sportski sportski sportski sportski

KOD

Zabrinjavajuće: samo 5 igrača od 2000. do 2003.godišta ove sezone u Premijer ligi igraju više od 20 minuta!

Da li su ovi podaci zabrinjavajući ili ne?

Do nedavno smo uredno vodili rubriku MLADI DOBITNICI, koja je nakon nekog vremena izgubila smisao, s obzirom na skromne minutaže mladih igrača, u rasponu od 2000. pa sve do 2003. godišta. , ali i zbog velikog broja odgoda pa smo ju privremeno “zaustavili”.

No, dao sam si truda ponovno pregledati, nakon što je blizu kompletiranje i drugog kruga, no pravu sliku dobit ćemo nakon trećeg regularnog kruga, kao i na kraju sezone. I ono što sam izvukao, nije baš obećavajuće.

Kada su u pitanju igrači 2000. godišta, polaznog u našoj rubrici, Lovre Runjić iz Sonika ima najkonkretnije brojke za pohvaliti se. Odigrao je sve utakmice ove sezone i prilično bljesnuo, iako je i njegova, kao i forma momčadi u posljednje vrijeme u blagom padu, no njegov odlazak sa Gripa na posudbu u Sonik se pokazao kao pun pogodak. Danko Branković je igrajući za Furnir ugrabio iskustvo igranja Premijer lige, sa vrlo dobrim brojkama pa ga je Cibona vrlo brzo vratila sa posudbe, no nerealno je odmah očekivati takvu minutažu i u Ciboni, no u posljednje vrijeme može se pohvaliti lijepom minutažom i u dresu Vukova. Jan Palokaj i Jure Planinić u Zadru se kreću od 12 do 16 minuta u nekom prosjeku, a Palokaj je čak i neke utakmice počeo u petorci, dok je Jure treća rotacija na visokim pozicijama, najčešće je korišten na četvorci. Zadar na njegovoj poziciji ima Bursaća i Vukovića pa je teško očekivati više minuta za njega.

Mario Rajčić (Škrljevo)-151:04/ 9.4 prosjek/ 16 utakmica

Danko Branković (Furnir/Cibona)-338:01/18.5 prosjek/ 18 utakmica

Lovre Runjić (Sonik)-707:26/33.7 prosjek/ 21 utakmica

Luka Krajinović (Zabok)-104:19/8,7 prosjek/ 12 utakmica

Jan Palokaj (Zadar)-266:26/16,7 prosjek/ 16 utakmica

Jure Planinić (Zadar)-245:31/12,9 prosjek/19 utakmica

Godinu dana mlađi igrači, 2001. godišta, imaju svojih osam predstavnika koje smo analizirali, od čega su trojica sa minutažom većom od 20 minuta po utakmici. Sandro Rašić je slično kao i Runjić, prošlog ljeta odlučio napustiti Cibonu te je stigao u Sonik u potrazi za minutažom. Dobro se snašao, iako se u drugom dijelu sezone mučio sa ozljedom, no i dalje je na preko dvadeset minuta po susretu. Sa dosta strana strana stižu pohvale za Roka Gizdavčića, kojeg je Split ove sezone ustupio na posudbu u Omiš (Prva liga), dok u Splitu skuplja mrvice, a odigrao je tek 10 utakmica ove sezone. Teško je ovo prihvatiti, s obzirom na velik broj utakmica (Premijer, ABA, Kup) Splita ove sezone, natrpan raspored i umor igrača pa ne nerazumljivo da za njega nema više prostora, no struka valjda zna što radi. Sličan je slučaj i sa Viktorom Šarićem, koji paralelno igra za Ribolu u Prvoj ligi i tamo ima lijepe brojke te se nada pravoj prilici u Splitu. Lovro Gnjidić također skuplja minutažu u Ciboni, koja se nada da će kroz ovu sezonu Lovro pokazati može li već slijedeće sezone biti back-up prvom playu Cibone, tko god on bio slijedeće sezone. Velika je šteta za Ivana Gulina iz Šibenke koji je već na početku sezone zaradio nezgdonu ozljedu, a do tada je bio na lijepoj minutaži. Osječki dvojac Porobić-Filipović može “zahvaliti” za solidnu minutažu nizu ozljeda koje su poharale Brokere ove sezone pa su njih dvojica iskočili, iako je minutaža Porobića očekivana, s obzirom na jako dobre igre u posljedjnje vrijeme, dok se Filipović u posljednje vrijeme diže, kako sa minutama, tako i sa učinkom. Alkarov Duje Putnik se može pohvaliti dobrom odlukom da pristupi Alkaru ovo ljeto, s obzirom da u prvoj ozbiljnijoj sezoni među premijerligašima igra nešto više od 13 minuta pa je za očekivati, da ako se njegov razvoj bude dobro planirao, iduće sezone to svakako ide prema gore.

Duje Putnik (Alkar)-243:40/ 13.5 prosjek/ 18 utakmica

Lovro Gnjidić (Cibona)-210:43/14.1 prosjek/15 utakmica

Sandro Rašić (Sonik)-407:24/24.0 prosjek/ 17 utakmica

Roko Gizdavčić (Split)-103:30/10.4 prosjek/10 utakmica

Viktor Šarić (Split)-98:32/8,2 prosjek/ 12 utakmica

Ivan Gulin (Šibenka)-106:59/ 21.4 prosjek/ 5 utakmica-ozlijeđen!

Franco Filipović (Vrijednosnice)- 155:49/8,7 prosjek/18 utakmica

Vito Porobić (Vrijednosnice)-441:21/22.1 prosjek/ 20 utakmica

U 2002. godištu samo je jedan igrač sa pristojnom minutažom, a to je pogađate, Roko Prkačin iz Cibone, koji se može pohvaliti velikom minutažom. Zlatna generacija iz Novog Sada nije u nekim velikim milostima svojih trenera. Posebno je razočaravajuća minutaža koju je do sada dobio Ivan Perasović iz Splita kod Ivice Skelina. Često je Skelin Perasovića stavljao u prvu petorku pa ga nakon par minuta povukao na klupu i parketa vidio više nije, iz samo Skelinu poznatih razloga. Lukša Buljević ima iza sebe dobru sezonu u Furniru, no i njemu je istekla posudba pa se vraća u Cibonu, gdje bi zbog velike konkurencije opet mogao pasti u drugi plan. Filip Paponja za seniore Zadra igra samo u slučaju nečije ozljede ili odmaranja glavnih igrača, dok svoje minute on skuplja u prvoligašu Jazinama.

Filip Bjelanović (Škrljevo)-107:22/ 10.7 prosjek/ 10 utakmica

Roko Prkačin (Cibona)-442:18/27.6 prosjek/ 16 utakmica

Lukša Buljević (Furnir)-320:29/18.9 prosjek/ 17 utakmica

Ivan Perasović (Split)-307:43/17.1 prosjek/ 18 utakmica

Filip Paponja (Zadar)-79:58/ 8,9 prosjek/ 9 utakmica

Što se tiče posljednjeg godišta zastupljenog u ovom članku, onog 2003., tu se izdvaja samo Duje Brala iz Zadra, koji je na iznenađenje svih dobio veliku priliku kod Mršića već na početku sezone. Gurnuo ga je trener u petorku, a Brala se prilično dobro snašao, no na kratko ga je iz stroja izbacila bolest (slijepo crijevo), a sada se polako vraća u rotaciju momčadi Zadra. Realno, za očekivati je njegovu eksploziju slijedeće sezone. Iskustva će imati dosta iz ove sezone, a biti će i godinu dana stariji. Od ostalih igrača, Juraj Pleadin na Baldekinu igra sve više i više, no više od toga je zanimljivo da lijepo koristi dobivene minute pa iako nije na minutaži koju Brala ima u Zadru, sigurno može biti zadovoljan do sada prikazanim.

Duje Brala (2003)-291:39/20,8 prosjek/ 14 utakmica

Juraj Pleadin (Šibenka)-177:36 minuta / 11.1 prosjek/ 16 utakmica

Grgur Brčić (Hermes Analitica)-217:32/15.5 prosjek/14 utakmica

Jan Ristovski (Hermes Analitica)-26:33 minuta / 6.6 prosjek/ 4 utakmice

Na kraju, neizbježno pitanje: u kome je problem? Jesu li ti mladi igrači nedovoljno kvalitetni da bi više igrali u Premijer ligi ili je stvar do trenerskog povjerenja? Ili, svi oni treneri imaju rezultatski pritisak pa nemaju prostora za trpiti mlade igrače?

Rezultatski pritisak u Premijer ligi? Dajte molim vas…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype