sportski sportski sportski sportski

KOD

Znamo što ste radili ovo ljeto: Alkar ima manjak iskustva, ali veliko srce

U Sinju prije svega očekuju povratak gledatelja na tribine…

Alkar je prošle sezone bio jedno od ugodnijih iznenađenja lige. Posebno dobro, momčad Damira Milačić, igrala je na domaćem terenu, što uvelike mogu zahvaliti i fantastičnoj atmosferi i odličnim navijačima, koji su oduvijek bili njihov šesti igrač. Malo su muku mučili na gostovanjima, no i tu je bilo nekoliko pobjeda pa se sezona sigurno mogla proglasiti zadovoljavajućom.

Trener Milačić sigurno može biti zadovoljan i sa činjenicom da je promovirao nekoliko mladih igrača, koji su bili nepoznanica svima, možda čak i njemu, jer sigurno nije u potpunosti znao što od njih očekivati. Primjerice jedan Srđan Brocić, igrač rođen 1999. godine, do prošle je sezone bio poznat široj publici regije Istok, s obzirom da je dugo godina nosio dres Borova, iz kojeg se transferirao prvo u Italiju, a onda i u Alkar. Svojom je borbenošću i agresivnošću, uz naravno pohvalan šut, pridobio povjerenje trenera, što je i opravdao. Osim njega, dobrim igrama istaknuo se i Gabriel Marić, standardni član petorke, također 1999.godište, koji je odigrao nekoliko dobrih utakmica i skrenuo pozornost na sebe. Fran Jacović, također 1999.godište, koji je pristigao iz Cedevite junior, je također imao vrlo dobru sezonu iza sebe. Nažalost po Alkar, upravo taj dvojac više ne stanuje u Sinju. Marić se otisnuo u Zabok, dok se Jacović vratio u Cedevitu junior.

Što se tiče odlazaka, Milačić je sigurno najviše požalio zbog odlaska MVP-a sezone, Nicka Neala, iza kojeg je bila sjajna sezona, koja mu je donijela transfer u inozemstvo. Osim njega, Emanuel Wembi, prvi skakač ekipe, također više nije u Sinju, iako je za njega postojala mogućnost nastavka suradnje, ali ipak nije do nje došlo. Već spomenuti dvojac Marić-Jacović, su također napustili Alkar, a više nema niti

U rubriku dolasci, prvi se upisao Lovre Mandalinić iz Samobora. Lovre je posljednje dvije godine bio jedan od ponajboljih igrača Prve lige i ovo će mu biti svojevrsna nagrada i korak naprijed u karijeri. 23-godišnjak, koji pokriva vanjske pozicije prošle je sezone bio na preko 21 poenu u Prvoj ligi i sigurno je da ima što za pokazati. Iz Gorice je stigao Ivan Vučić, koji pokriva šuterske pozicije, a nije mu ni strana igra pod koševima. Nastavak odličnog rada sa mladima, Milačić je pokrio dovođenjem mladog Duje Putnika, 19-godišnjaka koji je omladinski staž odradio u Splitu, a prije toga prošao školu košarke upravo u Sinju. Ističe se svojom visinom od 205 cm, a on će za sada biti zalog za budućnost, iako ne sumnjamo da će mu Milačić naći i minuta i mjesto u ekipi. Hasan Varence, 198 cm visoki igrač, pristigao je iz SAD-a i Sinj će mu biti prvo profesionalno iskustvo, a u pripremnim utakmicama se već pokazao kao pojačanje, pogotovo u napadu. Nakon njega, stigao mu je i sunarodnjak, playmaker Naba Echols, koji će dirigirati igrom Alkara. Kao i Varance, Echols je u dosadašnjim utakmicama pokazao da će biti od velike koristi za momčad.

Kada su u pitanju starosjedioci, u Sinju su se prestali hvatati za glavu kada su suradnju produžili odlični Ivan Kučan, koji je imao vrlo dobru sezonu iza sebe te kapetan Hrvoje Vučić. Od ozljede se oporavio i mladi Frano Pralija, koji je do sada na pripremama pokazao dosta toga i ukoliko ga zaobiđu ozljede, može računati na dobru minutažu.

Prošle godine Alkaru se najavljivala teška borba za ostanak u ligi, što se na kraju pokazalo kao potpuno pogrešno. Bila je to situacija kada je malo tko znao što ta momčad može i što od nje očekivati, a slična je situacija i sada.

Amerikancima, koji su stigli, će ovo biti prvo profesionalno iskustvo izvan SAD-a i pitanje je kako će se snaći. U Sinju se nadaju da će ponoviti dobre igre svojih sunarodnjaka od prošle sezone, a onda problema ne bi trebalo biti oko ostanka u ligi. Generalno, puno je tu nepoznanica, no Alkar u toj priči nije jedini klub u ligi, s obzirom na čudne okolnosti oko treniranja. Gledajući odlaske i dolaske, dojma smo da je odlazak Marića i Jacovića, nadoknadiv dolascima Mandalinića i Vučića. Velik minus Alkaru mogla bi biti činjenica da će se početak lige igrati bez publike, a ne moramo previše naglašavati što su Maligani značili, a i još uvijek znače za ovu momčad. Posebno za mladost u Milačićevoj momčadi. Sezonu će otvoriti domaćom utakmicom protiv Dubrave, zatim slijedi gostovanje u Splitu pa domaća utakmica protiv Zaboka. Sa eventualne dvije pobjede u tri utakmice to bi bilo otvaranje za poželjeti, a za neke veće prognoze ipak ćemo ostaviti prostora.

Ukoliko se gledatelji vrate ubrzo u dvorane, Alkar će sigurno biti kost u grlu mnogima…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype