentacija koje će se naći na završnom turniru bit će podijeljeno u šest skupina. Svaka će se skupina sastojati od tri ekipe, a pobjednik skupine izborit će plasman u četvrtfinale. Pobjednicima skupina u četvrtfinalu će se pridružiti i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. Kriterij za određivanje plasmana će biti omjer dobivenih setova te gemova u skupini. Mečevi će biti igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Plasman na završni turnir će izravno izboriti prošlogodišnji polufinalisti. 12 ekipa doći će kroz kvalifikacije dok će dvije reprezentacije dobiti pozivnicu organizatora kako bi se izbjeglo nesudjelovanje “velikih” teniskih nacija. Kvalifikacijski dvoboji igrat će se u veljači po starom Davis Cup formatu.

Hrvatska je automatski izborila nastup na završnom turniru 2019. godine ovogodišnjim ulaskom u polufinale gdje ćemo igrati protiv SAD-a. Drugi polufinalni par čine Francuska i Španjolska. Mečevi se igraju od 14. do 16. rujna u Zadru i Lilleu.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype