Zadar je već prodao blizu 700 godišnjih pretplata, navijačko ludilo zahvaća grad, košarka se vraća!

Efekt Luke Božića u Zadru se može jednim dijelom usporediti sa Hajdukom i Markom Livajom.

Danijel Jusup je zajedno sa svojim igračima prošle sezone na Višnjik donio titulu prvaka Hrvatske, apsolutno zasluženo. Zadar je pod njim igrao najbolju košarku, finalna serija protiv Splita tome je i svjedočila, posebno posljednja utakmica u kojoj su poništili Split u sjajnoj atmosferi.

Zadarski navijači su u Jupu, ajmo to tako reći, zaljubljeni već duže vremena. Posebno je ta ljubav eskalirala ove sezone kada je uz malo para, Jusup odradio jedno pravo malo čudo, posebno u ABA ligi, gdje je Zadar uhvatio play-off. Tamo gdje prije početka sezone nitko nije vidio ni jedan naš klub, pale su neke neočekivane pobjede, a onda je došao i taj šlag na tortu, naslov prvaka.

Osim Jusupa, navijači Zadra, strastveno su se zaljubili u najvećeg ratnika momčadi, Luku Božića. Luka ne samo da je ratnik, nego i glavni vođa ove momčadi, koji je prošle sezone tu skupinu igrača podigao za lijepi postotak prema gore, a sebi sigurno priskrbio status ikone u Zadru, bez obzira što su neki igrači recimo taj status morali graditi godinama. Luka ne. I onda ih je ovo ljeto opet kupio, vjerojatno za sva vremena, potpisavši novi ugovor, odbivši i nekoliko financijski jačih ponuda. Ne mogu u ovom slučaju da ne povučem jednu paralelu: Luka Božić je Zadrov Marko Livaja!

Dodatni košarkaški boom, za koji u Zadru i ne treba puno, dogodio se početkom ovog prijelaznog roka, kada su ugovore produžili gotovo svi stožerni igrači iz prošle sezone, Marko Ramljak, Karlo Žganec, Dario Drežnjak, Adam Mekić, tu je i Arijan Lakić, a Jusup je u Zadar doveo Lovru Mazalina, iz mrskog rivala Cibone te iz Šibenke Patrika Jambrovića. Sve to bilo je dovoljno da u Zadru krene ludnica po pitanju zainteresiranosti te kupnje godišnjih ulaznica.

Danas će se klub približiti vjerojatno brojci od 700 prodanih godišnjih ulaznica, sutra ili danas već i to prešišati i to je možda najveći pokazatelj da se košarka vratila na velika vrata. Zadar je preko Daria Drežnjaka imao i veze sa ovom reprezentacijom koja je promarširala kroz sve kvalifikacijske utakmice od preuzimanja Josipa Sesara pa je možda jednim dijelom zbog toga košarkaški boom zahvatio već ionako nabrijane košarkaške fanatike u Zadru. Dalmacija je uvijek bila specifična po tom pitanju, ja sada neću otkriti toplu vodu, no jasno je da u tom podneblju dovoljna i jedna mala iskra da sve zapali i da se pokrene euforija. Ovakav Zadar, godinu dana iskusniji i pametniji te nadograđen, prvi je favorit u domaćem prvenstvu. Isto tako, gotovo nikome neće ni u ABA ligi biti lako protiv petorke Lakić, Ramljak, Božić, Drežnjak, Mazalin…

Svjedoči tome i jučerašnja prijateljska utakmica protiv NCAA momčadi BYU Basketball, koja je bila organizirana u čast velikom Kreši Ćosiću, na kojoj se skupilo oko 2 tisuće navijača. Bilo je tu i djece, obitelji, navijača i svih zaljubljenika u košarku, a lokalni ljudi kažu da se dugo na prijateljskoj utakmici nije okupio ovoliki broj ljudi, što naslov ovog teksta čini još ozbiljnijim. Osim tog dojma, vrlo dobar dojam ostavila je i sama momčad, koja je na kraju ostvarila uvjerljivu pobjedu.

Prošlogodišnja brojka od nekih 1100 prodanih godišnjih ulaznica će se premašiti vrlo brzo…

…a onda nikome na Višnjiku neće biti lako igrati!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype