KOD

VV! Velićevi Vukovi s Tuškanca

Zagrebački okršaj u finalu Premijer lige između Cibone i Cedevite je za sada jednosmjerna ulica, iz koje će Cedevita teško izaći.

 

Cibona se u polufinalu obračunala sa Splitom, rezultatski je to bila metla, čistih 3:0, no svi koji su gledali sve tri utakmice znaju da je to bilo sve, samo ne metla. Dosta se Cibona mučila, Split je bio dva puta blizu pobjede, no ipak je iskustvo presudilo. U tim trenucima, na drugoj strani Zadar i Cedevita krojili su drugog finalistu, kojeg je čekala odmorna Cibona. Serija Zadra i Cedevite je otišla do pete utakmice, koju je presudio Pullen tricom u zadnjim trenucima utakmice. Nakon te polufinalne serije, nitko nije mogao očekivati ovakav rasplet u finalu nakon tri utakmice. Pa siguran sam čak ni najzagriženiji navijači Cibone. Realno.

Niti jedni, niti drugi nisu kroz to polufinale dokazali da nas čekaju ovakve utakmice. Doslovno. Cedevita je protiv Zadra izgledala dominantno na početku serije, kasnije je to bilo mučenje. Mučenje koje Zadar nije iskoristio, a trebao je. Ili možda i nije. Cibona nije dominirala protiv Splita, tu također treba biti realan i priznati da se Split sam izbacio iz te serije, ne umanjujući zasluge Cibone. Jednostavno su znali iskoristiti ponuđeno. I to je odlika prave ekipe.

Tri su utakmice iza nas, tri pobjede su iza Cibone, tri su poraza iza Cedevite. Cibona je pokazala da ima muda. Cibona je pokazala da joj je dosta dominacije Cedevite, Cibona je jednostavno namirisala krv. Cedevita krvari već duže vrijeme, visili su protiv Zadra opasno, no eto po tko zna koji put ukazao se Pullen. Velić je to sve mirno pratio u trenucima dok mu se momčad “odmarala” i pripremio ju, može se reći slobodno, odlično. Cibona je u ove tri utakmice pokazala jedan obrazac kako se kažnjavaju greške protivnika. U ovoj jučerašnjoj utakmici možda na najbolji način. Isto tako, Cibona je pokazala fantastičnu kemiju u momčadi. Kemiju o kojoj Cedevita može samo sanjati trenutno. I zajedništvo. I energiju. I agresivnost. Jednostavno sve što protivnik u ovom trenutku nema. I zato Cibona vodi 3:0. O vojsci navijača i podršci također ne treba trošiti riječi, jučer se to najbolje vidjelo. I to sve lagano utječe na igru i duh, koji vlada pod Tornjem. Gospodin Velić i njegovi pomoćnici s ovom družinom odlično barataju. Izvukao je taj stožer maksimum maksimuma od aktualne momčadi. Još je jednom dokazano da ne igraju plaće i proračun, za to nema mjesta na terenu. Samo srce i muda! VV. Velićevi vukovi…

U ove tri utakmice dogodile su se neke situacije koje su u prijašnjim utakmicama bile nezamislive. Crne rupe u koje je Cibona nekada znala upadati i ne vratiti se iz njih, više nisu toliko prisutne kod njih, ali jesu kod Cedevite. U prvoj utakmici Cibona je imala visoko vodstvo, pogotovo u trećoj četvrtini, no sve su to ispustili i Cedevita je pred kraj povela, no Vukovi su se vratili iz ponora i preokretom došli do pobjede. Iskustvo koje ima Cibona je možda ključno u ovoj seriji, jer Damir Markota izgleda kao staro vino, Marin Rozić po tisućiti put iskače kad najviše treba, Filip Bundović se preporodio pod Velićem, Ivan Novačić koristi sve slabosti Cedevite, dok su Marko Ljubičić i Roko Rogić nerješiva enigma za bekove Cedevite.  Kad vam uz sve to proradi Fran Pilepić izvana, onda dobijete tu kemiju koja vas odvede do 3:0…uz to, rezerve sigurno ima i u Bilinovcu i Mariću, no i sa svojim manjim doprinosom i oni su važan kotačić Velićevog vlaka.

Rimčeva momčad trenutno izgleda kao razbijena vojska. Ok, kako drugačije da i izgledaju nakon tri poraza, no ono što se kod njih vidi, je to da su jednostavno izgubili ideju i agresivnost u napadu, previše je tu soliranja i melankolije kod pojedinaca. Kad se uzme u obzir da neki igrači i Twittaju u poluvremenu utakmice, ima li smisla tu dodati nešto? Cedevita trenutno izgleda kao klapa koja jedva čeka kraj sezone, dojam je da je Rimac nemoćan trenutno u svojim idejama i zamislima, što je čudno u najmanju ruku s obzirom da je ista ova ekipa u drugom dijelu ABA lige pružala vrlo dobre partije i ono što je sigurno da ova ekipa može i mora puno, puno bolje, jer sigurno je da nisu zaboravili igrati košarku, no očito su u velikom padu forme, kako se sezona bliži kraju. Jučerašnji šut za tri poena 3-24 puno toga govori.

U četvrtak je četvrta. Cibona je u velikoj prednosti, Cibona ima veliku priliku riješiti sve i prije pete utakmice…

 

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype