sportski sportski sportski sportski

KOD

Zapruđe je, uz toliko iskusnih i provjerenih imena, trebalo puno prije posljednjeg kola osigurati ostanak u ligi

Odlazak stožernih igrača na početku sezone te tri promjene trenera doveli su do puno problema kroz sezonu.

Košarkaši Zapruđa su se spasili od ispadanja u Drugu ligu slavljem u posljednjem kolu na gostovanju kod Samobora. Na kraju im je na ruku i išao poraz Pule kod Dinama pa su završili na 9.mjestu. Bila je ovo za njih još jedna sezona puna doslovno svega…

Zapruđe je u sezonu krenulo ambiciozno, sa novim trenerom Zvonimirom Perićem u nadi da se neće ponoviti prošla sezona, u kojoj je Zapruđe kuburilo sa puno problema, od logističkih pa sve do igračkih, kada su na velikom broju gostujućih utakmica bili sa 8-9 igrača pa su i rezultati bili shodni tome. Zapruđe je u prošloj sezoni, doduše prekinutoj i bez konačnih plasmana, upisalo samo 2 pobjede u 19 utakmica, no prekidom natjecanja spasili su se od ispadanja.

Novi trener i neka nova imena u klubu na početku priprema, trebali su biti zalog za mirniju i stabilniju sezonu, s obzirom da klub nema problema financijske prirode i u tim vodama se tamo uspješno pliva. Ipak, trener Perić je boravio u Zapruđu samo prva tri kola, u kojima je njegova ekipa doživjela dva poraza. Na startu sezone Ribola je bila uvjerljiva za startni poraz, da bi u 2.kolu Zapruđe dobilo Sesvete na svom terenu, a onda je uslijedio novi, uvjerljivi poraz i to kod Cedevite. Nakon tog poraz, momčad je preuzeo Siniša Mesić, u nadi da će probuditi određene igrače i usmjeriti ih na pravi put. Treba svakako reći da je Zapruđe već nakon prvog kola ostalo bez dvojice iskusnih i pouzdanih igrača, Ivana Penića, koji se povukao iz obiteljskih razloga te Hrvoja Gašparca. Ako ćemo gledati statistički, to vam je izostanak nekih 10-ak poena i 15-ak skokova Penića te otprilike isto poena i 7-8 asistencija Gašparaca.

Stigla je zamjena iz Furnira, s obzirom da je klubu pristupio Dorian Jelenek, na vanjskim pozicijama, kako bi popravio krvnu sliku. Uz Josipa Škaru, Tomislava Garvanovića, Doriana Ribarića, Kristijana Joksimovića i ostale, trebala je to biti iskusna ekipa, koja bi sezonu uz pomoć nekih mlađih igrača, mogla izvući bez stresa.

Ipak, da neće ići sve tako glatko, pokazale su slijedeće četiri utakmice u kojima su upisana tri poraza. Prvi u Rijeci kod Kvarnera, da bi se situacija malo popravila uvjerljivom domaćom pobjedom nad Pulom. Gostovali su tada Omišu, gdje je upisan novi poraz za koji je Zapruđe samo krivo, s obzirom da su izgubili posljednju četvrtinu 26:8, a do tada bili ravnopravan protivnik. Novo gostovanje na Jugu ih je odvelo u Dubrovnik, nažalost po još jedan poraz pa je prilika za drugom pobjedom u sezoni bila u utakmici protiv Jazina, no žuto-crni su i to uspjeli izgubiti i to minimalno (68:70). Niz poraza nastavili su i kod kuće protiv Bosca te na gostovanju kod Dinama. Tek je 11.kolo donijelo treće slavlje u sezoni, bila je to domaća pobjeda protiv Samobora.

U prvih pet kola drugog dijela Zapruđe je uspjelo doći do dvije pobjede, protiv Sesveta u gostima te Kvarnera kod kuće, a dva uvjeljiva poraza priuštili su im Ribola i Cedevita. Pula je bila slijedeća stanica, protivnik po mjeri, reklo bi se, no nisu igrači Siniše Mesića uspjeli doći do željene pobjede pa su opet ostali kratkih rukava. Niz poraza nastavio se sve do posljednjeg kola pa su tako upisani porazi od Omiša, Bosca, Dubrovnika, Jazina i Dinama, a spas je bio u Samoboru u posljednjem kolu, koje su riješili na najbolji mogući način i ostali u ligi.

Zapruđe je proživjelo dosta toga po pitanju igračkog kadra. Osim gubitka dvojice stožernih igrača (Penić, Gašparac) na početku sezone, veći dio utakmica propustio je također iskusni Marko Raič, bez kojeg je i prijenos lopte bio otežan i bez trojca koji je u proteklim sezonama bio udarna snaga, bilo je teško krenuti u sezonu. Ipak, bilo je tu nekih provjerenih imena i sa premijerligaških terena, poput Julijana Rajiča, koji je stigao iz Hermesa u drugom dijelu, no s obzirom na njegove kvalitete, realno, premalo je dao Zapruđu u 9 odigranih utakmica. Osim njega, Zapruđe je u drugom dijelu sezone pojačao i Bruno Perić, koji je također stigao iz Hermesa, pružio nekoliko dobrih partija i sigurno da i on ima zasluga što se ipak izborio ostanak u ligi.

Od igrača koji su stanovali od početka, treba izdvojiti Doriana Jeleneka, koji je bio njihova prva violina, zatim Josip Škara te Tomislav Garvanović, koji je odigrao vrlo dobru sezonu. Kada uzmete u obzir sva ta imena, igračke kvalitete i iskustvo koje oni imaju, dolazimo do zaključka koji nije težak za podvući. Zapruđe je puno prije posljednjeg kola trebalo osigurati ostanak u ligi i realno, odraditi mirnu sezonu, bez nepotrebnog stresa i komplikacija. Ipak, tri trenera (Mesić nije odradio posljednja tri kola, Tomislav Perković uskočio) kroz sezonu nikako nisu uspjeli donijeti mirnoću i stabilnost pa se u Zapruđu nadaju da se ova sezona neće ponoviti. Bitan podatak je da financijskih problema u tom klubu nema, što je vrlo bitna činjenica i pretpostavka u razgovorima za slijedeću sezonu…

NAJBOLJI STRIJELAC: Dorian Jelenek 15,9 po utakmici

NAJVIŠE MINUTA: Dorian Jelenek 34,2 po utakmici

NAJBOLJI ASISTENT: Josip Škara 5,0 po utakmici

NAJBOLJI SKAKAČ: Dorian Jelenek 7,1 po utakmici

MVP: Dorian Jelenek

Kako kažu sami za sebe, Za Pruđe-NAJLUĐE! Sretno…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype