sportski sportski sportski sportski

KOD

Znamo što ste radili ovo ljeto: Ima li Zadar kvalitetu za oba domaća trofeja?

Zadani su ovo ljeto doživjeli dosta promjena, trenerskih i igračkih.

Dugoočekivano pitanje trenera Zadar je riješio dovođenjem aktualnog izbornika naše seniorske vrste, Veljka Mršića, koji je u paketu sa sobom poveo i pomoćnika Ivana Perinčića. Upravo će taj dvojac pokušati ove sezone izvući maksimum iz ekipe, koja će krenuti u borbu za naslov prvaka, a i obranu primata u Kupu Krešimira Ćosića.

Zadar je također morao smanjti budžet za novu sezonu, no ipak, našla su se sredstva kako bi momčad bila konkurentna u oba natjecanja i kako bi se približilo maksimalno ambicijama koje klub ima. To su, kako smo već i rekli, juriš na oba trofeja u domaćem prvenstvu, a što se tiče ABA lige, prije svega očuvanje statusa u ligi.

U rubriku dolasci prvi se upisao centar koji je stigao iz FMP-a, Aleksandar Bursać i on bi trebao biti prva centarska opcija za novu sezonu. Bursać je jedno vrijeme imao problema sa ozljedama, no to je, prema prikazanom u pripremnim utakmicama iza njega i on je za sada u normalnom trenažnom procesu. Nako njega stiglo je i prvo inozemno pojačanje, na poziciji playmakera. Eyassu Worku, 188 cm visoki 21-godišnjak po prvi puta dolazi u Europu, nakon što je studirao na UC Irvine sveučilištu, gdje je imao u posljednjoj sezoni nešto preko 12 poena po utakmici. Nakon njega, još je jedan Amerikanac stigao, a to je Johnatan Galloway, 24-godišnji centar, sa visinom od 211 cm, koji je potpisao ugovor na godinu dana. Galloway je prošlu sezonu proveo u Danskoj, gdje je postizao 8.2 poena po utakmici i imao gotovo 9 skokova po utakmici. Krilne pozicije pokrio je još jedan Amerikanac, Jacobi Boykins, koji je stigao iz NBA G-league, gdje je nastupao za Sioux Falls Skyforce. Najavljivan kao pojačanje na šuterskim pozicijama u dosadašnjim utakmicama i nije pretjerano oduševio, no vremena još ima da popravi dojam. Iz Cibone je u međuvremenu Zadar doveo juniora Filipa Paponju, koji je igrao i neke pripreme utakmice, no on će vjerojatno svoju priliku čekati iz juniorske ekipe, a moguća je i posudba u Jazine, sa kojima je Zadar dogovorio suradnju za slijedeću sezonu. Posljednje, a možda i najzvučnije pojačanje, stiglo je u liku Darka Planinića, našeg reprezentativnog centra, koji je sa Zadrom dogovorio suradnju u vidu otvorenog ugovora, tako da je njegov odlazak sa Višnjika moguć u svakom trenu. Do tada će Darko vjerojatno biti startni centar, s obzirom da ostala pojačanja i nisu pretjerano oduševila, a i Mršić ga odlično poznaje i iz reprezentacije.

Što se tiče odlazaka, Zadar je tu dosta izgubio, bez obzira na spomenutih šest novih igrača. Najzvučniji je bio odlazak kapetana Ive Ivanova, koji je otišao trbuhom za kruhom u Švicarsku. Klub je napustio i Karlo Uljarević, nakon što je shvatio da neće imati previše minuta u jakoj konkurenciji koja se složila i zaputio se prema Gorici. Stefan Fundić je također napustio Zadar i otišao u Megu Bemax, dok je Ivan Siriščević i dalje bez kluba. Nema više niti Byrona Allena.

U Zadru će i u novoj sezoni igrati Martin Junaković, Dominik Mavra, Jure Planinić, Domagoj Vuković, Dominic Gilbert, Jan Palokaj i Filip Vujičić, a od mladih snaga tu je Duje Brala, koji je dobio već dosta prilike na pripremnim utakmicama, iako on sigurno neće puno participirati u seniorskoj momčadi, no dobro je da je već sada okusio igranje prave muške košarke. No, ne bi čudilo, s obzirom na dugu sezonu, da mladoga Bralu i vidimo na pokojoj utakmici domaćeg prvenstva.

Zadar je u ovim pripremnim utakmicama pokazao da se još traži, pogotovo se to vidjelo na utakmici u Splitu, gdje su doživjeli poraz, no Mršić je nakon utakmice najavio da će se ekipa uigrati dodatno do početka sezone. Zadar će ove sezone imati dosta težak zadatak u borbi za vrh Premijer lige. Cibona i dalje slovi kao prvi favorit, no Split i Gorica su složili respektabilne rostere i sada više nitko ne može reći da je prvi favorit za neko mjesto. Nesumnjivo je da će Zadar ići u sezonu sa ambicijama da uzme oba trofeja, no pitanje je je li to realno. Amerikanci koji su stigli su mladi igrači, nekima od njih biti će ovo prvo iskustvo van SAD-a, a znamo iz iskustva prijašnjih akvizicija tog tipa, da stvari i nisu prolazile najbolje. Sjetimo se samo prošlih sezona, kada je bilo promašaja sa igračima sa strane i onda se požar gasio brže bolje, kako bi se sezona spasila.

Zadar ima kvalitetu, to nije sporno, no je li to dovoljno da se ravnopravno uđe u borbu sa Cibonom? Vidjet ćemo. U nekim kuloarima se spominje da je jedan od Amerikanaca možda već na izlaznim vratima kluba, situacija sa Darkom Planinićem je neizvjesna. Bude li zaredao nekoliko dobrih utakmica i njegov je odlazak moguć, a u tom scenariju, teško će Zadar u utrku za naslov. Ne treba također zaboraviti ni da nema navijača, Zadar sezonu otvara dvijema domaćim utakmicama protiv Šibenke, a onda u derbiju čeka Cibonu, u vjerojatno praznoj dvorani, a znamo koliko im Tornado znači kada je u pitanju podrška. Već u trećem kolu idu na vrući teren u Goricu, protiv koje su se već opekli.

Sve u svemu, Mršić i njegovi pomoćnici nemaju lagan zadatak, pritisak rezultata u Zadru je ogroman, to su znali i kada su dolazili, a na njima je da sada iz ove aktualne momčadi izvuku najbolje. Pričekajmo izdanja na terenu u službenim utakmicama prije nekih velikih prognoza…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype